НОВИНИ

Какво ще се промени в енергетиката - разговор с Делян Добрев

Очакванията към мен са много големи, аз ще направя всичко по силите си да оправдая доверието и на премиера, и на вицепремиера, и на министър Трайков. Надявам се да работя с необходимото темпо и да успея да допринеса за развитието на сектора на енергетиката и на икономиката, това заяви в студиото на "Денят започва" Делян Добрев, зам.-министър, ресор: енергетика.

промени енергетиката разговор делян добрев
bnt avatar logo
от БНТ
11:13, 19.05.2011
Чете се за: 04:27 мин.
У нас
Очакванията към мен са много големи, аз ще направя всичко по силите си да оправдая доверието и на премиера, и на вицепремиера, и на министър Трайков. Надявам се да работя с необходимото темпо и да успея да допринеса за развитието на сектора на енергетиката и на икономиката, това заяви в студиото на "Денят започва" Делян Добрев, зам.-министър, ресор: енергетика. Той изрази надежда, че въпреки младостта си, ще се справи с поставените задачи и отговорността, която ще поеме. Делян Добрев беше категоричен, че ще работи на пълни обороти, за да постигне необходимата скорост за правителството.

СЛЕДВА ПЪЛЕН ТЕКСТ НА РАЗГОВОРА:

Водеща:
Делян Добрев, до вчера заместник-председател на парламентарната комисия по икономика, политика и енергетика, днес заместник-министър. Чухте какво каза премиерът. Притесняват ли ви високите изисквания, които той има към вас?

Делян Добрев:
Очакванията към мен са много големи. Аз ще направя всичко по силите си, за да оправдая доверието и на премиера, и на вицепремиера, и на министър Трайков. Надявам се да работя с необходимото темпо и да успея да допринеса за развитието на сектора на енергетиката и на икономиката.

Водеща:
Всъщност знаете ли, г-н Добрев, някои биха ви упрекнали, че пък сте прекалено млад, само на 33 години. Какво бихте казали на тези, които смятат, че младостта ви ще е във ваш ущърб в случая.

Д. Добрев:
Аз мисля, че младостта не е порок. Аз се надявам да се справя. Мисля, че само времето ще покаже дали успявам, или не успявам, да се справя с тази работа. Ако не успявам да се справя, както чухте от министър-председателя, смяната е най-лесното нещо, но аз мисля, че ще се справя с поставените ми задачи.

Водеща:
Всъщност наистина мястото, което вие заемате, е доста проветриво, защото преди вас Марий Косев беше, преди него Мая Христова. Това че наистина ротации горе-долу има през около година, притеснява ли?

Д. Добрев:
Не, не ме притеснява. . .

Водеща:
Няма ли да ви кара да работите непрекъснато под едно напрежение, че някой ви гледа, някой ви следи, някой ви контролира, някой изисква непрекъснато от вас?

Д. Добрев:
Аз ще работя под напрежение, за да постигна необходимата скорост на правителството. Защото ясно е на всички според мен, че в това правителство се работи на много висока скорост, и на този, на когото не му достига скоростта, бива отстраняван. Така че напрежението ще го има през цялото време. Аз ще работя на пълни обороти, на сто процента.

Водеща:
Всъщност знаете ли, ще ви призная, вчера с учудване разбрах, че вие сте номиниран от хасковската организация на ГЕРБ за кандидат-кмет на града, нали така?

Д. Добрев:
Да, така беше . . .

Водеща:
Ако не беше излязло това. .. Всъщност това лично предложение на премиера към вас ли беше - да заемете поста на, поста заместник-министър в министерството на министър Трайков?

Д. Добрев:
Разговорите в тази насока се водеха от определено време. Вчера те станаха факт . . .

Водещ:
Какво значи определено време?

Д. Добрев:
Подкрепата, която получих, бе и от премиера, и от вицепремиера г-н Дянков, и от министър Трайков.

Водеща:
От колко време всъщност са се водили такива разговори с вас?

Д. Добрев:
От няколко седмици.

