НОВИНИ

Антон Кутев и Светослав Малинов за вота на недоверие

Депутатите Антон Кутев от БСП и Светослав Малинов от ДСБ коментираха основателен ли е седмият пореден вот на недоверие към кабинета Станишев.

антон кутев светослав малинов вота недоверие
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
11:52, 12.02.2009
Чете се за: 15:45 мин.
У нас
Депутатите Антон Кутев от БСП и Светослав Малинов от ДСБ коментираха основателен ли е седмият пореден вот на недоверие към кабинета Станишев.

Вотът на недоверие е част от демократичните процедури и след като колегите смятат, че "това е правилният подход за тях в момента, няма лошо", заяви Антон Кутев.

Светослав Малинов обясни, че успешен вот не е този, който води до сваляне на правителството, а този след който има видими промени с положителен ефект и в този смисъл от досегашните 6 вота, поне 5 са успешни. Според социологическите изследвания много хора са заели страната на опозицията, без значение на кой точно фрагмент от нея, и това също е важен резултат от тези вотове. Основната цел на вота е да се свали правителството, но това не е основният критерий, по който да се установи дали той е успешен или не, каза още Малинов.

Антон Кутев каза, че всички вотове до момента са неуспешни. Причината е, че колкото и опозицията да се опитва да изкара нещата в държавата тежки и лоши, правителството е постигнало много резултати.

Той обясни, че правителството винаги се е стремяло към диалогичност и се е вслушвало в гласа на опозицията. От своя страна Светослав Малинов заяви, че това е едно от най-недиалогичните управления, които България някога е имала. Когато едно предложение идва от опозицията, то автоматично се отхвърля.

С всички недостатъци, които това правителство има, то е най-доброто, което сме имали до сега, каза Кутев. Правят се "един куп неща" - да правят се трудно, включително и заради тежко наследство от предишни правителства, но фактът е, че има постигнат ефект, правят се стъпки и се върви в определена посока.

Малнив посъветва Кутев да не казва, че това е най-доброто правителство, дори да си го мисли, защото ако е така, това означава, че най-доброто българско правителство е довело до криза в отношенията ни с ЕС, става символ на корупция в ЕС, получава най-тежките удари от ЕКи води до неусвояване на милиарди от европейските пари.

Антон Кутев се защити като се позова на Плана Станишев, според който в железниците ще се създадат 8000 работни места. Освен това каза, че в момента страната има валутен резерв в размер на 28 млрд. евро, което до момента не се е случвало.

Малинов обвини правителството, че по време на икономическа криза е отричало наличието на такава, а Кутев обясни, че докато опозицията е говорила за кризата, коалицията е работила и взимала мерки за предотвратяването й у нас

ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ИНТЕРВЮТО

Водещ Виктор Николаев:
Ще има седми пореден вот срещу правителството. За този вот сега две гледни точки. Според Светослав Малинов от ДСБ този вот е нужен, добро утро, според Антон Кутев от БСП не е нужен и аз се чудих как може едно и също нещо да бъде и нужно, и ненужно.

Антон Кутев:
Не, аз не бих казал, че не е нужен. Няма лошо, той, мисля, кой е там, седми е подред, имало е шест други, в края на краищата това е част от демократичните процедури. След като колегите смятат, че това е правилният подход за тях в момента, няма лошо.

Водещ:
Добре, какъв е основният мотив и всъщност имате ли хъс и енергия да подхождате към това действие, защото наистина шест пъти се отхвърляше вот на недоверие и сякаш свикнахме с този парламентарен инструмент. Предава се пряко по телевизията, по радиото, има гласуване, минават дебати, но накрая вотът не успява. Не се ли обезсмисля?

Светослав Малинов:
Аз много се съмнявам, че можете да формулирате точно какво означава неуспешен и успешен вот. Ако формулирате максималистично, че успешен вот е този, който сваля правителството, то тогава наистина вотовете са били неуспешни.

Водещ:
Тоест вие такава цел не си поставяте, да сваляте. . .

Св. Малинов:
Ако формулирате обаче другите разумни цели, които по принцип традиционно в демокрация се постигат и се гонят с един вот, то тогава ще видите, че е имало от тези шест вота поне пет успешни. Първо, преки резултати относно промяна в състава на правителството. Имахме такъв вот, който директно доведе до оставка на Румен Петков. Следващи промени, които изчакват няколко седмици, за да не се остане с впечатление, че заради вота се правят, такива също имаше. Промяна в политика, откриване на нови. . .

