Преди близо 200 години шампанското е било по-сладко. Това показват последните резултати от изследването на пенливото вино, открито в бутилки на дъното на Балтийско море през 2010-та година.
Шампанското, открито на дъното на Балтийско море през юли 2010-та, продължава да разкрива тайните си. 168 бутилки лежаха сред останките на кораб, край финландските острови Аланд, потънал около 1840-та.
Кристиан Екстрома, водолаз: Аз пръв отворих бутилка и пръв го опитах.
Новините не свършват с първата дегустация преди пет години. Френски и германски специалисти изследват виното. Те са изненадани, че след 170 години на 50 метра дълбочина при температура от 5 градуса шампанското е запазило качествата си.
Ришар Жюлен, експерт по шампанско: Бих го класирал сред най-добрите марки.
Водата отдавна е изтрила етикетите, но се смята, че шампанското е френско и е било предназначено за Русия. Виното е много по-сладко от съвременното - 140 грама захар на литър или три пъти повече от обичайното количество сега. Открити са и необичайно високи нива на мед и желязо, вероятно от пироните в бъчвите и медния сулфат, използван за пръскане на лозята.
През 2011-та бутилка от шампанското беше продадена за 30 000 евро.