ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Старото шампанско било по-сладко

bnt avatar logo от БНТ
A+ A-
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Преди близо 200 години шампанското е било по-сладко.

Субтитрите са автоматично генерирани и може да съдържат неточности.
Преди близо 200 години шампанското е било по-сладко. Това показват последните резултати от изследването на пенливото вино, открито в бутилки на дъното на Балтийско море през 2010-та година. Шампанското, открито на дъното на Балтийско море през юли 2010-та, продължава да разкрива тайните си. 168 бутилки лежаха сред останките на кораб, край финландските острови Аланд, потънал около 1840-та. Кристиан Екстрома, водолаз: Аз пръв отворих бутилка и пръв го опитах. Новините не свършват с първата дегустация преди пет години. Френски и германски специалисти изследват виното. Те са изненадани, че след 170 години на 50 метра дълбочина при температура от 5 градуса шампанското е запазило качествата си. Ришар Жюлен, експерт по шампанско: Бих го класирал сред най-добрите марки. Водата отдавна е изтрила етикетите, но се смята, че шампанското е френско и е било предназначено за Русия. Виното е много по-сладко от съвременното - 140 грама захар на литър или три пъти повече от обичайното количество сега. Открити са и необичайно високи нива на мед и желязо, вероятно от пироните в бъчвите и медния сулфат, използван за пръскане на лозята. През 2011-та бутилка от шампанското беше продадена за 30 000 евро.

ТОП 24

Най-четени

Водещи новини

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?