НОВИНИ

Вот след вот - лидерът на БСП Сергей Станишев

Необходимостта за вота на недоверие е назряла от реалното състояние на страната. Това каза председателят на БСП Сергей Станишев в студиото „Панорама”. Той припомни, че още след възникването на безпрецедентния скандал с министър-председателя с покровителството и подслушването на фирмите, имаше сериозни аргументи за искане на вот на недоверие.

вот вот лидерът бсп сергей станишев
bnt avatar logo
от БНТ
22:23, 10.06.2011
Чете се за: 11:14 мин.
У нас

Необходимостта за вота на недоверие е назряла от реалното състояние на страната. Това каза председателят на БСП Сергей Станишев в студиото „Панорама”. Той припомни, че още след възникването на безпрецедентния скандал с министър-председателя с покровителството и подслушването на фирмите, имаше сериозни аргументи за искане на вот на недоверие. Но премиерът реши да изпревари опозицията и поиска вот на доверие, който
спечели в парламента. След това обаче не последваха промени в кабинета, което означава, че министър-председателят пое цялата отговорност, допълни Станишев.

Лидерът на БСП беше категоричен, че няма никакви видими подобрения след вота на доверие. Той посочи, че последният доклад на Европейската комисия за икономическото развитие на България е страскящ - в него се говори за 10,2% безработица през 2010 година, а последните данни на статистическия институт са за 11,4%, което е увеличаване на безработицата за две години с близо 170 000 души.

Пълен текст на разговора

Водещ Бойко Василев:
Добър вечер, г-н Станишев.
Сергей Станишев:
Добър вечер.
Водещ:
Председател на БСП, да напомня. Вот след вот - това ли е вашата игра до изборите?
С. Станишев:
Първо, това не е самоцел. Необходимостта от вота е назряла от реалното състояние на страната.
Водещ:
Но изборите някак я осмислят, така ли?
С. Станишев:
Г-н Василев, вие много добре знаете, че още когато възникна безпрецедентният скандал с министър-председателя, подслушванията, покровителстването на фирмите, нещата бяха абсолютно гoтови за вот на недоверие. Тогава премиерът реши да изпревари опозицията, поиска вот на доверие. Спечели го в парламента и тогава му казах от трибуната на парламента - след като иска вот на доверие, без да прави никакви промени в политика, в министри, това означава, че той лично поема отговорност за всичко, което се е случило досега в това управление, и за всичко, което се случва оттук нататък. Какво се случи за последните 3-4 месеца? Няма никакви видими подобрения, реално погледнато. Дори ако погледнем последния доклад на Европейската комисия за икономическото развитие на България, ами, той е стряскащ на основата на данните на Европейската комисия, където се говори за 10,2 процента безработица за 2010 г., а последните данни на статистическия институт са за 11,4. Това е увеличаване на безработицата за две години с близо 170 хиляди души. Това е изключително тежко.
Водещ:
Чакайте сега, чакайте сега.
С. Станишев:
Говорим за икономическо развитие...
Водещ:
Точно за икономическо...
С. Станишев:
...защото г-н Младенов говори тук за баланса, пресечната точка между икономиката и социалните нужди.
Водещ:
Ще говорите с него след малко, но аз искам нещо важно да ви попитам. Рейтинговите агенции казват, дават високи оценки. Дългът е нисък, България не е банкрутирала, както някои страни в Европейския съюз. Признавате ли това?