Водещ:
Значи, искате промяна в министрите и в политиката, но не и падане на цялото правителство.

Св. Малинов:
В момента, в момента ние имаме категорична цел и аз не я крия, че това са предсрочни избори. Въпросът е, че покрай тази голяма цел понякога се постигат и по-добри по-малки. Най-малкото тази цел винаги се постига, в този смисъл всеки вот има резултат, в определен проблем, в определена тема се постига максимално осветляване и информиране. Тя се вдига и поне известно време част от хората започват да разбират за какво става дума, т.е. защо се иска вот на недоверие и много хора вземат страна в такъв спор и много хора, надявам се, всъщност това показва вече цялата и социологическа статистика, много хора взеха страната на опозицията, без да е ясно точно на кой сегмент от нея. Така че вотовете на недоверие имат няколко функции. И ми се струва, че вече сме достатъчно навлезли в демократичния процес, за да не се започва дебатът за вот на недоверие дали ще мине или не и дали е успешен или не по този начин.

Водещ:
За вас този максималистичен подход - падане на правителството, е краен и не това е основната цел. След като не може да бъде постигната - по-малки.

Св. Малинов:
Това е основната цел, но това не е основният критерий да се мери дали вотът е успешен или не.

Водещ:
Добре.

А. Кутев:
Аз бих казал, че тази цел всъщност е споделена между управляващи и опозиция, в смисъл ако говорим за това, че трябва да се изсветлят определени процеси, аз смятам първо, че всичките са били неуспешни и те са били неуспешни точно по една проста причина и тя е, че ние имаме много неща, които можем да отчетем, и че въпреки цялото желание на опозицията да изкара нещата тежки и лоши, аз мога да цитирам оттук до края на предаването цифри, които говорят за обратната посока. И точно тези цифри показват и те водят до неуспешните вотове на недоверие на правителството, както и до неуспешните политически. . .

Водещ:
Имаше ремонт наистина, провокиран от вот на недоверие.

А. Кутев:
Не, аз не казвам, че не е имало, както и никога не сме казвали, че не се вслушваме в това, което иска опозицията. Точно обратното, ние винаги сме се стремили към диалогичност и към това да видим къде има проблеми и да ги отстраняваме. И именно защото сме го правили, всъщност твърдя, че вотовете са неуспешни по простата причина, че и хората в държавата, и политиците от опозицията достатъчно ясно виждат какво става. Друг е въпросът, че често пъти им е по-удобно да се правят, че не го забелязват.

Св. Малинов:
Значи, като член на парламента мога да кажа, че това е един от най-недиалогичните парламенти. Изключително много предложения от опозицията бяха отхвърлени без никакви аргументи, впоследствие бяха задкулисно вкарвани, виждайки абсурдите, които правят управляващите. Между другото. . .

Водещ:
Между другото и Добромир Гущеров го каза в едно интервю, че някои неща се отхвърлят само защото. . .

Св. Малинов:
Никой не можеше да разбере и мога аз пък да ви давам много примери, бидейки вече вътре в залата, абсолютно безсмислена съпротива, очевидно се действа автоматично, когато става дума за предложение на опозицията. Между другото вчера стана нещо, което не знам точно как да го определя. Ако това ще е стилът оттук до края на управлението, нямаме нищо против. Комисията за полицейско насилие. БСП беше категорично против, но остана в пълна изолация. ДПС и НДСВ подкрепиха предложението на опозицията.

Водещ:
Обаче точно заради това. . .

Св. Малинов:
Но това е нещо много рядко и в този смисъл се видя каква яростна съпротива има от БСП. Ако това е предварителен резултат от вота, опит да се смекчи по някакъв начин критичният заряд на опозицията, вие виждате, че вотът по някакъв начин дава резултат, преди да е започнал.

Водещ:
Знаете ли, точно този пример, който дадохте - как самите коалиционни партньори гласуват по различен начин, сякаш е доказателство за тезата, че не се гласува просто автоматично, че самите коалиционни партньори влизат в противоречие, в обвинения дори понякога едни към други.

Св. Малинов:
Това беше първият такъв случай. . .

Водещ:
. . . куриозно.

Св. Малинов:
. . .от такъв калибър, това беше първият такъв случай.