Водеща:
От няколко седмици. Колкото до това дали кмет на Хасково, или зам.-министър на икономиката, кое според вас е по-престижното?

Д. Добрев:
Ами, аз мисля, че отговорността тук е много по-голяма. Не мога да кажа кое е по-престижно и по-малко престижно. Двете неща са изключително важни. В община Хасково също има много големи проблеми за решаване със задлъжнялостта на общината и към банки, и към фирми, блокираните сметки на общината. Така че там работата със сигурност не е лесна, но не е лесна и настоящата ми задача, така да се каже.

Водеща:
Всъщност разбрахте за Марий Косев и неговото твърдение, че той е отстранен по политически причини ,и това вас, разбира се, не ви касае по никакъв начин, но защо според вас е необходима наистина на този пост една по-политическа фигура, каквато сте вие? С какво политическата фигура тук би спечелила пред експерта, какъвто беше Марий Косев?

Д. Добрев:
Не мога да коментирам мотивите за освобождаването на Марий Косев. Аз съм работил с него не толкова, колкото премиерът и министърът на икономиката. Предполагам, че политическо назначение се има предвид човек, който е бил две години вече в парламента и познава достатъчно добре колегите си в парламента, затова и моят колега Валентин Николов каза, че по този начин ще се подобри комуникацията между парламента и между Министерството на икономиката, защото аз довчера всъщност бях един от народните представители, един от тях.

Водеща:
Сега, тепърва разбирам, че ще се уточнява точно конкретно какъв е ресорът ви, но все пак вашият предшественик предупреждаваше, че подписването на последното споразумение с руснаците за АЕЦ "Белене" е изключително опасно. Во кратце принципната ви позиция по този проект. При какви условия България би трябвало да се заеме с изграждането на втора атомна централа и при какви - абсолютно не?

Д. Добрев:
Аз не бих искал да влизам в конкретика по енергийните проекти. Надявам се да ми позволите да навляза в работата, за да мога да дам категоричната си позиция. На този етап, вие знаете, по най-съществения проект - АЕЦ "Белене", ние имаме най-добрия консултант в света в тази сфера, английската банка HSBC , която чакаме да направи анализ. Всъщност ние в този случай сме подходили възможно най-прагматично, защото не вземаме решение за или против на базата на собствените си убеждения, а чакаме един независим и максимално компетентен анализ по тази тема, на който да базираме нашето решение. Ние сме избрали най-добрия консултант, с най-богат опит в света на тази тема. В тази връзка ние ще получим най-компетентното мнение по въпроса и на базата на този анализ ние вече ще можем да базираме нашето решение.

Водеща:
Господин Добрев, вие за или против сте подписването на дългосрочни договори с "Газпром"?

Д. Добрев:
Аз съм за защитата на интереса на българската държава. Така че много добре трябва да се видят условията при дългосрочните и средносрочните договори и тези, които са по-изгодни за държавата, те трябва да се сключат. Това е принципната ми позиция, че ние във всяко едно наше действие трябва да направим необходимото, за да защитим интересите на нашата държава.

Водеща:
Хайде да завършим това интервю с подготвения от БСП вот на недоверие. Тук минути преди вас беше заместник-председателят на парламентарната група на "Коалиция за България" Ангел Найденов. Питам ви, защото това директно попада в десятката на вашия ресор. Наистина има ли основания левицата да иска вот на недоверие именно с тези мотиви - икономическа нищета, икономически неуспехи, несправяне с икономическите въпроси?

