НОВИНИ

Убиха Борис Немцов до Кремъл (ОБОБЩЕНИЕ)

Новината, с която осъмна света и взриви обществените и политически реакции - руският опозиционен лидер Борис Немцов беше убит край Кремълската стена, в самия център на Москва.

bnt avatar logo
от БНТ
20:32, 28.02.2015
5912
Чете се за: 05:36 мин.
По света

Новината, с която осъмна света и взриви обществените и политически реакции - руският опозиционен лидер Борис Немцов беше убит край Кремълската стена, в самия център на Москва. Извършителите са стреляли от преминаваща кола.

Президентът Путин взе разследването под свой контрол и обеща наказание за отговорните за по думите му "подлото и цинично покушение". Държавният глава и премиерът Медведев изразиха съболезнования на майката на убития и оцениха високо откритостта и честността на Немцов, с които е отстоявал собствените си възгледи.

УБИЙСТВОТО

Немцов бе убит малко преди полунощ на мост край Кремъл, докато се  разхождал след посещение в ресторант с  24-годишната манекенка Анна Дурицкая. Стреляно е от бяла кола - според медиите, Форд Фокус или Мондео, заснета от видеокамери. Полицията опроверга версия за Лада Приора с ингушетски номера, открита край Арбат.

Елена Алексеева, говорител на МВР на Русия: На местопроизшествието са открити шест гилзи. Четири куршума са попаднали непосредствено в г-н немцов, улучен е в гърба. Получените рани са несъвместими с живота.

Откритите гилзи са произведени в различни заводи, което навежда на мисълта за крайнодесни националисти, защото организираната престъпност купува цели партиди боеприпаси, посочват службите. Случаят е възложен на централния апарат на федералното следствие.

ВЕРСИИТЕ

Работи се по най-малко пет версии, включително търговска дейност, лична неприязън, събитията в Украйна и дори ислямистка връзка заради позицията на Немцов около трагедията в Шарли Ебдо. Основна версия обаче остава политическата.

Владимир Маркин, говорител на Федералното следствие: Преди всичко провокация за дестабилизиране на политическата обстановка в страната. Фигурата на Немцов може да се окаже своеобразна сакрална жертва на тези, които не се гнусят от нищо за да постигнат своите политически цели.

Политическата версия обаче има и друга страна. Този месец пред пресата Немцов сподели, че 86-годишната му майка се страхува, че Путин може да го убие заради опозиционната му дейност. Часове преди смъртта си в радио-интервю Немцов отново критикува президента и призова за спиране на руската война с Украйна.

Борис Немцов, опозиционен лидер: Необходима е политическа реформа в страната. когато властта е концентрирарана в ръцете на един човек, който управлява еднолично, всичко завършва с абсолютна катастрофа.

- Ситуацията е такава, че сега в Русия е много трудно да се разбере кой ще оцелее, кой няма да оцелее. Защото от някакви дълбоки нива на подсъзданието бяха извадени такива блокове на омраза, отвращение, че в тази ситуация ние можем да очакваме всякакви убийства, всякакво насилие - коментира специално за "По света и у нас" Сергей Соколов от вестник "Новая газета".

Вижте ТУК коментара на зам.-главния редактор на вестник "Новая газета" Сергей Соколов

В ПАМЕТ НА НЕМЦОВ Опозиционният лидер ще бъде погребан на 3 март в Троекуровското гробище в руската столица след гражданска панахида в московския център "Сахаров".

Опозиционерът Навални ще поиска еднодневно замразяване на административния му арест за да присъства на поклонението във вторник.  Властите деблокираха сайта на Навални, който е с ограничен достъп от януари задари призиви към неразрешени протести.

Руските власти разрешиха траурно шествие за Немцов утре в Москва. Преди това проявата бе замислена като пролетен марш на опозицията. 50 хиляди души според властите може да участват в шествието на опозицията в памет на убития опонент на Кремъл. Началото е 15 часа московско време. Властите в Санкт Петербург също разрешиха в града да се състои шествие в памет на Немцов, вместо договорената по-рано проява на опозицията.

Мястото на покушението в Москва от снощи е отрупано с цветя и свещи. Паметта на Немцов почитат граждани, негови сподвижници. Един от тях - Иля Яшин заяви, че политическата отговорност за убйството носи Владимир Путин.

Иля Яшин, опозиционен лидер: Убеден съм, че политическата отговорност е на руските власти и лично на Владимир путин. Защото именно той е отговорен за тази атмосфера на ненавист, която се насажда в нашата страна през последните години и особено през последните месеци.

СВИДЕТЕЛКАТА...