А. Кутев:
Вижте, г-н Малинов, аз мисля, че хората не ги интересува какво правите в парламента чак толкова, т.е. интересува ги по-скоро кога са пълни местата и кога не са. Това, което според мене интересува хората и което пък аз ще използвам повода на вашия вот на недоверие да разкажа, е, че в края на краищата за следващата година капиталовите разходи, които са предвидени в бюджета, са с 5 милиарда и 600 милиона повече, отколкото за предишната.

Водещ:
Да го кажем простичко, капиталови разходи за?

А. Кутев:
Тоест логиката е. . . Капиталовите разходи това са за всички области, във всички икономически сектори, включително в инфраструктура и къде ли не. Тоест тука има още едно. . .
Водещ:
Те ще заместят европейските пари още малко.

А. Кутев:
Не, няма да заместят европейските пари. Отделно европейските пари мога да ви цитирам колко са, те са не по-малко от тези, но не е там въпросът. Въпросът в това, което исках да кажа, е, че, пак се връщам, защо е неуспешен вотът на недоверие и защо протестите вчера имаха 50 или 100 души пред НС. По простата причина, че с всичките недостатъци, които това правителство има, то въпреки всичко е най-доброто, което сме имали досега. И хората си дават сметка, че един куп неща се правят. Да, трудно се правят. Да, с много тежко наследство, включително и от наши предишни правителства. Но така или иначе резултатът в крайна сметка е, че има определени стъпки във вярната посока, има желанието, има стремежът да се правят нещата. И това прави тази съпротива на опозицията донякъде бутафорна, защото тя става сама за себе си.

Водещ:
Да, защо обаче и мотивите, защото да имате цифри, а пък не знаем дали тия цифри са съобразени със. . . като отговор на мотивите?

Св. Малинов:
Притеснява ме, когато се казва, че това е най-доброто правителство. Знаете ли, моят съвет е да не го казвате, вие си го мислите. . .

А. Кутев:
Не, не, аз ще си го повтарям, аз ще си го повтарям.

Св. Малинов:
Защото, ако е така, това означава, че най-доброто българско правителство, най-доброто, на което българският елит е способен в момента, фактически води до криза в отношенията ни с ЕС. Най-доброто правителство става символ на корупция в ЕС. Най-доброто българско правителство практически получава най-тежките удари от ЕК и най-доброто българско правителство води до неусвояване вече на милиарди от европейските пари.

А. Кутев:
Не, не е. . .

Св. Малинов:
Хайде да не го наричаме най-доброто българско правителство, защото то е обидно в много по-дълбока степен, отколкото става дума тук за сини и за червени. Това не е най-доброто българско правителство.

Водещ:
Докладът и европейските пари ли е основният аргумент?

Св. Малинов:
То не може да бъде, такова правителство, наречено дори добро. В този смисъл. . .

А. Кутев:
Не може да бъде докладът, за европейските пари. . .

Св. Малинов:
Специално за доклада, защото говорим. . .

А. Кутев:
Защото докладът те очакват да бъде много по-лош, а той не е такъв, какъвто те очакват, така че няма как да бъде докладът.

Св. Малинов:
Никой не е казал какво очакваме. Ние ще говорим по същество за доклада. И аз си спомням при първия доклад какви безобразия се вършеха по различни телевизионни студия, как се лъжеше, че няма да има спрени пари, че те не са окончателно спрени, те са спрени временно. А аз мога да ви кажа, че тези неща се пазят и те ще бъдат използвани, за да се види по време на кампанията какви директни лъжи са отправяли български министри.

Водещ:
Записи ще използвате ли, видеозаписи например?

Св. Малинов:
Не знам за този вот, но става дума за това, че не може да се лъже по този начин, който би могло да се лъже, ако нямаше този европейски мониторинг, който е обиден за нас, но в крайна сметка вие го направихте неизбежен.

А. Кутев:
Аз се извинявам, ама прекалено влизате в думи, които са неподходящи според мене.

Св. Малинов:
Не, напротив, ще видите докладът какво ще каже, но ние няма да ви го казваме предварително.

