НОВИНИ

Синият избор - разговор с Мартин Димитров

В страната победи СДС, ДСБ победи в София, като цяло гласовете са с 10 000 повече за СДС, но най-важното - близо 76 000 са гласували - за тази ситуация в България, при която има аполитичност, тежка криза, това е много, така обобщи резултатите от предварителните избори в Синята коалиция за президент и кмет на София председателят на СДС Мартин Димитров в студиото на "Панорама".

синият избор разговор мартин димитров
bnt avatar logo
от БНТ
22:27, 17.06.2011
Чете се за: 06:29 мин.
У нас

В страната победи СДС, ДСБ победи в София, като цяло гласовете са с 10 000 повече за СДС, но най-важното - близо 76 000 са гласували - за тази ситуация в България, при която има аполитичност, тежка криза, това е много, така обобщи резултатите от предварителните избори в Синята коалиция за президент и кмет на София председателят на СДС Мартин Димитров в студиото на "Панорама". Основно гласуваха десни симпатизанти, а ДСБ победи в София не защото е електорално по-силна партия, а защото има по-добра организационна структура в момента в столицата, поясни още той.

Какво още каза за предварителните избори, за вота на недоверие и управлението на правителството лидерът на СДС вижте във видеофайла.

СЛЕДВА ПЪЛЕН ТЕКСТ НА РАЗГОВОРА:

Водещ:
Сега Мартин Димитров, председател на СДС, след
предварителните избори и след вот на недоверие, в който "Синята коалиция" не участва. Добър вечер.

Мартин Димитров:
Добър вечер.

Водещ:
Защо ДСБ ви би в София?

М. Димитров:
В страната СДС победи, ДСБ победи в София. Като цяло резултатът е с около 10 хиляди гласа повече за СДС. Най-важното, най-важният извод - близо 76 хиляди гласували.

Водещ:
Много ли са това?

М. Димитров:
За тази ситуация в България в момента, когато има аполитичност, има тежка продължаваща криза, е много. Това показва, че на избори ще гласуват много пъти повече, четири-пет пъти повече.

Водещ:
Един милион бяха. . .

М. Димитров:
Тогава беше друга ситуация. Не трябва да се сравняват
ситуациите. Имаме съвсем различна ситуация в момента. Самите политолози, социолози, част от тях, казваха - ще гласуват 10-20 хиляди. И аз призовавам - хайде и другите партии, ГЕРБ и БСП, и те да направят едни такива отворени избори, и без това нямат кандидати, и без това се колебаят явно публично между няколко личности, и те могат да направят подобни избори, демократично е,честно е към хората.

Водещ:
Е, те някои от тях дойдоха да гласуват на вашите.

М. Димитров:
Много малко. Но тези, които са дошли, са направили
единствения правилен избор в живота си. И което е важно - ще го помнят.

Водещ:
Чудно за кого ли са гласували, за вас или за г-н Костов?

М. Димитров:
Не мога да преценя, сигурно и за двете партии. Но основно гласуваха десни симпатизанти. Между другото ДСБ победи в София не за друго, не защото електорално е по-силна партия в София, а защото има по-добра организационна структура в момента в София.

Водещ:
А кой организира ромите да излязат масово на тези
предварителни избори?

М. Димитров:
Не, не, не е имало масово гласуване в никакъв случай.

Водещ:
Колко гласуваха роми или все пак не сте броили. . .

М. Димитров:
Под 1-2 процента са, под 1-2 процента като цяло. Но много хора се опитаха да омаловажат резултатите. 76 хиляди много трудно могат да бъдат омаловажени. И затова се започна т.нар. ромски въпрос да бъде преекспониран, да се показват някакви снимки, а участието беше минимално на роми в този вот, абсолютно в рамките на нормалното. И друго нещо прави впечатление - след последните парламентарни избори. . . около 40 процента от всички гласували роми гласуваха за ГЕРБ. Тогава това никому не направи Никакво впечатление. Нямаше никакви коментари, нямаше никакви заглавия. Докато сега се търси просто начин да бъде омаловажен този доста добър резултат за СДС и за "Синята коалиция".