Основен свидетел на убийството е 23-годишната Анна Дурицкая. Последните часове от живота си Немцов прекарва с нея. Тя е последният човек, който го вижда жив. По данни на полицията, двамата вечерят на Червения площад срещу Кремъл. После решават да се разходят, но когато стигат до Замоскворецкия мост, идват изстрелите.

Родената през 1991 година Анна Дурицкая е украински модел. Повече от 3 години тя и Борис Немцов имат връзка. Прекарват времето си заедно в нейния апартамент в Киев и в неговия в Москва. Близки на манекенката споделят, че родителите й били против връзката й с 30 години по-възрастният мъж. Това обаче не отказало младото момиче. Часове след убийството стана ясно, че следователите работят по три версии, една от които свързана с манекенката. Говори се, че Дурицкая скоро е лятала от Москва до Швейцария, за да направи аборт. Появиха се спекулации и че Немцов може да е поръчан от ревнив ухажор на любовницата си. След покушението, манекенката е отведена за разпит от полицията.

КОЙ БЕШЕ БОРИС НЕМЦОВ?

Демократ от първата вълна, от млада звезда в управлението и вицепремиер по времето на Елцин до твърд опозиционер и противник на президента Путин - това е накратко пътят на харизматичния Борис Немцов в руската политика. Той е баща на четири деца, известен бонвиван и доста свободен в личния си живот.

Борис Немцов е роден през 1959 година в Сочи. Завършва физика в Горки, на 25 години защитава дисертация и работи в научен институт в града.  За първи път е избран в Държавната Дума през 1990 година. Големият трамплин за него е постът губернатор на Нижни Новгород, който президентът Елцин му дава като награда за лоялността му през 1991 година. Реформите, чуждите инвестиции в поверената му област, привлекателната външност, отличният английски език, умението да общува с хората и медиите, го превръщат в един от най-обещаващите млади руски политици. През 1997 година става вицепремиер. Смята се, че Елцин го готви за свой наследник. Пътят му обаче тръгва надолу с краха на руската борса през август 1998-ма и последвалата икономическа криза. Заедно с други либерали Немцов основава Съюз на десните сили, партия, която отначало е влиятелна фракция в Думата. Когато отношението й към Путин преминава в открита опозиция, формацията губи подкрепа и остава без мястото си в парламента на изборите през 2003 година. Оттогава Немцов основава и други опозиционни движения и се опитва да обедини разединените критици на Кремъл. Той е сред основните фигури в големите протести след изборите през  2011 година, попада и в ареста.

- Искаха да ме изплашат, да ме притиснат, - казва той тогава. - Да сложиш човек на Нова година за 40 часа в каменна килия е акт на сплашване. Но не успяха. Всъщност, аз съм в настроение за борба.

Немцов беше един от водачите на митингите за честни избори в Русия през 2012 година. Тогава той беше и наблюдател на вота, спечелен от Владимир Путин. Ето и позицията му пред камерата на БНТ в една от московските секции на 4 март 2012 година.

0228_Nemcov2Борис Немцов, опозиционен лидер: Там, където имаше големи протести броят на наблюдателите се увеличи и на мошениците ще им бъде много по-трудно. Смятам, че поражение за Путин в Москва има ключово значение. Ако загуби тук, значи е загубил всичко

Критиките му към властта включваха и олимпиадата в Сочи, и Украйна. Въпреки слабите позиции на руската опозиция сега, Немцов продължаваше да бъде смятан за един от политиците с шансове някой ден да се бори за Кремъл.

РЕАКЦИЯТА НА БЪЛГАРИЯ 

Президентът Росен Плевнелиев осъди покушението. Той заяви, че Русия има нужда от плурализъм и изрази притеснение от неспазването на върховенството на закона.

0228_plevnelievРосен Плевнелиев, президент на Република България (ВИДЕО): Целият световен демократичен свят страда. Притеснени сме! Не би следвало в една държава до толкова много да се изостря противоречието между опозиция и управляващи, че да се стига до това. Следим внимателно казуса. Надяваме се много бързо да бъдат разкрити и наказани със законни средства извършителите на това нагло убийство. Русия има нужда от плурализъм. Русия има нужда от различните мнения. Ние обичаме и уважаваме тази Русия - на култура, на талант, на православие. Тази Русия, която ни е освободила. Притесняваме се от Русия на неспазване на върховенството на закона и Русия, която анексира чужди територии. Вярваме, обаче, че Русия ще покаже своята сила, върховенството на закона и едно от доказателствата ще бъде да бъдат намерени и тези, които извършиха това убийство.