А. Кутев:
Значи, когато говорим. . . аз съм наясно сравнително какво ще каже докладът и той няма да е толкова тежък, колкото вие се надявате. Докладът, напротив, ще отчете напредъка през последните месеци, ще даде сметка за това, че много неща са свършени и ще ни каже пак, че имаме още много за вършене, което е реалната истина. А това, което всъщност противоречи на цялата тази теза как България е една бедна и нещастна държава, каквато тя не е, говорят фактите, че само от железопътна инфраструктура за следващата година ще бъдат създадени 8 хиляди работни места според това, което е предвидило правителството. Това, че икономическа криза има. . . Тоест на мене иска ми се да вкарам разговора в това как се излиза от икономическа криза, дали имаме реални икономически проекти, дали ние предлагаме реални алтернативи и аз твърдя, че го правим. По т.нар. план Станишев, който беше оповестен преди около един месец, са предвидени с реални суми и с реални срокове създаването на над 100 хиляди работни места през следващата година, естествено. . .

Водещ:
Реалистично ли е това, мислите ли?

А. Кутев:
Напълно реалистично, мога да цитирам по пера. . .

Св. Малинов:
Може ли да се правят неща три месеца преди избори и някой да ги възприема сериозно и никой да не се усъмни, че това се прави, за да се прикрият всички тези. . .

А. Кутев:
Значи, вие през цялото време плашите българския народ с една ужасяваща криза, която идвала. Между другото искам да обърна внимание на българските граждани, че в България финансова криза на практика нямаше. И че в България имаме за първи път уникалната сума от 28 милиарда валутен резерв. Това, което никога не се е случвало.

Св. Малинов:
Вижте. . .

А. Кутев:
Ние нямаме. . .

Св. Малинов:
Финансова криза. . .

А. Кутев:
Нямаме фалирали банки. . .

Св. Малинов:
От самото начало се говори. . . А оставаше да имаме и фалирали банки, за да. . .

А. Кутев:
А вие, а вие през цялото време. . .

Св. Малинов:
. . . това нещо.

А. Кутев:
Да, в цял свят има фалирали банки.

Св. Малинов:
Това ли оставаше да има?

А. Кутев:
В цял свят има. В Щатите, в Холандия. . .

Св. Малинов:
Ние през цялото време казвахме. . .

А. Кутев:
. . . навсякъде има фалирали банки.

Св. Малинов:
. . . че българският финансов сектор е стабилен, но има опасност от икономическа криза. . .

А. Кутев:
Напротив, през цялото време стояхте и нагнетявахте. . .

Св. Малинов:
Напротив.

А. Кутев:
. . . очакванията за някаква ужасяваща криза.

Св. Малинов:
И твърдяхме, че рано трябва да започнат да се взимат мерки. Като имаше един момент, в който. . .

А. Кутев:
За разлика от вас ние взехме мерки. . .

Св. Малинов:
. . . практически всички казваха, че кризата наближава, а правителството отказваше да обсъжда този въпрос и отказваше да използва тази дума.

Водещ:
На криза ли?

А. Кутев:
Това не е вярно. Правителството през това време. . .

Св. Малинов:
Напълно вярно е. Аз бях в парламента, в който се обясняваше, че. . .

А. Кутев:
Правителството. . .

Св. Малинов:
. . . самата употреба на думата е вредна, след като всички медии и всички международни анализи тръбяха това.

А. Кутев:
Може ли да кажа какво правеше правителството по това време?

Св. Малинов:
В този смисъл. . .

А. Кутев:
Защото. . .

Св. Малинов:
В този смисъл. . .

А. Кутев:
Сега вече вие лъжете директно, защото. . .

Св. Малинов:
Не е вярно. Аз бях в залата, когато се казваха тези неща.

А. Кутев:
Ето, аз цитирам, цитирам нещата, които е правило. . .

Св. Малинов:
Вижте. . .

А. Кутев:
. . . правителството през това време.

Св. Малинов:
. . . едно от нещата, които не трябва да се правят. . .

А. Кутев:
Напълно невярно е, че не е правено нищо.

Св. Малинов:
. . . е да се говорят директни лъжи. Вие отказвахте. . .

А. Кутев:
Нищо подобно.

Св. Малинов:
. . . да приемете думата дори криза и я криехте, защото смятахте и беше казано, че самата употреба създава криза. Тогава, когато ние казвахме, че проблемът не е във финансовата система, става дума за икономическа криза, за свиване на производства, и тогава издигнахме най-важния аргумент, че е двойно по-голям грях и двойно по-голяма некомпетентност в такъв момент да имаме неусвоени европейски пари. Ето това е наистина най-лошото. . .

А. Кутев:
Г-н Малинов. . .