Д. Добрев:
Според мен малко закъсняха с този вот, но те може би изчакваха решението на Конституционния съд, защото за първото тримесечие на тази година данните на Националния статистически институт показват 2.5 процента ръст на икономиката. Ние всъщност имаме поредно тримесечие ръст на икономиката. Все още имаме проблеми, разбира се, все още доходите на хората не са толкова високи, колкото на нас ни се иска, но вие разбирате, че доходите не могат да нараснат от само себе си и не бива да нарастват изкуствено. Те трябва да се базират на, така, стабилната основа на икономическия растеж. Така че нямаме според мен основание за притеснение, нямат основание и опозицията за такъв вот на недоверие точно в този момент, в който се вижда, че икономиката се задвижва с добри темпове. Всъщност вие знаете, че за тази година ние очакваме 3.7 процента ръст на икономиката и аз мисля, че той е достижим. А що се отнася до инфлацията, инфлацията в България е на годишна база около 5 процента. В Европейския съюз е три , три и нещо, така че ние не сме много по-различни. В това отношение тази инфлация не е притеснителна. 2008 година инфлацията в България бе 12.3 процента, сравнено с 12.3 процента 5 процента е много по-поносима инфлация. И последно искам да
кажа, че не трябва да драматизираме случващото се в България, защото с това вредим на потреблението. А потреблението е спаднало в последните две години, това е реална пречка за бързото възстановяване на икономиката.

Водеща:
Благодаря ви за този коментар. Това беше Делян Добрев, новият заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Заплаха за протести: Земеделци са недоволни, не им изплащат "Украинска помощ"
Заплаха за протести: Земеделци са недоволни, не им изплащат "Украинска помощ"
22:15, 24.07.2024
Чете се за: 02:00 мин.
Задържаха тракториста, предизвикал пожар в Стрелча
Задържаха тракториста, предизвикал пожар в Стрелча
22:00, 24.07.2024
Чете се за: 00:30 мин.
Български атлети спечелиха 16 медала на Олимпиада за трансплантирани
Български атлети спечелиха 16 медала на Олимпиада за трансплантирани
21:16, 24.07.2024
Чете се за: 03:05 мин.
Техническият проблем на летище София е овладян
Техническият проблем на летище София е овладян
20:31, 24.07.2024 (обновена)
Чете се за: 00:40 мин.
Кой е "Горският трол", спрял събарянето на незаконния хотел на Румен Гайтански?
Кой е "Горският трол", спрял събарянето на незаконния хотел на Румен Гайтански?
20:27, 24.07.2024
Чете се за: 02:45 мин.
Комисията за "Исторически парк": Образувани са 28 проверки за дейността на Ивелин Михайлов
Комисията за "Исторически парк": Образувани са 28 проверки за дейността на Ивелин Михайлов
19:44, 24.07.2024
Чете се за: 03:30 мин.
Внесен ли е или не докладът за "Митниците" в ДАНС, МВР и прокуратурата?
Внесен ли е или не докладът за "Митниците" в ДАНС, МВР и прокуратурата?
19:25, 24.07.2024
Чете се за: 06:32 мин.
Богдан Богданов: Отказах на Петър Танев пост в Министерството на икономиката, защото имах оперативна информация
Богдан Богданов: Отказах на Петър Танев пост в Министерството на икономиката, защото имах оперативна информация
19:11, 24.07.2024
Чете се за: 03:22 мин.
След огнения ад: Няма хора от Отец Паисиево, нуждаещи се спешно от подслон
След огнения ад: Няма хора от Отец Паисиево, нуждаещи се спешно от подслон
19:05, 24.07.2024
Чете се за: 03:57 мин.
Древният саркофаг, открит на плажа край Варна, е бил подготвян за мебел
Древният саркофаг, открит на плажа край Варна, е бил подготвян за мебел
18:46, 24.07.2024
Чете се за: 02:47 мин.
4 плажа в Добричко остават без спасители
4 плажа в Добричко остават без спасители
18:40, 24.07.2024
Чете се за: 00:50 мин.
Преди дерайлирането на влака София - Варна: Избегнат е сблъсък между две композиции на същата линия
Преди дерайлирането на влака София - Варна: Избегнат е сблъсък между две композиции на същата линия
18:27, 24.07.2024
Чете се за: 05:47 мин.
Топ 24
Най-четени
Борисов за промените във властта
Борисов за промените във властта
Вариант 2 на втората задължителна матура
Вариант 2 на втората задължителна матура