НОВИНИ

Вежди Рашидов за културата, политиката и ДПС

Вежди Рашидов коментира в студиото на "Денят започва" така: "Аз от първия ден знам, че един човек не е женен за никаква власт и за нищо, просто той е на едно място, за да се опита да свърши някаква работа. Ако не може да я свърши, си отива. Разбира се, че в крайна сметка ръководител на една такава група и оторизиран, единственият да взима решения е премиерът. Това нещо, ако го разберем, как е подредена йерархията на властта, няма от какво да се изненадваме."

вежди рашидов културата политиката дпс
bnt avatar logo
от БНТ
10:28, 20.05.2011
Чете се за: 11:32 мин.
У нас

Вежди Рашидов коментира в студиото на "Денят започва" така: "Аз от първия ден знам, че един човек не е женен за никаква власт и за нищо, просто той е на едно място, за да се опита да свърши някаква работа. Ако не може да я свърши, си отива. Разбира се, че в крайна сметка ръководител на една такава група и оторизиран, единственият да взима решения е премиерът. Това нещо, ако го разберем, как е подредена йерархията на властта, няма от какво да се
изненадваме."

Пълен текст на разговора с министъра на културата

Водеща Жени Марчева:
Добро утро на късметлиите, които сега се събуждат. Стана
вече 8.12 часа, а нашият сутрешен блок продължава с министъра на културата Вежди Рашидов. Добро утро...
Вежди Рашидов:
Добро утро.
Водеща:
.. . и здравейте, г-н министър.
В. Рашидов:
Добро утро.
Водеща:
Искате ли да започнем малко с политическото злободневие?
В. Рашидов:
Ако е свързано с културата.. .
Водеща:
Не.
В. Рашидов:
Добре, давайте каквото и да е.
Водеща:
Изненадахте ли се оня ден, когато разбрахте, че вашият
колега министърът на транспорта Александър Цветков си отива?
В. Рашидов:
Вижте, не знам защо толкова истеризираме тези неща. Сега
сигурно аз така съм устроен. Аз от първия ден знам, че един
човек не е женен за никаква власт и за нищо, просто той е на
едно място, за да се опита да свърши някаква работа. Ако не може да я свърши, си отива. Разбира се, че в крайна сметка
ръководител на една такава група и оторизиран, единственият да взима решения е премиерът. Това нещо, ако го разберем, как е подредена йерархията на властта, няма от какво да се
изненадваме. Мисля, че вчера премиерът точно каза - моите
уважения към Цветков. Защото ние сме работили много приятно като група, лично няма нищо лошо, но явно преценката на премиера е такава, а в крайна сметка той е шефът, той е началникът и в крайна сметка неговото решение... Ако той прецени, че някой от министрите, може утре и аз да съм, няма никакъв проблем. Въпросът е да няма драми в душата на министрите. Всеки човек... тя, властта, никой не се жени за нея. Тя е малко адреналин за някои хора. Специално за мене, аз съм казал и ще го кажа, за мен не е адреналин. Аз дойдох от ателието си, известен, дойдох с име, с парите си, с всичкото си и единственото, което ми остава, е да си върша добре работата. Ако не мога да я върша, премиерът е този човек, който ще каже - виж, не можеш да си вършиш, или ако аз нося големи негативи на министър-председателя - да, аз имам този характер, ще отида и ще кажа - г-н премиер, нося негативи на правителството, не искам да ти преча, отивам си. Няма нищо страшно.
Водеща:
А промени всъщност във вашето министерство задават ли се? Да не се окаже, че и вие ще. . .
В. Рашидов:
Ами, на този етап. . .
Водеща:
. . . бъдете пометен?
В. Рашидов:
. . . не. Вижте, промени се зададоха, оставихме един привкус
лош. Промени имаше в началото. Знаете добре, че г-н Дерелиев беше освободен поради една причина - че в рамките на една година не съм бил правилно информиран и е бил изпуснат от някакъв тип, така, ленивост да го кажем, няма нищо страшно, комуникацията и контактът между гилдиите и това възбуди доста неприятни страсти, от което, разбира се, аз ясно и точно казах, че е била нарушена комуникацията и общуването. Сега вече има навсякъде работни групи, направихме между гилдиите. Разбира се, това е и основната ни работа - да работим с тях, така че се пооправиха, но за съжаление имаше няколко пробива такива, които просто се наложи. .. Е пак нищо страшно. Значи, един човек, който в ресора не е могъл да обхване ресора, нормално, отива си, идва друг човек. И сега Митко Тодоров работи прекрасно на този етап, така че не виждам никакви драми.