Св. Малинов:
. . . в тази ситуация.

А. Кутев:
. . . първо, не е вярно, че нямаме икономическа криза.

Св. Малинов:
Каква е лъжата тук? Каква е лъжата?

А. Кутев:
Веднага ви казвам - няколко лъжи. Първото, че не е вярно, че не е имало икономическа криза. Икономическа криза имаше, само че се взеха мерки. Не е вярно, че правителството не е правило нищо, защото през това време минималните. . . гаранциите върху влоговете скочиха от 40 на 100 хиляди лева за всеки български гражданин.

Св. Малинов:
Естествено.

А. Кутев:
Защото през това. . . Ами, естествено е.

Св. Малинов:
Гласувахме ли. . .

А. Кутев:
Защото през това време. . .

Св. Малинов:
. . . предложихме ли го?

А. Кутев:
. . . бяха предоставени на разположение на Банката за развитие 500 милиона лева за следващата година. Защото през това време бяха отпуснати 100 милиона лева за изграждане на бизнеспаркове, защото през това време бяха свършени. . . един куп финансови механизми бяха задействани, за да няма криза.

Водещ:
Защо?

А. Кутев:
И докато, извинявам се за момент само, и докато вие седяхте и обяснявахте колко трагично и тежко е, как всичко ще се срине, някои работеха. И естествено е, че тези някои, които вършеха работа през това време и взимаха мерки, няма да говорят по телевизията за кризата. . .

Св. Малинов:
Значи, цялата ви идея е. . .

А. Кутев:
Защото няма, няма нито един нормален икономист, който да го питате какво се прави във време на криза и той да ви каже, че се обявява, че идва страхотно тежка криза. Това може да го прави само безотговорна опозиционна сила.

Св. Малинов:
Значи, цялата ви идея е, че ние трябваше да стоим, да мълчим и да слушаме.

А. Кутев:
Не, цялата ми идея е, че трябва да бъдете отговорни.

Св. Малинов:
Цялата ви идея за опозиция е, че ние просто трябва да се държим така, както вие искате. Няма да стане. Ние не представляваме. . .

А. Кутев:
Не. . .

Водещ:
Добре, един, един въпрос, ако може да задам?

Св. Малинов:
Това, което, това, което . . . Аз не мога да разбера. . .

Водещ:
Защото. . .

Св. Малинов:
. . . откъде идва самочувствието, откъде идва самочувствието на добре свършена работа, след като вие наистина, повтарям го, в условията на такава икономическа криза, която вие признавате, че не се дължи на БСП, не се дължи на България, вие си позволявате като правителство да не усвоявате тези европейски пари?

Водещ:
Г-н Малинов, няколко месеца решаващи ли са. . .

Св. Малинов:
Това е престъплението. . .

Водещ:
Момент само. . .

Св. Малинов:
Това е престъплението, заради което ще искаме и този път вот на недоверие.

А. Кутев:
Не, това не е престъпление. Вие отново лъжете . . .

Водещ:
Добре. Защо. . .

Св. Малинов:
Защо, а защо да се лъже. . .

Водещ:
Защо не поискате вот на доверие?

Св. Малинов:
. . . има и такъв момент, искам само да разбера. . .

Водещ:
Защо. . .

Св. Малинов:
. . . ще има ли освободени фондове от тези, които бяха замразени, кои ще бъдат те и къде България ще получи върнати пари, които фактически са ни отнети?

А. Кутев:
България. . .

Св. Малинов:
Кажете една цифра, един фонд, една програма. И ако не можете да кажете, престанете да употребявате думата лъжа.

А. Кутев:
Това, което. . . Ама напротив, постоянно лъжете.

Св. Малинов:
Един фонд, една програма. . .

А. Кутев:
Постоянно лъжете.

Св. Малинов:
Кажете?

А. Кутев:
Това, което ще се случи в България в следващите няколко месеца са шестте милиарда. . .

Св. Малинов:
Ето това е, няма отговор.

А. Кутев:
. . . шестте милиарда евро, които ще влязат в българската енергетика през следващата година.

Св. Малинов:
Няма отговор, но има листчета написани. Това е. . .

А. Кутев:
Напротив, тези листчета, тези листчета са плана на правителството и решенията на коалицията.

Св. Малинов:
Кои от замразените фондове, европейските пари.

А. Кутев:
Ако за вас решенията на коалицията са листчета, няма какво да търсите парламента.

