НОВИНИ

Опасни вируси превземат интернет

Опасни компютърни вируси превземат интернет.

bnt avatar logo
от БНТ
12:36, 15.02.2015
Чете се за: 02:22 мин.
Още

Опасни компютърни вируси превземат интернет. За по-малко от седмица т. нар. "порно вирус" зарази стотици потребители във Фейсбук. Оказва се, че той не само причинява неудобство на заразените. Искането на "откуп" от електронната поща вече се прехвърли и в социалните мрежи. Специалисти предупреждават и за новата измата "човек в средата".

Всичко започва за по-малко от секунда. Обикновено чрез заразена флашка или просто кликване с мишката. По този начин във фирма за ИТ обучение се заразяват компютрите в няколко класни стаи, имейлите на служителите също били поразени.

Николай Пенев, управител на фирма за ИТ обучение: ,,Лекувахме се поне около 7-8 човекочаса".

Според експертите проблемът със сигурността в мрежата ще става все по-голям. Отварянето на ,,заразени" линкове с порнографско съдържание във фейсбук крие много по-голяма опасност от това да изпитаме неудобство в мрежата. Чрeз вируса заразеният компютър започва да работи за хакерите.

Борис Гончаров, експерт по информационна сигурност: ,,Вие се превръщате в част от една структура от организираната престъпност, която използва вашите ресурси за криминални деяния. Хакване на други компютри, на други организации. Представете си, че на вашия компютър открият детска порнография. Как това ще се отрази на вашия живот?"

Подобни вируси могат да заразят и мобилните ни телефони. Най-често те проникват в операционната система чрез фалшиви приложения - най-често игри, които инсталираме. Срещат се дори хакерски апликации, които могат да пробият профила ни за интернет банкиране.

Борис Гончаров, специалист: ,,Има приложения, които копират едно към едно оригиналното приложение. Изглеждат по същия начин, работят по същия начин. Зад себе си в крайна сметка имат троянски кон, който овладява телефона. Започва да записва разговорите. Препраща смс-ите ви."

За съжаление обаче защитата срещу вирусите става все по сложна с напредването на технологиите. Изтриването с антивирусни програми обаче не винаги е ефективно.

Борис Гончаров, специалист: ,,И да изтриете оригиналното приложение самият вирус може да си остане под някаква друга форма. Това много често се случва при компютърните вируси."

Според експертите най-лесният начин за защита е като прочитаме внимателно инструкциите за инсталация и най-вече да не натискаме безраборно ,,ок" бутона на менюто. Повечето сайтове дори предлагат помощен център, където има полезна информация за справяне с проблема.

Криптолокер - така се казва зловредният код, който може да заключи информацията на нашия компютър. Целта на атаката може да бъде фейсбук профил, лични данни, както и фирмена информация. За да си върнем достъпа трябва да платим откуп. Хакерите избират предимно фирми, защото те не могат да си позволят да спрат работа за по-дълго време.Сумите не са големи от 100 до 500 лева.

Албена Спасова, Международната академия за обучение по киберразследвания: ,,Те са много малки и са такива, които да не ни карат да се замисляме, а просто да участваме в схемата и да ги платим."

Друг метод за източване на пари е чрез онлайн банкиране. Най-новият метод се казва ,,човек в средата". Чрез него хакерът става посредник между банката и клиента, но и двете страни не подозират какво се случва. Чрез перфектно копие на оригиналния сайт на банката престъпниците ни изпращат линк към страницата за онлайн транзакции, където да въведем своите данни. Понякога се използват дори мобилни приложения.

Албена Спасова, Международна академия за обучение по киберразследвания: ,,Ние си изпращаме телефонния номер на този, който ни е заразил и той вече прихваща и кодовете, които банката изпраща допълнително, за да се идентифицираме ние."

В една от големите банки разказват, че не са засичали фалшиво приложение за онлайн банкиране. Успяват да разкрият обаче антивирусна програма, която е откраднала данните на техен клиент. От банката напомнят да инсталираме приложения само от лицензирани уеб магазини.

Пенчо Савов, дирекция ,,Банкови карти и е-банкиране": ,,Банките не дават мобилни приложения от линкове или от някакви други такива сайтове, места и т.н."

Друго важно, което трябва да знаем е, че банките не събират лични данни от своите клиенти чрез имейли, линкове или смс-и.

Пенчо Савов, дирекция ,,Банкови карти и е-банкиране": ,,Банките си събират данните на гишетата на банката. Това е."

Експертите препоръчват още веднъж месечно да сменяме паролата си за интернет банкиране.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Успешен пример за ромска интеграция
Успешен пример за ромска интеграция
Пробив: Български учени все по-близо до лечение на тежки заболявания
Пробив: Български учени все по-близо до лечение на тежки заболявания