С. Станишев:
Разбира се. Това беше и преди юли 2009 г. Нещо повече - тогава държавният дълг беше под 15 процента от брутния вътрешен продукт, сега е около 17,5 процента... 2 милиарда долара, 2 милиарда лева правителството, държавата е задлъжняла за две години. Фискалният резерв, който беше 8 милиарда и 200 милиона лева, е стопен на 4 милиарда и половина приблизително. Значи, половината от този фискален резерв е изядена, но същността е в икономическата политика. Г-н Младенов спомена 2 антикризисни плана. Какво е изпълнено? Ние разговаряхме и с двата синдиката през последните два дни - и с КНСБ, и с "Подкрепа". Оценката за изпълнението на антикризисните планове е доста негативна и това е работа на правителството да ги изпълнява. Нещо повече - миналата година икономики като германската растяха с 3,6 процента от брутния вътрешен продукт. България закова на нула, един от най-ниските показатели в Европейския съюз. И ако допреди 2 години бяхме в челната тройка по динамика на растеж в Европейския съюз, сега сме в последната петица, а правителството ходи като философ с фенер из страната и казва къде са парите. Няма ги парите, защото са в контрабандата например. Тези дни министър Дянков и шефът на митниците обявиха, че държавата губи от контрабанда на цигари 600 милиона лева. Защо? Смятате, че е възможна такава контрабанда без покровителство? Къде са блестящите акции на министър Цветанов, къде са резултатите? Давам ви прости данни. 2008 г. брутен вътрешен продукт 69 милиарда, постъпления в бюджета 27 милиарда лева. 2011 г. по бюджета брутният вътрешен продукт с 8 милиарда повече от 2008 г., постъпления в бюджета с 2 милиарда и 700 милиона лева по-малко. И аз питам къде са парите, защо не може да ги събере правителството? Защото нарасна неимоверно сивата икономика, контрабандата и оттам се стига вече до социалната сфера, където, разбира се...
Водещ:
Вие питате...
С. Станишев:
...която, разбира се...
Водещ:
Вие питате нещо, обаче и той ви попита нещо, и министърът ви попита нещо.
С. Станишев:
А, аз мога да му отговоря.
Водещ:
Какви бяха вашите антикризисни... Вие между другото...
С. Станишев:
Съвсем конкретни бяха антикризисните мерки на предишното правителство.
Водещ:
Аз съвсем конкретно искам да ви попитам.
С. Станишев:
И нека ви ги кажа.
Водещ:
Ако сега се върне времето, бихте ли вдигнали пенсиите
отново, в разгара на кризата, преди изборите?
С. Станишев:
Разбира се. Ще ви кажа защо. Това беше част, част от
антикризисния пакет. Той включваше няколко направления.
Тотю Младенов:
Само няколко неща, ако ми позволите...
С. Станишев:
Първо нека да отговоря на въпроса...
Водещ:
Да, само секунда, нека, нека...
С. Станишев:
Ще минем после в диалогов режим. Аз, господин министър, ви слушах внимателно и не ви прекъсвах, въпреки че имаше защо. Първо, когато се спекулира днес, че съм казал, че, видите ли, няма криза в България, това го казах през септември 2008 година, когато гърмяха една след друга банки в Америка, между другото с най-високи кредитни рейтинги, в Америка, в Европа, и държавите в Европейския съюз наливаха, не говоря за милиарди или десетки милиарди, а стотици милиарди евро и долари, само и само да ги спасят и да не се срине финансовата система. Такава криза финансова в България нямаше, няма и се надявам да няма, защото при нас имаше здрави регулации, голям фискален резерв, имахме готовност и да помогнем на банките, ако е необходимо, за да стабилизираме ситуацията. Това едно.
Водещ:
Аз за пенсиите ви питах. Тогава имаше криза.
С. Станишев:
Второ, икономически пакет в подкрепа, за подкрепа на
българската икономика. Само 500 милиона лева бяха дадени чрез Българската банка за развитие на малкия и среден бизнес, за подкрепа на предприятията по време на криза. Засили се инвестиционнaта програма и на правителството, и на общините с публични средства, защото в цяла Европа тогава се правеше едно и също. Когато икономиката буксува и не работи, няма движение, за да се спасят работните места, предприятията, доходите на хората, държавите влязоха с повече разходи, инвестиционни и социални, за защита на икономиката и на хората. И влязоха в по-големи дефицити. 2009 година Германия имаше дефицит от близо 7 процента от брутния вътрешен продукт. Министър Дянков и правителството на господин Борисов казаха - ние 2009 ще имаме нулев бюджетен дефицит. Пълен абсурд икономически в онази ситуация. Третият пакет от мерки... и с това убиха бизнеса, създадоха огромна вътрешна задлъжнялост между фирмите. Държавата стана най-неизрядният платец. Още не се е разплатила с всичко. Трето - социалният пакет мерки. Имаше специална програма, 170 милиона лева, в подкрепа на заетостта. Сега тя е орязана на седемдесет и няколко милиона през тази година.