Водеща:
Сега, чухте вчера, че почти след двегодишно публично
мълчание лидерът на ДПС Ахмед Доган проговори и като проговори каза, че управлението на ГЕРБ е пълен провал, че ГЕРБ ще загубят президентските избори и най-вероятно догодина през пролетта ще има парламентарни предсрочни избори. Какво мислите за проговарянето на Ахмед Доган?
В. Рашидов:
Ами, явно не е пил чаша уиски сутринта рано, оставили са го до обяд все пак да бъде адекватен. Вижте, не ми се влиза в този разговор на политика. Доган добре проговаря, но те, никога ДПС не е било в такова спокойствие, каквото е сега. Нещо от две години да сте чули за бедствия и аварии, за водите, Джевдет Чакъров, за крадени пари? Един човек, който утрепа Нобеловата награда като комисионна и като консултант, не искам повече да говоря за него. Това е обидно за държавата, когато го оправдаха. Нобелисти, учени, Нобелови лауреати не са получавали такива хонорари. Той уби БАН. За какво съществува БАН, когато Доган може да бъде. Това, което отговори Доган, в едно е прав - ако българските политици, осем милиона, се държат инфантилно, това го казвам отговорно, защото аз съм водил битки и съм единственият, който е спечелил избори в Кърджали, и затова има причини да мълча доста дълго. Ако осем милиона българи продължават да са инфантили, Доган сам ще управлява държавата с 300 хиляди човека, толкова са в България. Тук е прав. Така че повече не желая на тази тема да говоря, защото леко на тази тема се ядосвам.
Водеща:
Последно. . .
В. Рашидов:
Не може осем милиона българи да не могат да се организират да си управляват държавата. И ние се забавляваме какво е казал Доган. Разбира се, че това каза Доган, разбира се, че се подигра, че ГЕРБ трябва да го избере него, и тази подигравка някой трябва да я спре. Не може целият народ да сме идиоти да слушаме един човек, който ни праска едни лафове и се чувстваме като пълни дебили. Аз не желая да се чувствам като дебил. България е стройна, една държава добре изградена и в нея само просто партиите трябва добре да са изградени, да комуникират и в името на национални каузи да могат да се обединяват. Българинът е всеки срещу всеки, и, да, утре ще управлява Доган сам и нека не се изненадваме от това.
Водеща:
Последно, и затваряме темата наистина.
В. Рашидов:
Да, по-добре е . . .
Водеща:
Ако Касим Дал направи партия и участва в предстоящите през есента местни избори, смятате ли, че той ще отнеме много от гласовете на Движението за права и свободи?
В. Рашидов:
Ако отида в Кърджали, да, ще отнеме много, но аз на този
етап искам да гледам Министерството на културата. Там също има доста проблеми. Възложено ми е да си гледам министерството и аз съвсем съвестно си изпълнявам функциите. Да, много скоро ще показвам какво се е случило. Това, което 40 години не е ставало в българската култура, те ще бъдат видими нещата. Първото дори след 20 дена ще бъде видимо.
Водеща:
Добре.
