Шест добавки в храните, т.
доц. Георги Милошев - ръководител на лаборатория по молекулярна генетика - БАН: "Ние започнахме от доста високи количества, мислейки, че ще стигнем до регламентираните норми - тези, които са позволени по нашето и европейското законодателство и там нещата ще спрат, там вече няма да има увреждания. Нищо подобно не се случи. Уврежданията продължиха. След това ние продължихме да намаляваме количеството, намалявахме ги 10, 100 и 1000 пъти, докато стигнахме до някакво положение, в което сега допустимите концентрации трябваше да бъдат разредени хиляда пъти, за да няма увреждане в ДНК."Най-опасната добавка се оказала Е250 натриев нитрив. Той се използва за консервиране на меса, риба и трайни колбаси. Три от изследваните Е-та са оцветители в синьо. Методът на Милошев въздейства на човешка клетка с различна доза от добавката. Ако в резултат спиралата на ДНК се разкъса и кръглата форма на ядрото заприлича на комета, значи Е-то е опасно.
доц. Георги Милошев - ръководител на лаборатория по молекулярна генетика - БАН: "Когато има увреждане в ДНК клетката я поправя, но ако не бъде поправена, ако са много скъсванията - клетката има две посоки - едната е да загине, т.е. умира клетка и тогава се нарича генотоксин, другата е още по-опасна, защото я превръща в ракова клетка."Милошев е изпратил изследването си в Европейската агенция по безопасност на храните. Според нейното становище - то има слабости и не осигурява нова информация. За два от изследваните оцветители данните на генетика и агенцията дори коренно се разминават.
проф. Веселка Дулева - Национален консултант по хранене и диететика: "Току що бяха публикувани нови становища на ЕФСА, които са след извършена отново оценка за безопасността и те определят дозите, които и до момента бяха, които са минимални."Европейската агенцията се базира на сериозни оценки за токсичност върху целия човешки организъм по време на целия му живот. Нито Агенцията, обаче, нито Милошев са изследвали какво се случва, когато в телата ни Е-тата се комбинират.