Св. Малинов:
Това са нашите пари, това са нашите пари, на българските данъкоплатци. . .

Водещ:
Нали може да се включа и аз в разговора? Момент, господин Кутев. . .

Св. Малинов:
. . . парите на българските данъкоплатци са на онези, които в момента работят в България.

Водещ:
. . . господин Малинов, господин Кутев, само момент. . .

Св. Малинов:
Но злоупотребявате. Европейските пари са спрени и нищо не е освободено. . . една програма, един проект. Няма такива ......

А. Кутев:
Има ги, разбира се, извинявам се, господин Николаев, ето ги написани тук в програмата за развитието на селското стопанство -5 милиарда.

Водещ:
Така. Един технически въпрос. Защо. . . много ли ще промени, господин Малинов, ситуацията, много ли ще се промени ситуацията, ако този вот. . . не е ли в последния момент внесен? Остават няколко месеца, много ли ще се промени ситуацията, има ли точно сега смисъл всичко това, което говорите?

Св. Малинов:
Последни аргументи, последен шанс наистина да се види реалното съотношение в парламента, последен шанс, в случая макар и странично за нас, но е важно за НДСВ, да видим те как ще обяснят своето последно оставане. Същевременно. . .

Водещ:
Тоест това е провокация и към НДСВ, тест, проба?

Св. Малинов:
Това ще бъде част същевременно. Опит да се вдигнат още няколко теми, които правителството изключително внимателно прикриваше - полицейското насилие в България, за драстичното погазване на човешките права, повишаването на общата несигурност във всички сфери на живота. Това е една добавка към, бих казал, традиционните аргументи за некомпетентност и корупция, които ще бъдат между другото фиксирани в европейския доклад, който предварително се знае, че няма да освободи никакви фондове от вече замразените, знаят го всички, включително и господин Кутев.

Водещ:
Добре, господин Кутев, защо вот на доверие защо не се поиска?

А. Кутев:
.... по повод на фондовете. 2.3 милиарда лева са парите, които през 2007-2011 ще влязат само по "Конкуретоспособност на българската икономика". По програмата за селските стопанства ще влязат над 5 милиарда, от които 1 милиард през 2009 г., господин Малинов, и вие в момента продължавате да лъжете, че тия пари ги няма. Това не е вярно.

Св. Малинов:
Това са нещата, които са задвижени, част от тях са авансови плащания. Знаете ли какво е авансово плащане?

А. Кутев:
Тези пари ги има и те ще влязат, независимо от вашите усилия. Знам добре какво е авансово плащане.

Св. Малинов:
Това са задължителните пет процента, които се задвижват. Има много неща, които просто са ви ги дали, без да са ви ги обяснили.

А. Кутев:
Не, напротив, много добре са ни ги обяснили. Вие твърдите ли, че в селското стопанство през 2009 г. няма да влязат 1 милиард лева?

Св. Малинов:
Въпросът е, че малко хора разбират. . . Ще има директен дебат, ще има директен дебат и надявам се там да дойдат специалисти, които да обяснят тези суми откъде са. . .

А. Кутев:
Твърдите ли, че в 2009 г. няма да влязат 1 милиард?

Св. Малинов:
Аз ви казах, че нищо от това, което е вече фиксирано, забранено и замразено няма да влезе, това е.

А. Кутев:
Питам, един милиард евро ще влязат ли в селското стопанство през 2009 г.?

Св. Малинов:
Казах ли ви. . . Въпросът е има ли от спрените фондове освободени или ми говорите за неща, сключени преди. . .

А. Кутев:
Един милиард евро ще влязат ли през 2009 г. в селското стопанство на България?

Св. Малинов:
Откъде са тези пари?

А. Кутев:
От Европейския съюз плюс държавно съфинансиране. Ще влязат или не?

Св. Малинов:
Поканете хора, които ще обяснят какво значи авансово плащане, откъде тръгват тези проекти...

А. Кутев:
Ама не ме интересува какво значи авансово плащане. . .

Св. Малинов:
. . . и какво означава спиране на фондове и прекратяване на оперативни програми.

Водещ:
Добре. . .

Св. Малинов:
Това е нивото, на което трябва да се води разговорът. .

А. Кутев:
Просто вие искате да сравните 200 милиона спрени пари с няколко милиарда, които влизат в България.