В. Рашидов:
Така че, относно Касим Дал - вижте, лично на мен, защото
българите не обичат да отидат. Свободно е да отиде всеки да чете досиета. Двадесет дена съм му чел досието. Най-обикновен доносник. И един ден ще извадя моето досие, за да ви покажа кой е бил следен, наблюдаван и подготвян за разузнавач, и кой е бил бит да бъде вербуван и единствен. .. Евтим Костадинов е жив и здрав. Само един човек си позволи да го попита по телефона и той каза много добри думи: от хиляди, хиляди, хиляди досиета единственият, който е отказал да сътрудничи на Държавна сигурност, и е описано как са ме били в едно мазе в Ботевград, и мълча като комунист, защото нито искам да се героизирам, нито. .. на 60 години искам да си гледам внуците и не е моя работа да ставам герой, защото всички ченгета се героизираха. Долни доносници днес играят ролята на някакви разузнавачи. Не е честно. Хора, които са съсипали живота на. . . Затова нека изкарват трети имена и това, да ви го кажа, в досиетата като ги четете, забранено е. Защото с камъни ще ги убият, ако си прочетат. Касим го убеждавах две години да прочете досието на Доган. Той. .. не му се вярваше. В момента, в който го прочете, прочете донос срещу жена си и срещу себе си от самия Ахмед Доган, и тези неща вече трябва някой да ги каже, защото ми писна от този Ахмед Доган. В крайна сметка да се махат ченгетата. Възродителите да си ходят. Това са възродителите. Това е проектът на Държавна сигурност. Бедните, обикновени, простички наши хора, докарали ги до просешка тояга, отново ги манипулират проектите на Държавна сигурност. Съжалявам, че го казвам. Аз съм лично потърпевш и един ден наистина ще си извадя моето досие. Шест години Държавна сигурност е слухтяло зад врата ми, наблюдаван, преследван. Под формата на асистенти в демокрацията съм бил преследван. От люлката още са почнали характеристики да събират, за да ме вербуват. И единственият, който съм имал достойнството да го откажа, и ще ви извадя един ден документи. Да се спре вече с тази манипулация на обществото. Не всички сме идиоти в това общество. Да, Касим Дал е един честен човек. Като го прочете, просто на човека му стана лошо. И нека всеки българин да чете досиета.
Водеща:
Добре.
В. Рашидов:
А не да говорим за досиетата като някаква приказка.
Водеща:
Хайде към по-вашите неща.
В. Рашидов:
Да.
Водеща:
Споменахте Нобеловата награда, ама хайде в истинския смисъл да заговорим за Нобеловата награда, защото съвсем пресни-пресни са ви впечатленията от срещата ви с Орхан Памук. Изпихте по едно турско кафе, поговорихте. Защо България няма Нобелов лауреат? Какво обяснение бихте дали на този случай?
В. Рашидов:
Вижте, моето обяснение е по-просто. Аз съм расъл в Клуба на писателите, по-малко съм седял с художници, отколкото с
писатели. По един или друг начин младостта ми мина между едни от най-големите поети и писатели на "Ангел Кънчев" 6. Вижте, в България е пълно с много талантливи хора, много кадърни хора. Лошото е, че ние имаме един манталитет да не се обичаме един друг. Това е. .. казвам го откровено. Ние нямаме силата да признаем никога успеха на който и да е наш събрат, дори враг да ни е. Ние трябва да се научим да се себеуважаваме. Това е основната причина - пълна завист и непоносимост помежду ни. Нима Антон Дончев не става за един Нобелов лауреат? Нима, ако ние като държава бяхме застанали стабилно зад един Радичков, не можехме да го изведем? Имаме и талантливи хора, които на 30 години може да станат Нобелови, защото са много талантливи. Оня ден събрах от най-младите до най-възрастните, така, една палитра, за да видят, че нищо страшно няма, въпросът е да може да се уважаваме. Докато в Турция литературата е фетиш, изкуството е фетиш. Тези хора се подкрепят и държавата застава в такива случаи зад такива хора на изкуството. Аз бях приятел на един Азис Несим още преди години и знам какво значи кръгове около тях. Ние тука пет талантливи човека на едно място не може да ги съберем, защото те вече се мразят. И това е причината. Няма никаква причина, има много талантливи хора. Аз днеска дори мога да кажа, че, ето, днеска една приятна новина, на което... грехота е да не поздравим. Иглика Трифонова получава награда за сценарий във фестивала в Кан. Ами прекрасно е, какво по-хубаво от това човек да признае и да каже честито на един талантлив човек, на един негов успех, прекрасно е. Трябва да се научим да ги казваме.
Водеща:
Хубаво е, че казахте на Иглика Трифонова честито, защо обаче не може да се помирите като че ли с киногилдията? Ето, сега, преди николко дни. . .
