Внос на старо замразено агнешко месо ще залее магазинната мрежа преди Великден. Това твърдят от Асоциацията на овцевъдите в България.
Според стопаните в Пловдивско, родното агнешко месо няма аналог по своите вкусови качества, за разлика от чуждото, което обаче пристига у нас на по-ниски цени. Това, според българските овцевъди, е заради по-високите субсидии, които получават колегите им в другите страни-производителки.
Димитър Вършилов от Брестник до скоро е отглеждал над 1200 овце, но заради кризата, сега животните му са почти на половина. Според него, за да бъде конкурентно месото им, държавната субсидия за едно животно трябва да е не по-малко от 10-15 лева. Сега стопаните получават около 4 лева. И няма как да намалят цената на българското агнешко.
- Вече 5-6 години, цената на месото е една и съща - от 5 до 6 лева живо и до 12 лева заклано, - казва Димитър.
В магазините българското месо достига 14-15 лева, а вносното е по-евтино минимум с една трета. Според животновъдите обаче, не е ясно кога е замразено. Овцевъдите се съмняват, че част от месото влиза у нас и без документи.
Димитър Вършилов, животновъд: Казват, че вече влизат тирове с новозеландско месо - никой не знае какво представлява.
България основно внася живи агнета от Румъния и замразено месо от Нова Зеландия, което е особено търсено в последно време. Според инспекторите от Агенцията по безопасност на храните в Пловдив, месото е на не повече от месец и няма как да има нерегламентиран внос.
Д-р Николай Петков от Дирекция по безопасност на храните-Пловдив: Много трудно може контейнер да мине незабелязано през митническите власти, през колегите, които са на място. + По-скоро е възможно да има нерегламентирано клане на територията на България на самите български агнета, които се колят извън одобрените кланици.
Миналата година такива нарушения е имало в общините Куклен и Асеновград. Тези райони отново ще бъдат инспектирани, когато започват засилени проверки за произхода и съхранението на агнешкото месо.