Външният ни министър Даниел Митов осъди покушението и заяви, че очаква руските власти да проведат независимо разследване.

СВЕТОВНИТЕ ЛИДЕРИ ЗА УБИЙСТВОТО НА НЕМЦОВ (ВИДЕО)

Първите реакции дойдоха от Франция.

Франсоа Оланд, президент на Франция: Немцов беше смел и неуморен защитник на демокрацията.

Съединените щати призоваха руското правителство за бързо, безпристрастно и прозрачно разследване на убийството.

Барак Обама, президент на САЩ: Възхищавах се на смелостта, с която Немцов се бореше срещу корупцията в Русия. Руснаците изгубиха един от най-всеотдайните и красноречиви защитници на техните права.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е потресена от позорното убийство.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Възхищавам се от куража на бившия министър, който многократно изразяваше публично неодобрението си към водената от правителството политика.

Първият дипломат на Европейския съюз Федерика Могерини изрази дълбокото си възмущение и печал от жестокото убийство.

Федерика Могерини, заместник-председател на ЕК: Той беше пламенен защитник на една модерна, благоденстваща и демократична, отворена към света Руска федерация.

Като "жестоко и бездушно" определи убийството премиерът на Великобритания Дейвид Камерън.

Дейвид Камерън, министър-председател на Великобритания: Борис Немцов е мъртъв, но ценностите, отстоявани от него, не ще умрат никога. Мъжеството, с което живя той, е в пълен контраст с онази страхливост, с която беше убит.

Украинският президент Петро Порошенко излезе с емоционална реакция в социалната мрежа Туитър.

Петро Порошенко, президент на Украйна: Шок. Убиха Борис. Не мога да повярвам. Уверен съм, че убийците ще бъдат наказани. Рано или късно. Светла му памет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още По света

Летящи раници тестват планински спасители в Румъния (СНИМКИ и ВИДЕО)
Летящи раници тестват планински спасители в Румъния (СНИМКИ и ВИДЕО)
12:59, 21.05.2024
Чете се за: 01:50 мин.
Вижте коя е най-голямата люлякова градина в Европа
Вижте коя е най-голямата люлякова градина в Европа
12:35, 21.05.2024
Чете се за: 00:45 мин.
Нина Добрев е в болница след инцидент с електрически велосипед (СНИМКИ)
Нина Добрев е в болница след инцидент с електрически велосипед (СНИМКИ)
12:22, 21.05.2024
Чете се за: 00:22 мин.
Седмицата в снимки 6 - 21 май
Седмицата в снимки 6 - 21 май
12:00, 21.05.2024
Чете се за: 02:30 мин.
Женски лос уби мъж от Аляска, който се опитал да снима малките ѝ
Женски лос уби мъж от Аляска, който се опитал да снима малките ѝ
11:26, 21.05.2024
Чете се за: 01:50 мин.
Външният министър на Германия пристигна на посещение в Киев
Външният министър на Германия пристигна на посещение в Киев
11:08, 21.05.2024
Чете се за: 01:15 мин.
Турция обяви еднодневен траур в памет на иранския президент
Турция обяви еднодневен траур в памет на иранския президент
10:41, 21.05.2024
Чете се за: 02:05 мин.
Авиокатастрофата с президента на Иран по всяка вероятност е инцидент, смята Георги Милков
Авиокатастрофата с президента на Иран по всяка вероятност е инцидент, смята Георги Милков
09:16, 21.05.2024
Чете се за: 04:17 мин.
Байдън защити Нетаняху: Няма място за сравнение между Израел и Хамас
Байдън защити Нетаняху: Няма място за сравнение между Израел и Хамас
09:12, 21.05.2024 (обновена)
Чете се за: 02:22 мин.
Над 100 български военни ще подпомагат поддържането на сигурността в Косово
Над 100 български военни ще подпомагат поддържането на сигурността в Косово
08:32, 21.05.2024
Чете се за: 01:45 мин.
Над 569 тона помощи са били доставени през временното пристанище край Газа
Над 569 тона помощи са били доставени през временното пристанище край Газа
07:56, 21.05.2024
Чете се за: 00:52 мин.
В Иран подготвят погребението на президента Раиси и външния министър
В Иран подготвят погребението на президента Раиси и външния министър
07:02, 21.05.2024 (обновена)
Чете се за: 03:02 мин.
Топ 24
Най-четени
Версиите за убийството на Борис Борисов - Белята
Версиите за убийството на Борис Борисов - Белята
Гласът на града: Развитието на туризма в Русе
Гласът на града: Развитието на туризма в Русе