Т. Младенов:
Плюс оперативната програма, още...
С. Станишев:
Да, по оперативната програма...
Т. Младенов:
...като сложите 100 милиона, така че ще станат повече от вашите пари...
С. Станишев:
Аз сега ще ви кажа по оперативната програма, основната мярка например за безработицата. Там са предвидени около 500 милиона лева по тази мярка, само че са разплатени досега около 5 процента. Така ли е? Така е. След това...
Т. Младенов:
Вижте, господин Станишев, вие ме оставихте, аз тук...
С. Станишев:
...когато говорим за пенсии...
Т. Младенов:
...ще си позволя да ви прекъсна. Значи, вижте...
С. Станишев:
Не, когато говорим за пенсии...
Водещ:
Нека си довърши само изречението и ще ви дам думата. Да.
С. Станишев:
...първо, имаше закон. Имахме закон, в който по швейцарското правило пенсиите трябваше да бъдат увеличени с 19 процента от 1 юли 2009 година. Този закон действаше не отпреди изборите, не от последната година. Когато видяхме, че настъпва криза, за да се създаде точно социален буфер, да, събрахме пари в бюджета, дадохме на всеки пенсионер коледна пенсия от 150 лева, това са около 340 милиона лева еднократно, и изтеглихме увеличението, част от него, с 10 процента от 1 януари и с още 9 процента от 1 юли точно за да се помогне...
Т. Младенов:
И ни оставихте 2 милиарда дефицит в осигурителната система.
С. Станишев:
Точно за да се помогне на хората. Дефицитът в осигурителната система съществува и сега. Искам да кажа, че сега този цирк, извинявайте, бих казал, циничен цирк, който се разиграва половин година - добрият министър на труда и социалната политика иска увеличаване на минималната работна заплата, лошият министър...
Т. Младенов:
Което ще е факт от 1 юли.
С. Станишев:
...да, лошият министър не дава. Всъщност спестиха си половин година и около 30 милиона лева, за да не правят този разход за увеличаване на минимална работна заплата.
Водещ:
Не ме цитирайте...
Т. Младенов:
Само няколко неща ще ми позволите, аз слушах много
внимателно...
Водещ:
Да. Ако искате, едно по едно, едно по едно, за да влезете кратичко.
Т. Младенов:
Не, те са съвсем бързичко, с по едно изречение.
Водещ:
Да, да.
Т. Младенов:
Първо, нито едно правителство досега не е имало такъв добър социален диалог със синдикатите и с работодателите. Това го казват самите синдикати и работодатели. Може да ги попитате. Второ...
С. Станишев:
Социалният диалог не храни хората, г-н министър.
Т. Младенов
Второ, когато говорите за излишъци, които сте ни оставили, трябва да казвате истината и за дефицитите, които оставихте в осигурителната система. Трето, аз мисля, че по отношение на оперативната програма не сте прав. Защо? Защото ние, на 31 юли 2009 година бяха платени 30 милиона лева, а в момента са платени 252 милиона лева. Виждате ли къде е разликата? И така са разчетени цифрите...
С. Станишев:
Вие говорите за това, аз ви говоря за безработица.
Т. Младенов:
Цифрите така са разчетени, че непрекъснато ще се увеличават до края на самия програмен период. И нещо много, много важно.
С. Станишев:
Стойностите намаляват.