В. Рашидов:
Не е вярно, и те помъдряха малко.
Водеща:
. . . те отново ви упрекват, че не изпълнявате обещанията
си, че подменяте част от обещанията си.
В. Рашидов:
Нямам обещания. Обещания, вижте, този път вече ясно и точно трябва да кажем. Проблемът на българското кино днеска, и този шум, е това, че аз нищо не съм им обещавал, и ако имат те проблеми, и те имат проблем, този, който им е обещал, или тези, които са им обещали и са им разрешили, защото вече ще извадя и документи, до днеска пазя, не желая да обидя колеги, пазя се, стискам зъби. Този, който им е разписал заповед за необезпечени сесии и те са увиснали във въздуха, аз лично не съм обещал нищо.
Аз какво обещах? В най-тежката криза да издействам пари за киното, за да не спре процесът. Да, откакто има 7 години закон за киното, аз съм издействал. Никога не са получавали такива пари. В тежка криза - 13 милиона и половина тази година аз гарантирам на българското кино. Такива пари те никога не са получавали. Да, бих изпълнил всеки техен закон и аз съм. . . сайтовете, като отворите, ще видите, че аз съм поставял на всеки Министерски съвет тези . . . Но основният закон на държавата е Законът за бюджета и аз не мога да го наруша.
Водеща:
Колкото до обещанията, обещал им е вашият предшественик, нали така, Стефан Данаилов?
В. Рашидов:
Абе, вижте, безкрайно ценя Стефан Данаилов, по много
причини. Не използвам имена. Да, предишното правителство е
разрешило, направило е една беля, казало - като дойдат другите, вие ще ги натиснете, те трябва да ви платят. Необезпечени сесии са пуснати. И те са сключили хората договори, и сега, понеже висят, няма пари, защото е приет Законът за бюджета, парите са толкова. И пак ви казвам, в най-тежката криза съм се преборил. Благодаря на разбирането на премиера, благодаря и Дянков, че ми дадоха възможност в тежка криза да дадем такива пари, каквито киното никога не са получавали. Извинявайте, ако това е лошо отношение към българското кино, и ако това не е моя воля, аз всеки ден съм бил на колене пред кабинета на г-н Дянков само и само да имаме малко пари, да не изпаднат в колапс нашите творци, и безкрайно си обичам и колегите.
Водеща:
Сега, театралната реформа тръгна, но разбирам онзи ден от
вашия заместник Митко Димитров, че 5-6 театъра и музикални
центрове. . .
В. Рашидов:
Малко повечко са, да ви кажа, не са 5-6.
Водеща:
. . . мамят с билетите. Колко, колко са точно?
В. Рашидов:
Вижте, това се казва. .. ами към десетина. Едните малко
по-активно, другите. . . Но, вижте, всеки опит да източваме
държавата. . .Нашите творци трябва да разберат едно нещо - че ако спазваме законите, и ние ще ги спазваме законите, на прост език това се казва, явно те не го разбират, това се казва
източване на държавата. Не може, защото ние вече плащаме по 12.50, и това беше моя воля, и това беше моя воля, и тук малко е нечестно и ме боли, защото по разчета на бюджета, който имахме, се падаха по 10 лева върху закупен билет. Отново се примолих на правителството, отново казах, че имаме реформа, че тези хора са талантливи, театрите ще заработят и ги направихме с допълнителни 4,5 милиона, които ги взехме за театрите, вече ги взехме, дадоха ни ги, има, и това е факт, 12.50 върху закупен билет. Не е честно с фиктивни билети върху всеки измислен от 7 лева билет 12.50 да крадем.
Водеща:
Не е честно, хубаво, ама ще ги накажете ли тези, които са
мамили и как, как?
В. Рашидов:
Да, ще ги накажа, защото, вижте, тук просто трябва да кажем две прости думи. Ако някой е решил да бламира реформата, когато заработиха театрите, защото до вчера казвахме, че има отлив на публика, че чалгата ни завладява, днес повече говорим за театър, отколкото за чалга. За кино, отколкото за чалга. Ако тези хора не разбират, че това е престъпление към закона, източването на държавата, за 50 хиляди лева хора са осъдени и лежат в затвора.
