Производството на розово масло се контролира още от началото на миналия век. Това се прави в Държавната лаборатоиря "Българска роза". Повече от 30 години там работи и Николай Ненов, професионалист №1 в бранша, който не случайно наричат дегустатор на розово масло.
Производството на розово масло се контролира още от началото на миналия век. Това се прави в Държавната лаборатоиря "Българска роза". Повече от 30 години там работи и Николай Ненов, професионалист №1 в бранша, който не случайно наричат дегустатор на розово масло.
Търговска марка "Българско розово масло" няма, рецептата за него се предава от поколение на поколение.
Така нареченият хамур е големият майсторлък, който потребителите търсят. Българският букет е богат на нюанси, разказва бившият шеф на Държавната лаборатория "Българска роза" Николай Ненов.
Николай Ненов: "Хамур не е нито купаж, нито ... дето му викат французите. Аз бих го нарекъл умело направена смес с оглед подобряване на качеството."
Марката българско розово масло се прави от производството на почти всички дестилерии. При смесването в определено съотношение на маслата се получава неповторимият аромат на родното. Но това е само едната страна.
Николай Ненов: "Не е само ароматът, който е ценен в розовото масло, има други много по-ценни неща в него."
БНТ: Кои са те?
Николай Ненов: "Най-общо казано той е обединител."
Висшатапарфюмерия не може без розово масло, твърди Ненов. Според него обаче все повече на този природен пордукт се гледа като на лечебно средство. Водещи фирми вече произвеждат хранителни добавки, в състава на които има розово масло.
За прехрана на семействата си: Работници от 65 държави печелят доходите си у нас
Ситен снеговалеж и гъста мъгла затрудняват движението през прохода "Шипка"