Т. Младенов:
Когато вие давате пари, заделени от държавния бюджет за активни мерки на пазара на труда, ние сега със средствата по оперативната програма плюс парите от държавния бюджет, те са повече, отколкото вие сте давали.
Водещ:
Много бързи реплики...
Т. Младенов:
Това е истината.
С. Станишев:
По оперативните програми...
Водещ:
Бързи реплики.
С. Станишев:
...европейските фондове имат проста статистика на
Европейската комисия. През август 2009 година от всички страни членки по използване на оперативните програми за този финансов период България беше на 14-о място. Сега по повечето програми е между 24-о и 27-о място.
Т. Младенов:
Аз ви казвам, че...
С. Станишев:
Малко по-напред е по оперативна програма... Не, това са данни на Европейската комисия, не мои.
Водещ:
Така ли е, господин...
С. Станишев:
Защото естествено е, като се започва от нулата, да има
прогресия в усвояването на средствата...
Т. Младенов:
Ама как от, как от нулата?
С. Станишев:
...а не западане.
Т. Младенов:
Вие от 2007 до 2009 включително бяхте похарчили 30 милиона. Ние похарчихме за 23 месеца 232 милиона допълнително и продължаваме.
С. Станишев:
Добре е министърът да знае някои елементарни неща. Първо, за 2007 година няма държава от Европейския съюз, никоя, и най-старите страни членки, която да е усвоила и едно евро. Знаете ли защо? Защото цялата тази година...
Т. Младенов:
Вижте, г-н Станишев...
С. Станишев:
...се одобряваха националните стратегически референтни рамки. Но, и това беше факт, и след това се започваше работата в 2008 и 2009 година...
Т. Младенов:
Г-н Станишев, г-н Станишев, това е така, само че ние в
първите месеци на управлението няколко месеца коригирахме вашите програми, които вие бяхте заложили и те не бяха одобрени от Брюксел. Това мога да ви го кажа съвсем откровено.
С. Станишев:
Бяха. И освен всичко останало...
Т. Младенов:
Това е истината.
С. Станишев:
Това, не, истината е друга.
Т. Младенов:
Ваучерната система, която внедрихме.
С. Станишев:
Ваучерната система няма нищо общо с европейските оперативни програми.
Т. Младенов:
Как да няма? За по-бързо и по-добро изразходване на...
С. Станишев:
Това е решение на национално...
Т. Младенов:
...тези средства за обучение, за квалификация на хората.
С. Станишев:
И резултатът е, че безработицата вече е 11,5 процента.
Хората обедняват...
Водещ:
Чакайте. Друго каза министърът преди малко сега. За
безработицата дайте да се разберем, намалява ли, или се
увеличава?
Т. Младенов:
Не, г-н Станишев бърка две основни понятия. Той говори за заетост и за безработица. Безработицата в момента е 8,85 процента към днешна дата, към днешна дата, с близо 16 хиляди човека по-малко спрямо миналия месец.
Водещ:
Нещо числата...
С. Станишев:
Извинявайте, г-н Младенов, ама Националният статистически
институт...
Т. Младенов:
Не, аз ви казвам истината такава, каквато е. Обезщетенията за безработица, една от антикризисните мерки, от 1 юли миналата година ние увеличихме обезщетението за безработица и то стана 60 процента от осигурителния доход.
Водещ:
Така ли е, г-н Станишев?
С. Станишев:
Това е така...
Т. Младенов:
И аз не случайно...
С. Станишев:
...но въпросът е друг.
Водещ:
Какъв?
С. Станишев:
Безработицата... Спорът е...
Водещ:
Ама вие казахте 11, сега той казва 8...
С. Станишев:
11,4...
Водещ:
Как да не е, как да е друг въпросът?
С. Станишев:
Говоря за безработица - 11,4, това са данни на Националния статистически институт. Така ли е, г-н министър?
Т. Младенов:
Вижте, аз днес обясних в парламента...
С. Станишев:
Така е. А това, че министърът използва...