Ние говорим тук за няколко милиона, които са желание да бъдат източени. Това се дава на ДАНС и на прокуратурата. Те ако бламират това нещо и не разбират, че това е углавно
престъпление, съжалявам, те работят против себе си. Аз нямам
такова желание, но ще бъда категоричен - няма да позволя добре работещите театри, свестните театри, хората, които искат с таланта и с труда си. Всички разбират, че това е най-доброто, което се случи за театрите, те желаят да бламираме.
Второ, последни две думи за театъра, трябва да го чуят
колегите. Не е задължително зорлем да карам някой да бъде
щастлив. Никой не може да ме накара да бламирам, един път,
реформите, и, второ, ако артистите не са щастливи от това, което се случва, готов съм да ги чуя и ще върна отново. . .(не се разбира - бел.ред.) и по 500 лева заплати, ще го върна. Не е
задължително някой да страда. Това не е реформа против
артистите, против талантите, това е реформа за тяхното бъдеще. За бъдещето на младите хора, които ще дойдат на сцената, да влязат в един нормален регулиран пазар, да има големи имена, да има страхотни театри, да има митове. Хората да могат автографи да взимат. Изчезна тази легенда на автографите, на радостта от снимката, да се снимаш с един велик артист.
Водеща:
Сега, г-н Рашидов, времето с вас върви бързо . . .
В. Рашидов:
Уеднаквихме ги. Ще върна реформата, никакъв проблем нямат, ако пожелаят артистите, тяхна воля.
Водеща:
Да завършим обаче тоя разговор с Националния дворец на
културата. Става еднолично акционерно дружество на подчинение на Министерството на финансите. След 6 или 9 месеца то ще премине към Министерството на културата.
в. Рашидов:
Тончо така:
Водеща:
Сега, има страсти и вълнения около това. Творческите съюзи поискаха НДК да бъде вкаран в забранителния списък за приватизация. Редно ли е това да стане?
В. Рашидов:
Той по принцип, както е създаден, не може да бъде
приватизиран. Аз мисля, че артистите трябва. . . ние творците
сме малко така. . . тръгваме една вълна, хааайде така, вдигаме
много шум, ние сме малко гюрюлта. . . Първо, трябва да се
отворят сайтовете. Никой не е казал, че НДК ще се приватизира. Ту за първи път ще кажа: НДК в тази си форма, в която беше, тя се приватизираше бавно и аз ще ви кажа как се приватизираше. В НДК всички магазини, офиси в подземията, там, където са топките, всичко това бавно се преобразува и се приватизира. То е купувано, препродавано и невъзвратим процес. За 2 хиляди коли, това е машина за пари, гаражът беше продаден и препродаден, паркингът. Ако. .. това не е ли. . . не беше ли приватизацията на. .. и продължаваше. . .
Водеща:
Т.е. това, което е направил министър Дянков, е опит да се
спре приватизацията на НДК.
В. Рашидов:
Разбира се, че това правим. Напротив, спираме приватизацията на НДК. И ще ви питам - кой беше управляващ НДК, когато това се случваше? Каква беше тая тишина, когато се случваше? За съжаление аз тогава не бях министър, нямах власт, не можех да направя нищо. Точно това. Но Дянков сега трябва да направи, 7-8 месеца, НДК ни е отчислило собственост с нотариален документ, на Министерството на културата е това, 20 години. Един лев не е постъпил. Ако там се правеха концерти, ами те се взимаха наеми. Аз съм молил НДК да направят намаление на творците, за да им помогна. Нима не си плащаха твор. . . Ами тези наеми къде отиваха? Да, НДК трябва наистина да си бъде на Министерството на културата и да обслужва. . . Той е създаден като център, като своеобразен "Александър Невски" на българската култура и тя трябва да продължи да обслужва. Тя е строена за културата и ще обслужва културата. И напротив, като погледнат сайтовете, точно това се казва. След 8 месеца проверки, защото нито имам ресора, нито ресурса, нито възможностите да правя одити, да правя правя проверки, финансови, защото ние сме Министерство на културата. Да, министър Дянков, след като си направи проверките 7 - 8 месеца, това е едно огромно чудовище НДК, да, искам го в чист вид, за да може утре да се носи отговорност за всяка стотинка и за всяка пара. И ще се направи отново един прекрасен управителен съвет. Никой не е незаменим. Никой не е незаменим, просто ще се смени директорът, а НДК кой е казал, че ще се приватизира. Аз съм го спрял преди 1 година, когато се говореше, че ще бъде арабски мол. Отворете сайтовете да видите каква е защитата ми и пред Народното събрание, когато г-н Иван Костов ми зададе въпроса за НДК. Точно това съм казал: не само, никога няма да се променя предназначението НДК. Това е единственият наш дворец на културата.