Св. Малинов:
. . .а не по този начин, с човек, който не разбира цифрите, които са му дали.

А. Кутев:
Нищо подобно. Нищо подобно. Откъде накъде? Защо си позволявате да ме обиждате, че не разбирам? А вие, като разбирате, защо не потвърдихте сумата, която е очевидна? Добре, ще потвърдите ли, че имаме 2.3 милиарда само по конкурентност на българската икономика? И тия пари ще влязат, и не са спрени.

Водещ:
Хората не могат да разберат всички детайли. . .

Св. Малинов:
Тези пари са договорени толкова отдавна. . .

А. Кутев:
Договорени са, разбира се.

Св. Малинов:
Те не могат по никакъв начин да бъдат спрени, защото те са задвижени по проекти. . .

А. Кутев:
Точно така.

Св. Малинов:
. . . и от предишно правителство.

А. Кутев:
Точно така.

Св. Малинов:
Нашият въпрос е вашето правителство. . .

А. Кутев:
А вие, а вие можете ли да отречете, че вие сте гласували. . .

Св. Малинов:
Вашето правителство какво. . .

А. Кутев:
. . . в тоя парламент над 6 милиарда евро, които ще влязат в енергетиката през 2009 г.?

Св. Малинов:
Кои ние?

А. Кутев:
Ами, депутатите.

Св. Малинов:
А-а!

А. Кутев:
Вие в ролята си на депутат не сте ли ги гласували?

Св. Малинов:
Вие правите ли разлика между депутат от опозиция и депутат от БСП?

А. Кутев:
Правя добра, много разлика, виждам. . .

Св. Малинов:
Когато се говори за "вие". . .

А. Кутев:
. . . депутатите от опозицията са онези, които. . .

Св. Малинов:
Имайте предвид кой как е гласувал. . .

А. Кутев:
. . . искат вотовете на недоверие.

Водещ:
Добре, момент. НДСВ ще подкрепи ли. . .

Св. Малинов:
. . . как може така да се. . .

Водещ:
. . . според вас правителството. . .

Св. Малинов:
Един момент! Не може. . .

Водещ:
. . . сто процента?

Св. Малинов:
. . . да се говори за "вие", когато се посочва депутат от опозицията.

А. Кутев:
Защо?

Св. Малинов:
Защото парламентът гласува. . .

А. Кутев:
На кои. . .

Св. Малинов:
. . . но утре ще кажете, че вие сте гласували за петролопровода Бургас - Александруполис. Аз съм гласувал против.

Водещ:
Да, искате да се отграничи.

А. Кутев:
А вие знаете ли, че 6 милиарда евро. . .

Св. Малинов:
Това е много важно.

А. Кутев:
. . .ще влязат за енергетиката през следващите. . .

Водещ:
Кажете ми за НДСВ. Мислите ли, че ще подкрепят правителството наистина, или има вариант да не дойдат в зала, да се забавят, да се въздържат? Важен ли е този момент за гласуването?

А. Кутев:
Значи, при всяко положение НДСВ има странно поведение напоследък. Аз лично предполагам, че те ще подкрепят правителството, не за друго, а защото са част от него и защото не може да си управлявал осем години, а те, тяхното управление е осем години, и в крайна сметка да се опиташ в последните четири месеца да кажеш, че тая лисица на рамото ти не е твоя, в смисъл управлението носи позитиви, носи и негативи. И ако някой не е наясно, че когато влизаш в управлението, влизаш и с позитивите, и с негативите, просто няма какво да търси в управлението. Но аз смятам, че в НДСВ има достатъчно хора, които са наясно с това как се прави политика, и затова предполагам и очаквам подкрепа за правителството.

Водещ:
А вие имате ли тайни разговори с депутати, които бихте могли да отцепите във ваша полза?

Св. Малинов:
Не. НДСВ имат достатъчно сериозна конфронтация с БСП по повод датата на изборите. Те се чувстват достатъчно игнорирани. И между другото са прави, тъй като позицията им до такава степен се различава от очакванията на избирателите им преди три години, че ако те не подкрепят вота на недоверие, аз съм сигурен, че отпадат от политическия живот. Но това не е тема на опозицията, това е проблем, бих казал, на управляващата коалиция, когато една нейна основна част изпада в някаква конфронтация с мнозинството.