Т. Младенов:
...какви са методиките за изчисляване на самата безработица от статистиката.
С. Станишев:
Ами, Евростат използва данните на Националния статистически институт, а не нагласените данни...
Т. Младенов:
Само че те ги броят от 15 до 74 години...
С. Станишев:
...на правителството и на правителствената агенция.
Т. Младенов:
...и правят анкети. Ние отчитаме това, което влиза и излиза от бюрата по труда.
С. Станишев:
Но това е само един елемент.
Т. Младенов:
Ние работим по закон.
С. Станишев:
Това е само един елемент от мотивите за вота на недоверие, тъй като започнахте да ме питате за това. Не ми е опонент г-н Младенов. То е ясно, че социалната политика не е приоритет за това правителство, а каквото остане и ако изобщо остане нещо. В крайна сметка в същия доклад на Европейската комисия пише едно нещо много ясно като ангажимент, поет от това правителство пред Европейската комисия във връзка с пакта "Евро плюс" и влизането в него, което обяви премиерът. Там пише черно на бяло - до 2013 година замразяване на заплати и пенсии, на доходите. Ясно го пише. Сега не мога да разбера кого лъжете, или българите, или Европейската комисия.
Т. Младенов:
Ние никого не лъжем. Вие забравяте изходната позиция, от която тръгна нашето правителство. От тежка световна финансова и икономическа криза, която се отрази във всички страни. И ние ви казахме, че въпреки това... доклада на Световната банка ще ви дам, въпреки кризата ние не намалихме, г-н Станишев, нито една социална програма, когато вие правехте, когато нямаше криза, когато имаше излишъци. Нито една социална програма не намалихме.
С. Станишев:
Средствата... Орязахте немалко права.
Т. Младенов:
И Световната банка каза така - социалнозащитните мрежи на България издържаха по време на кризата. Така ли е?
С. Станишев:
Европейската комисия в последния доклад казва нещо различно.
Т. Младенов:
Не, много...
С. Станишев:
Че в България има огромна младежка безработица, че в
България има огромен, най-висок дял на бедни, и той нараства, и може да го прочете всеки, който се интересува. Но тази част е само един елемент от всичко, което се случва в страната.
Водещ:
Да, последно изречение, моля ви, от двамата.
С. Станишев:
Не...
Водещ:
Моля ви, наистина. Нека да бъде дълго, но да бъде последно. Г-н Станишев. Искате да довършите за мотивите за вота.
С. Станишев:
Мотивите са към министър-председателя, не към г-н Младенов, защото...
Водещ:
Не, аз не ви приканвам да го сваляте, а да кажете.
С. Станишев:
Това е правителство, няма никакво значение кой е социалният министър или кой е финансовият, това правителство е едноличен режим. Г-н Борисов разглежда министрите като свои пионки. Те всъщност така и действат, защото той казва - имам телефон с копчета, казвам им какво да правят и те го правят.
Т. Младенов:
По-диалогичен премиер досега не е имало в България, в това мога да ви уверя.
С. Станишев:
Преди три месеца, преди три месеца... Вие не сте работили с мен, така че няма как да прецените. Преди три месеца нямаше пари за пенсии, днес има, утре няма да има за нещо друго. Но е безкрайно несериозно изобщо да се говори...
Т. Младенов:
Щом синдикатите напуснаха тристранния съвет шест месеца преди да паднете от власт, значи не сте диалогичен достатъчно.
С. Станишев:
Изобщо не може да се говори за сериозна социална политика, след като инфлацията за тези две години е двуцифрена - 11 процента. Инфлацията за хранителните стоки, които са основни за пенсионери, социално слаби, хора с ниски доходи, тя е десетки проценти. Това никой не го отрича. И тези увеличения са крайно недостатъчни, както са и много селективни. В крайна сметка това, което бяха... сега обещават да правят за вдовишките пенсии, тяхното увеличаване, и за минималните пенсии. Трябваше някои неща да се случат в бюджета за 2010, но провалиха него с лоша икономическа политика, не можаха да съберат приходи. Вкараха икономиката в сива икономика, наскоро министър Трайков каза - по-добре сива, отколкото никаква икономика. Половината икономика вече е в сивия сектор. Не се плащат данъци.
