НОВИНИ

Павел Шопов с коментар по актуални политически теми

Павел Шопов, заместник-председател на Народното събрание от партия АТАКА, коментира в „Денят започва" последните политически скандали и заяви, че казаното от Татяна Дончева в студиото на сутрешният блок не е новина за него, тези неща са известни твърде отдавна. "Атака" говореше за тях още 2006, 2007, 2008 г., поясни той.

павел шопов коментар актуални политически теми
bnt avatar logo
от БНТ
10:55, 23.11.2010
Чете се за: 06:00 мин.
У нас

Павел Шопов, заместник-председател на Народното събрание от партия АТАКА, коментира в „Денят започва" последните политически скандали и заяви, че казаното от Татяна Дончева в студиото на сутрешният блок не е новина за него, тези неща са известни твърде отдавна. "Атака" говореше за тях още 2006, 2007, 2008 г., поясни той.

Водещ Марин Маринов: Добро утро още веднъж на г-н Шопов. Г-н Шопов, малко тишина се възцари в студиото, в смисъл сериозен тътен, трус от това, което чухме от Татяна Дончева. Някои от нещата не са новина за вас, май така осъзнавам.

Павел Шопов: Разбира се. Аз мисля, че тези неща, които тя каза, се известни твърде отдавна. "Атака" говореше за тях още 2006, 2007, 2008 г., когато се състояха тия скандали. Тогава завесата се повдигна и Юрген Рот, който малко по-късно написа книгата „Новите демони". Един от тези демони всъщност беше тогавашният вътрешен министър Румен Петков, нали така. После Юрген Рот го съдиха, доскоро се въртеше делото в Русенския съд, той беше оправдан. Тогава тези неща се говореха особено усилено от нас, от "Атака". И затова бяхме обявени за толкова лоши. Защото разкривахме тези връзки, госпожа Дончева преди малко говореше за ръководството на МВР, но това ръководство всъщност беше персонифицирано с вътрешния министър, ръководството тя и сега не го нарече точно, имаше предвид самия Румен Петков.

Водещ: Но това са стари истории.

Павел Шопов: Да, точно така, това са стари истории.

Водещ: Появиха се сега отново.

Павел Шопов: В един момент на такива стари истории трябва да се даде отговор и трябва да се даде отговор най-после. Наистина защо Румен Петков се среща с братя Галеви в Дупница. Уж тогава за посещение при Дангов, кмета от БСП, на който той трябваше да даде подкрепа.

Водещ: Това е друг случай, за който говорите сега, не е на басейна „Спартак".

Павел Шопов: Да. Това не е този случай на басейна „Спартак", това са известните два случая, които са безспорни, документирани ясно. Става дума тук преди малко и за СРС-ата имало ли ги е, нямало ли ги е, унищожени ли са. Това са въпроси, на които трябва да се отговори. Тогава българският народ се шегуваше и излезе приказката какво значи МВР, че Маджо вика Румен.

Водещ: Софийски лаф, да.

Павел Шопов: Т.е. връзките с Галеви и с Маджо.

Водещ: Това трябва да се докаже, знаете, сега.

Павел Шопов: Тогава пък репресията по отношение на негативизма на Румен Петков на едни други представители на престъпния свят, за които се водеше тогава, представете си спор репресирани ли са, не са ли репресирани, пострадали ли са те от Румен Петков и в името на какво.

Водещ: Да, хората го помнят, сегашното, днешното развитие.

Павел Шопов: Това са все въпроси, продължава да стои въпросът защо. Как Румен Петков спретна провокацията на магистрала "Тракия" срещу представители, ние тогава го казахме това, на хора от престъпния свят. Защото това беше една провокация, в която явно Румен Петков използваше хора от престъпния свят, които направиха и катастрофата...

Водещ: Там нали имаше дело? Води се дело...

Павел Шопов: Имаше дело, Волен Сидеров беше тогава оправдан, но тези неща оказаха тогава огромно влияние върху политическия живот...

Водещ: Съдът се е произнесъл.

Павел Шопов: Защото "Атака" вървеше нагоре, като просто изстреляна от ракета-носител. Тя трябваше да бъде...

Водещ: Питам ви пак...

Павел Шопов: ...спряна и това бяха все неща, които се осъществяваха. Забележете, тук в това студио, както вие казахте, се предизвика трус. Мисля, че миналия петък от това, че Ваньо Танов ги каза тези неща...

Водещ: Оттам тръгна.

Павел Шопов: Но той не тръгва от това, г-н Маринов. Нещата можеха да тръгнат и щяха да имат оздравително действие още от 2006, 2007, 2008 г.

Водещ: Да, това се опитвам да разбера, това се опитвам да разбера, защото мина много време оттогава.

Павел Шопов: Ако журналистите бяха послушали Волен Сидеров, който тези неща ги е говорил в пленарна зала, той ги казваше там пред всички. Този доклад, този доклад, който на много хора е още неизвестен.