Водещ:
Защо, срамувате ли се от ромите, които са гласували за вас?

М. Димитров:
Не, напротив, напротив. Аз смятам, че трябва да се работи с тези граждани. И това, което се вижда, е, че има работа с тези граждани. За нас гласуват роми с образование предимно, това е моето впечатление, хора, които имат някаква професия, които са активни, които са образовани, те гласуват за СДС.

Водещ:
Добре, да не излезе така, че уж трябваше да се обедините покрай тези избори, а вие май се поскарахте или поне се поразсърдихте, или понацупихте, да кажа така?

М. Димитров:
Понякога, г-н Василев, и между приятели трябва да има състезание. А и това е най-честният начин да вземеш трудни решения в живота. Примерно в други партии лидерът решава. Така ще бъде ГЕРБ, който каже Бойко Борисов, той става. . . ще бъде техният кандидат, става, както виждате, и председател на Софийски градски съд, и т.н. Ние имаме други демократични механизми, даваме възможност на хората да участват в тези процеси. Ако бяхме решили, да речем, двамата с Иван Костов, щеше да е много по-нечестно към българските граждани. Сега хората сами посочиха своя кандидат за президент и своя кандидат за кмет на София. Това дава сила на тези кандидати. Те са вече по-силни от останалите заради тези отворени избори.

Водещ:
Като казахте Костов, така ли се казва пречката да се
разберете с ГЕРБ?

М. Димитров:
Пречката да се разберем с ГЕРБ според мен е друга. Аз виждам там една самонадеяност от самото начало. Те смятаха, че могат да се справят с всякакви проблеми. А и там това, което виждам като развитие в държавата. . . ГЕРБ е решила да превземе всички позиции в тази държава. Забележете. . .

Водещ:
Не, аз ви питам, аз ви питам, ако, да речем, те излязат и
кажат - искаме ви, но без Костов и без ДСБ, вие какво казвате?

М. Димитров:
Не това е проблемът. Евентуално участие на СДС зависи от друго, зависи от ясната програма за реформи, зависи от конкретните действия и конкретните резултати. Вие в това правителство виждате ли план и напредък? Може ли да ми кажете, г-н Василев, за две години точно кои реформи бяха направени? Дето се вика, добре, че има тук един музей, който беше представен, че иначе на тоя въпрос съвсем нищо нямаше да може да се отговори.

Водещ:
Нали не очаквате, че аз трябва да отговоря на тоя въпрос?

М. Димитров:
Ама лошото е, че като слушах дебата, никой от ГЕРБ не можа да отговори. А истината е, много хубав репортаж сте направили между другото, активните хора в България, тези, които искат да направят нещо, ето, човекът селски туризъм, други хора направили аптека, трети малко магазинче, изнемогват тези хора,
изнемогват. И държавата вместо да помогне, да направи нещо, държавата им пречи с нови и нови пречки, които създава. Ще ви дам много прост пример, който искам да го чуете и да го чуят вашите зрители. В края на септември, българският народ не знае, ще бъде наложено изключително глупаво изискване към малкия и средния бизнес, което ще бъде невероятна пречка, всяка фирма, регистрирана по ДДС, да има касов апарат, свързан с Националната агенция по приходите. Изключително ненужно, изключително глупаво. Да, тази мярка е удачна за големите магазини, за бензиностанциите, за акцизните стоки, добре. Ама всяко магазинче. . . Представяте ли си една в обущарница човекът да извади 500 лева и да си купи нов тип касов апарат, с който да се свърже с данъчните? Кому е необходимо това? Кому е необходимо? Ей така се спира малкият и среден бизнес. . .

Водещ:
Добре, как да свържем това, което казвате, отиваме една крачка по-напред тогава, как да свържем това, което току-що казвате, с днешната ви позиция за вота, която ви моля да обясните? Защото ето едно възможно обяснение - излизате от залата, не гласувате, помагате на правителството, за което премиерът ви благодари.