Водещ:
Добре.
С. Станишев:
И нещата гърмят, и всеки живее в България с усещането на безизходица. Ето за тази безизходица, за песимизма на българите, който не е случаен, той нараства прогресивно през последните месеци, е и вотът на недоверие към това правителство.
Водещ:
Добре. Последно...
Т. Младенов:
Българският народ е много трезв народ, много трудолюбив и аз смятам, че има всички предпоставки оттук нататък икономиката да върви напред, да има повече приходи в бюджета, да има по-голяма заетост и да има икономически растеж. Всички предпоставки вече са налице и аз смятам, че ще има възможности и за по-добра социална политика.
Водещ:
Добре. Благодаря ви за разговора, господа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Пожарът в землището край Пловдив е потушен
Пожарът в землището край Пловдив е потушен
22:39, 24.07.2024
Чете се за: 00:52 мин.
Заплаха за протести: Земеделци са недоволни, не им изплащат "Украинска помощ"
Заплаха за протести: Земеделци са недоволни, не им изплащат "Украинска помощ"
22:15, 24.07.2024
Чете се за: 02:00 мин.
Задържаха тракториста, предизвикал пожар в Стрелча
Задържаха тракториста, предизвикал пожар в Стрелча
22:00, 24.07.2024
Чете се за: 00:30 мин.
Български атлети спечелиха 16 медала на Олимпиада за трансплантирани
Български атлети спечелиха 16 медала на Олимпиада за трансплантирани
21:16, 24.07.2024
Чете се за: 03:05 мин.
Техническият проблем на летище София е решен
Техническият проблем на летище София е решен
20:31, 24.07.2024 (обновена)
Чете се за: 01:55 мин.
Кой е "Горският трол", спрял събарянето на незаконния хотел на Румен Гайтански?
Кой е "Горският трол", спрял събарянето на незаконния хотел на Румен Гайтански?
20:27, 24.07.2024
Чете се за: 02:45 мин.
Комисията за "Исторически парк": Образувани са 28 проверки за дейността на Ивелин Михайлов
Комисията за "Исторически парк": Образувани са 28 проверки за дейността на Ивелин Михайлов
19:44, 24.07.2024
Чете се за: 03:30 мин.
Внесен ли е или не докладът за "Митниците" в ДАНС, МВР и прокуратурата?
Внесен ли е или не докладът за "Митниците" в ДАНС, МВР и прокуратурата?
19:25, 24.07.2024
Чете се за: 06:32 мин.
Богдан Богданов: Отказах на Петър Танев пост в Министерството на икономиката, защото имах оперативна информация
Богдан Богданов: Отказах на Петър Танев пост в Министерството на икономиката, защото имах оперативна информация
19:11, 24.07.2024
Чете се за: 03:22 мин.
След огнения ад: Няма хора от Отец Паисиево, нуждаещи се спешно от подслон
След огнения ад: Няма хора от Отец Паисиево, нуждаещи се спешно от подслон
19:05, 24.07.2024
Чете се за: 03:57 мин.
Древният саркофаг, открит на плажа край Варна, е бил подготвян за мебел
Древният саркофаг, открит на плажа край Варна, е бил подготвян за мебел
18:46, 24.07.2024
Чете се за: 02:47 мин.
4 плажа в Добричко остават без спасители
4 плажа в Добричко остават без спасители
18:40, 24.07.2024
Чете се за: 00:50 мин.
Топ 24
Най-четени
Какво мисли Турция преди изборите
Какво мисли Турция преди изборите
Министър Тотю Младенов за заплатите, пенсиите и политиката
Министър Тотю Младенов за заплатите, пенсиите и политиката