Водещ: Тръгна оттук, имам предвид това второ издание, новият сезон на цялата тази история, на целия този скандал.

Павел Шопов: Един въпрос. Защо тогава Румен Петков подаде оставката.

Водещ: Това исках да ви питам. Минаха колко, две години и нещо ли минаха от тези скандали, от година и три-четири месеца ГЕРБ управлява страната. Тези скандали в един момент се появиха сега. И за Филчев също. Възникнаха подозрения, че това нещо се прави, защото има въпроси, на които вътрешният министър не може да отговори. Категорични и убедително. Това казват някои анализатори. Понеже той не може да даде убедителен отговор за финансовото си състояние и забогатяване, и т.н., насочва вниманието в друга посока и неща, които са останали недоизказани, недоизчистени през годините, сега излизат те на преден план, затискат други скандали.

Павел Шопов: Да, това е тезата на нашите противници. За да се отвличало вниманието от други скандали, от проблеми на сегашните управляващи.

Водещ: А не е ли така?

Павел Шопов: Не е така, разбира се. На всяко едно нещо му идва времето. И нашият цар, ако има някаква заслуга за България, това е тази му крилата фраза - на всичко му идва времето. Включително и нещата, които "Атака" казваше в началото, в 2005-2006 г., които си спомняте как се посрещаха на нож. Сега същите послания, същите тези шестват, те се превърнаха вече в безспорни истини и на тях им е дошло времето да се превърнат в практика, да се превъртят нещата и да се започне наистина борба с организираната престъпност.

Водещ: Добре, но ако това е вярно, което се казва от Ваньо Танов, от Цветан Цветанов, или като подозрения. Той казва звучи достоверно, трябва да се вярва на Танов и т.н. Всичкото това нещо трябва да отиде в съда и съдът да се произнесе.

Павел Шопов: Точно това искаме.

Водещ: Ако не отиде до съда...

Павел Шопов: Което "Атака" винаги е искала

Водещ: ...всичко остава вътрешният министър или бившият председател на ГДБОП е казал нещо.

Павел Шопов: Точно така. И ето идваме до този момент.

Водещ: Ама това ви питам защо не водят предварителните действия.

Павел Шопов: Миналата седмица ние от "Атака" дадохме една импровизирана пресконференция на трибунката на Народното събрание, в която какво поискахме? Поискахме главният прокурор да снеме имунитета на Румен Петков. За да бъдат разследвани тези всичките въпроси, да бъде огледани и този доклад, за който става дума тука и който е на сайта на Народното събрание, който е излязъл с 300 зора, и да се даде отговор на всички тези въпроси, с които почнахме нашия разговор. Защо, защо, защо ...

Водещ: Ама няма СРС-ата, г-н Шопов, няма СРС-а. И Цветан Цветанов го каза.

Павел Шопов: Включително и на въпроса защо няма СРС-ата. И на този въпрос.

Водещ: Защото на въпроса защо няма дело срещу Румен Петков, Цветан Цветанов това ми каза, няма СРС-а.

Павел Шопов: Това е правилото, да му бъде снет имунитетът. Това може да го направи и самият Румен Петков, ако е почтен човек. Той, разбира се, именуван широко известно с прякор Главата, не е такъв. И той няма да си подаде имунитета. Знаете, според измененията в Конституцията, едни от последните изменения, един народен представители, един народен представител сам може да поиска, за да се започне...

Водещ: Ясно, разбрах ви. Но пак ви питам работа ли е на вътрешния министър, случаят с Филчев. Това да се огласи публично. Защото то пак е нещо, което се знае от години. Там Нанка Колева, съпругата на убития прокуратурата, Едвин Сугарев, да не изреждам всички, които са говорили с тези версии. В един момент го казва вътрешният министър, обаче се оказва, че към момент явно няма нещо, което да докаже това.

Павел Шопов: Сегашният вътрешен министър е също безсилен пред това, снемането на имунитета и да се отпочне производство, проверка на всички тези неща.

Водещ: Защо Филчев, ако е Филчев...

Павел Шопов: Освен снемането на имунитета има още един път, г-н Бареков.

Водещ: ...поръчител.

Павел Шопов: Има още един път за това. Да се създаде за това, за целият този възел от въпроси една временна парламентарна комисия. Още един инструмент в демокрацията за обследване на събитие, факти, обстоятелства и хора.

Водещ: Това са подходящи случаи за създаване на такава комисия, казвате от "Атака".

Павел Шопов: Това е подходящ случай, ние от "Атака" и това го заявихме, и това го пожелахме. Това зависи, разбира се, от мнозинството. От управляващите, зависи от ГЕРБ. Вие сам разбирате, че ние от "Атака" със своите 21 души подкрепяме управлението на ГЕРБ, но не бихме могли да инициираме, да бъдем в основата на дена такава комисия.