Водеща:
Добре, много ви благодаря за това интервю.
В. Рашидов:
Удоволствие беше и за мен.
Водеща:
За мен също. Министърът на културата Вежди Рашидов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Няма превишение на нормите за качеството на въздуха в Елин Пелин, посочиха от МОСВ
Няма превишение на нормите за качеството на въздуха в Елин Пелин, посочиха от МОСВ
13:09, 27.07.2024
Чете се за: 02:07 мин.
"Тази нощ душата на Криси отиде при татко й", написа майката на починалото момиче след взрива в Елин Пелин
"Тази нощ душата на Криси отиде при татко й", написа майката на починалото момиче след взрива в Елин Пелин
12:53, 27.07.2024
Чете се за: 00:52 мин.
15 леви формации се обединиха за нов старт под мотото "Заедно! Началото е Бузлуджа"
15 леви формации се обединиха за нов старт под мотото "Заедно! Началото е Бузлуджа"
12:47, 27.07.2024
Чете се за: 02:37 мин.
Два от трите фронта на пожара в Пъстрина планина Монтанско са потушени (СНИМКИ И ВИДЕО)
Два от трите фронта на пожара в Пъстрина планина Монтанско са потушени (СНИМКИ И ВИДЕО)
12:39, 27.07.2024
Чете се за: 01:00 мин.
Равносметката на трагедията в Елин Пелин: Двама загинали, двама в неизвестност
Равносметката на трагедията в Елин Пелин: Двама загинали, двама в неизвестност
12:18, 27.07.2024
Чете се за: 02:57 мин.
Хиляди зрители съпреживяха житието на "Рилския пустинник" в опера пред храма (СНИМКИ)
Хиляди зрители съпреживяха житието на "Рилския пустинник" в опера пред храма (СНИМКИ)
11:08, 27.07.2024
Чете се за: 02:00 мин.
Ивайло Мирчев: Решението на КС е подарък за рождения ден на Пеевски
Ивайло Мирчев: Решението на КС е подарък за рождения ден на Пеевски
10:27, 27.07.2024
Чете се за: 03:50 мин.
Кристиан Вигенин от Бузлуджа: Разделени няма да постигнем нищо
Кристиан Вигенин от Бузлуджа: Разделени няма да постигнем нищо
10:15, 27.07.2024
Чете се за: 01:57 мин.
Антон Кутев: Мотивите в решението на Конституционния съд са политически
Антон Кутев: Мотивите в решението на Конституционния съд са политически
09:51, 27.07.2024
Чете се за: 03:15 мин.
Костадин Костадинов: Главните прокурори през последните години пазят организираната престъпност
Костадин Костадинов: Главните прокурори през последните години пазят организираната престъпност
08:58, 27.07.2024
Чете се за: 02:25 мин.
Валентин Радев: Влиза се веднага в склада в Елин Пелин, няма такова правило от 24 часа
Валентин Радев: Влиза се веднага в склада в Елин Пелин, няма такова правило от 24 часа
08:44, 27.07.2024
Чете се за: 04:35 мин.
Ситуацията в Елин Пелин не е напълно овладяна, заяви гл. комисар Александър Джартов
Ситуацията в Елин Пелин не е напълно овладяна, заяви гл. комисар Александър Джартов
08:23, 27.07.2024
Чете се за: 01:00 мин.
Топ 24
Най-четени
Либийската телевизия излъчи кадри с Муамар Кадафи
Либийската телевизия излъчи кадри с Муамар Кадафи
Кой ще наследи Доминик Строс Кан
Кой ще наследи Доминик Строс Кан