Водещ:
Добре. Трябва да приключваме. Съдейки по дебата и по разговора и неговата острота, разбирам, че ако не друго, поне ще сме свидетели на много ожесточена полемика от парламентарната трибуна.

А. Кутев:
Вижте, тя тая полемика със сигурност няма да спре в близките пет години, тъй като аз съм абсолютно убеден, че ние ще се представим достатъчно добре на изборите, за да будим всеобща завист, но не е там въпросът. Въпросът е, че трябва да имаме няколко ясни неща, по които имаме консенсус, т.е. аз разбирам атака срещу правителството там, където ние имаме грешки. Аз не мога да отрека, че това правителство има грешки и че, общо взето, има неща, които можехме да направим по-добре. Но абсолютно не приемам случаите, в които нещата, които са направени, не се оценяват.

Водещ:
Добре.

А. Кутев:
А има много направено и това. . .

Водещ:
Да, последно изречение и да. . .

А. Кутев:
. . .трябва да. . .

Св. Малинов:
Гласът, гласът на разума идва в БСП малко преди поредната им загуба на изборите.

Водещ:
Добре, благодаря ви. Светослав. . .

А. Кутев:
Ще се види юли месец, нали знаете?

Водещ:
. . . Малинов, Светослав Малинов и Антон Кутев. Какво беше това за юли месец като. . .

А. Кутев:
Ами, ще бъдат, като минат изборите, ще имаме отново срещи в ефир. Убеден съм в това.

Водещ:
Да, така ще бъде. Благодаря ви за участието.

http://infocenter.bnt.bg/

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Кучета-спасители: Пожарникари сами ги отглеждат и тренират за издирване на затрупани хора
Кучета-спасители: Пожарникари сами ги отглеждат и тренират за издирване на затрупани хора
21:09, 02.09.2024
Чете се за: 03:07 мин.
Повечето водоеми в Югозападна България се оказват неизползваеми при гасенето на пожари
Повечето водоеми в Югозападна България се оказват неизползваеми при гасенето на пожари
20:43, 02.09.2024
Чете се за: 02:55 мин.
Столична община реши мостът на булевард "България" да бъде аварийно укрепен
Столична община реши мостът на булевард "България" да бъде аварийно укрепен
20:36, 02.09.2024
Чете се за: 02:37 мин.
Драмата в БСП: Възможни ли са две регистрации и на столетницата за изборите?
Драмата в БСП: Възможни ли са две регистрации и на столетницата за изборите?
20:07, 02.09.2024
Чете се за: 04:42 мин.
Къде е Доган? Спекулации около местонахождението му
Къде е Доган? Спекулации около местонахождението му
19:24, 02.09.2024 (обновена)
Чете се за: 02:25 мин.
Почина писателят Иван Тренев
Почина писателят Иван Тренев
19:09, 02.09.2024
Чете се за: 00:42 мин.
Войната в ДПС блокира работата на ЦИК: Приеха документите и на двете фракции на партията
Войната в ДПС блокира работата на ЦИК: Приеха документите и на двете фракции на партията
19:00, 02.09.2024
Чете се за: 08:37 мин.
ЦИК пред сложна ситуация - участва в решаването на конфликта в ДПС
ЦИК пред сложна ситуация - участва в решаването на конфликта в ДПС
18:51, 02.09.2024 (обновена)
Чете се за: 05:10 мин.
Жители на Кочериново отново блокираха пътя за Рилския манастир заради безводието
Жители на Кочериново отново блокираха пътя за Рилския манастир заради безводието
18:46, 02.09.2024
Чете се за: 00:57 мин.
Областният съвет на ДПС в Кърджали свали политическото си доверие от кметове на общини
Областният съвет на ДПС в Кърджали свали политическото си доверие от кметове на общини
17:52, 02.09.2024
Чете се за: 01:45 мин.
България търси заем и от Южна Корея за новите блокове в АЕЦ "Козлодуй"
България търси заем и от Южна Корея за новите блокове в АЕЦ "Козлодуй"
17:27, 02.09.2024
Чете се за: 03:07 мин.
Въздушната линейка транспортира до София жена, пострадала при катастрофа
Въздушната линейка транспортира до София жена, пострадала при катастрофа
16:28, 02.09.2024
Чете се за: 00:50 мин.
Топ 24
Най-четени
Оценка на евродоклада от магистрати
Оценка на евродоклада от магистрати
Верижна катастрофа във Велико Търново
Верижна катастрофа във Велико Търново