Водещ: Е, аз затова ви въртя и питам, защото май няма особена инициатива от другата страна.

Павел Шопов: Ако "Атака" беше в обратното положение, имаше своите 115-116 депутати, както ги има ГЕРБ, а ГЕРБ подкрепяше "Атака", тогава аз мисля, че търсенето на...

Водещ: Защо няма инициатива от мнозинството според вас?

Павел Шопов: Много могат да бъдат отговорите. За мен е, че върху ГЕРБ и върху сегашното управление се стовари една просто лавина от инсинуации, от проблеми им се създават изкуствено...

Водещ: Ама изпускат държавата, изпускат държавата ГЕРБ, Татяна Дончева каза изпускат държавата ГЕРБ.

Павел Шопов: Тезата на Татяна Дончева, тя направи един тюрлю гювеч.

Водещ: Хубава българска дума, тюрлю гювеч.

Павел Шопов: Да, между проблеми, истини, полуистини, които представляваха смесица между икономически тези, проблеми...

Водещ: Каза своята гледна точка.

Павел Шопов: Истината е, че ГЕРБ управлява при изключително тежките условия на кризата, държавата в общи линии запазва своята стабилност. За разлика от виждате съседите ни, какво става в Румъния, какво става в Гърция.

Водещ: Добре, много благодаря. Павел Шопов, депутат от "Атака", зам.-председател на Народното събрание. Аз, ако мога нещо да ви препоръчам, мислете с главите си, защото няма да намерите истината в който и да е участник от тези, които се появяват в студиото. Мислете със собствените си глави, сверявайте това, което ...

Павел Шопов: Това сме призовавали българите винаги, да мислят за националния интереси и с главите си.

Водещ: ... и да правят заключенията си сами, защото ситуацията наистина е така, няма черно-бяла картина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

В очакване: На кого ще връчи третия мандат президентът Румен Радев?
В очакване: На кого ще връчи третия мандат президентът Румен Радев?
11:12, 28.07.2024
Чете се за: 00:40 мин.
Софийски районен съд гледа мярката на мъжа, който извърши побой в центъра на София
Софийски районен съд гледа мярката на мъжа, който извърши побой в центъра на София
11:05, 28.07.2024
Чете се за: 01:10 мин.
Ние до 13-ти октомври сме си опрели и без да държим третия мандат, заяви Тошко Йорданов
Ние до 13-ти октомври сме си опрели и без да държим третия мандат, заяви Тошко Йорданов
10:20, 28.07.2024
Чете се за: 02:00 мин.
Ивелин Михайлов: Искам да стана водач на ПГ на "Величие", ако хората ме искат
Ивелин Михайлов: Искам да стана водач на ПГ на "Величие", ако хората ме искат
09:30, 28.07.2024
Чете се за: 04:05 мин.
Пожарът на границата с Гърция продължава да тлее, ще продължи ли помощта по въздух?
Пожарът на границата с Гърция продължава да тлее, ще продължи ли помощта по въздух?
08:05, 28.07.2024
Чете се за: 00:42 мин.
Откриха тялото на трета жертва след взрива в Елин Пелин
Откриха тялото на трета жертва след взрива в Елин Пелин
08:01, 28.07.2024
9573
Чете се за: 07:42 мин.
Четвърти ден след трагедията в Елин Пелин: Равносметката
Четвърти ден след трагедията в Елин Пелин: Равносметката
07:54, 28.07.2024
Чете се за: 01:05 мин.
Слънчево и топло време и днес
Слънчево и топло време и днес
07:30, 28.07.2024
Чете се за: 01:15 мин.
Военни ще съдействат при извозването на невзривена пиротехника от складовете край Елин Пелин
Военни ще съдействат при извозването на невзривена пиротехника от складовете край Елин Пелин
22:31, 27.07.2024
Чете се за: 01:30 мин.
Между шам фъстъка и кивито - адаптира ли се земеделието към климатичните промени?
Между шам фъстъка и кивито - адаптира ли се земеделието към климатичните промени?
21:15, 27.07.2024
Чете се за: 15:00 мин.
Евакуираните хора от Елин Пелин се завърнаха по домовете си, но притесненията остават
Евакуираните хора от Елин Пелин се завърнаха по домовете си, но притесненията остават
20:14, 27.07.2024
Чете се за: 03:07 мин.
От "шамар" до "хубав ден за демокрацията" - реакциите след решението на Конституционния съд
От "шамар" до "хубав ден за демокрацията" - реакциите след решението на Конституционния съд
19:57, 27.07.2024
Чете се за: 04:30 мин.
Топ 24
Най-четени
Осем двойки в Горна Оряховица празнуват златна сватба
Осем двойки в Горна Оряховица празнуват златна сватба
Гледната точка на депутатите за новия изборен кодекс
Гледната точка на депутатите за новия изборен кодекс