М. Димитров:
Самият премиер трябваше да бъде в залата. Не може да ти искат вот на недоверие, а ти да не бъдеш там да се защитиш. Той трябваше да каже. . .

Водещ:
Ама вие сте му свършили работата излиза.

М. Димитров:
Не, не, не, недейте така. Това са такива някакви елементарни обяснения, които са обаче несериозни. Премиерът трябваше да бъде там да се защити, да каже за антикризисните мерки какво е направил. Защото ние от СДС и от "Синята коалиция" му написахме антикризисна програма, подробна програма, и му я дадохме преди повече от година, и тази програма не беше. . .

Водещ:
А вие защо така направихте?

М. Димитров:
Защото така се прави в името на българските граждани.

Водещ:
Не, не, не, защо излязохте днес от залата и не гласувахте?

М. Димитров:
За да се разграничим категорично и от ГЕРБ, които в момента управляват лошо, и от БСП, които преди това управляваха лошо. Не може. . .

Водещ:
И да си оставите една вратичка за бъдещето.

М. Димитров:
Чакайте сега, не може, не може. . . евентуално участие във вота и гласуване с БСП е солидаризиране в тази ситуация по БСП. . . с БСП. Това беше грешно, защото за кризата, за липсата на антикризисни мерки и двете партии носят еднаква отговорност. Ами, спомнете си Станишев какво казваше. Той дълго време казваше, че криза в България няма. Те в най-ключовия момент,
началото на кризата, не взеха необходимите мерки. БСП изхарчи няколко милиарда предизборно тогава, вместо да се разплати с бизнеса. И оттогава започнаха фалитите, оттогава започна нарастването на безработицата. А ГЕРБ, тяхната вина, продължиха същата политика.

Водещ:
Добре, ако утре някой ви каже - искаме по друг повод да поискаме вот, например за вътрешните работи и за г-н Цветанов, ще го подкрепите ли този вот?

М. Димитров:
Нека видим мотивите. Има шанс да го подкрепим, зависи от мотивите, зависи от конкретната ситуация.

Водещ:
Една дума от господата тук. Вие разбирате ли тази позиция на "Синята коалиция", г-н Вълчев, една дума?

Кирил Вълчев:
Значи, аз мисля, че и "Синята коалиция", и "Атака", и премиерът сбъркаха с това, че не бяха в парламента. Много е трудно да обясниш на българите, че като ги извикат данъчните или в КАТ, защото са ги снимали, че непревилно карат, със сигурност тези органи са им неприятни, но те съществуват. . . и човек
трябва да спазва законовите рамки, в които се движи.

Водещ:
Антоний Тодоров.

Антоний Тодоров:
Понеже въпросът беше специално за "Синята коалиция", мисля, че избраха по-лошото решение. Според мен по-доброто щеше да бъде да бъдат в залата, пък, ако искат, и да се въздържат, за да покажат, че се разграничават от двете спорещи страни.

Водещ:
Какво ще кажете, г-н Димитров сега?

М. Димитров:
Аз съм на различно мнение. Видяхте ли какво стана без нас в залата? На практика дебат нямаше. Нито едните можаха, БСП, да зададат правилните въпроси за кризисната ситуация, нито другите успяха, ГЕРБ, да обяснят какво става в държавата. Много ясно се разграничихме и от двете страни. Така че аз съм на различно мнение. Смятам, че нашата позиция категорично беше правилна.


Водещ:
Като гледате Гърция, какво си мислите за България?

М. Димитров:
Мога ли да ви отговоря аз на този въпрос?

Водещ:
Добре, кажете, те ще кажат после и с това ще завършим.

М. Димитров:
Добре, че СДС въведе валутния борд. Иначе, ако. . . защото, ако нямаше такива правила, този сценарий беше възможен и за нас.

Водещ:
А плоският данък?

М. Димитров:
И плоският данък. Благодаря, че припомнихте. На мен ми беше неудобно да ги кажа и двете, но с ваша помощ. . .

Водещ:
Не, не, не, плоския данък не го въведохте вие.

М. Димитров:
Но го предложихме за първи път в парламента. Но нещо друго, съвсем сериозно. Много е опасно това, което се случва като тенденция в България - всичко, което се прави в Европейския съюз, просто да бъде приемано. Както беше използвана думата. . . Там се предлагат едни решения, а тук има едни послушни хора, в България, които просто възприемат и прилагат. Това трябва да
бъде променено. Защото сега има непосредствена заплаха за България, която се казва "Евро плюс", защото там се опитват да ни налагат по-високи данъци, опитват се да ни налагат правила, които не ни трябват, опитват се да ни налагат задължения, които ние да поемем като гаранция на стойност много милиарди. Такива неща не трябва да приемаме.

Водещ:
Добре.

М. Димитров:
И България трябва да се научи, като се предлага нещо от Европейския съюз, ние да го редактираме, ние да участваме в неговото изработване и понякога даже да не го приемаме.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Разследват незаконен лов в землището на град Шипка поради съпричастност на магистрат?
Разследват незаконен лов в землището на град Шипка поради съпричастност на магистрат?
14:00, 19.08.2024
Чете се за: 01:45 мин.
ПП-ДБ поканиха всички без ДПС-Пеевски да проведат консултации за Сметната палата
ПП-ДБ поканиха всички без ДПС-Пеевски да проведат консултации за Сметната палата
13:55, 19.08.2024
Чете се за: 00:50 мин.
Кирил Петков: Пеевски проби Кожарева, Радев действа правилно
Кирил Петков: Пеевски проби Кожарева, Радев действа правилно
13:45, 19.08.2024
Чете се за: 00:55 мин.
Приемаме решението на президента, заяви Джевдет Чакъров
Приемаме решението на президента, заяви Джевдет Чакъров
13:39, 19.08.2024
Чете се за: 01:20 мин.
Пожар край квартал "Черно море" в Бургас
Пожар край квартал "Черно море" в Бургас
13:33, 19.08.2024
Чете се за: 00:35 мин.
Горица Грънчарова: Очаквам президентът да издаде указ и да не наруши Конституцията
Горица Грънчарова: Очаквам президентът да издаде указ и да не наруши Конституцията
13:22, 19.08.2024
Чете се за: 01:17 мин.
Лена Бориславова: Промените в Конституцията сработват
Лена Бориславова: Промените в Конституцията сработват
13:21, 19.08.2024
Чете се за: 00:42 мин.
Калин Стоянов: Сценарият е да се правят избори с наше МВР през ала-бала с президента
Калин Стоянов: Сценарият е да се правят избори с наше МВР през ала-бала с президента
13:09, 19.08.2024
Чете се за: 01:25 мин.
С вой на сирени: Полицаи се събраха пред президентството в подкрепа на Калин Стоянов
С вой на сирени: Полицаи се събраха пред президентството в подкрепа на Калин Стоянов
12:54, 19.08.2024
Чете се за: 01:17 мин.
Горица Грънчарова подава сигнал в прокуратурата, потвърди за политически натиск
Горица Грънчарова подава сигнал в прокуратурата, потвърди за политически натиск
12:45, 19.08.2024
Чете се за: 00:55 мин.
Все по-малко слънце, и все повече валежи и гръмотевични бури, но за кратко
Все по-малко слънце, и все повече валежи и гръмотевични бури, но за кратко
12:39, 19.08.2024
Чете се за: 02:27 мин.
"Твоята новина": Вместо Източен парк - сметище
"Твоята новина": Вместо Източен парк - сметище
12:32, 19.08.2024
Чете се за: 00:52 мин.
Топ 24
Най-четени
По света и у нас в 100 секунди
По света и у нас в 100 секунди
Вежди Рашидов за музеите, театрите, киното и хората
Вежди Рашидов за музеите, театрите, киното и хората