Това съобщиха от Областната дирекция по безопасност на храните.
д-р Дочка Михайлова- изп. длъжността директор на РЗИ- Варна: "Сега в момента говоря за тези 8, които са във Варна, повторна дезинфекция, ролята на РЗИ тук е в част дезинфекция - там са нашите компетенции."Две от заведенията във Варна, които миналата седмица Агенцията по безопасност на храните затвори, вече работят.
Ана Кулева: "Нормално е да претърпим загуби, първо ни беше направена много лоша реклама на нашето заведение, много хора питаха и коментираха, - ето го заразеното заведение, щастлива съм, доволна съм, че въпреки всичко, което преживяхме, въпреки че бяхме затворени 4 дни, защото ние сме под наем... ние сме с отрицателни проби и при нас всичко е ОК".Останалите чакат резултатите от повторната експертиза.
Красимир Костов, собственик на бистро: "Снощи имаме върнати клиенти точно за 7 маси. Днес имаме резервации, звънят по телефона. Хората не се страхуват, вярват ми, нямам натровен клиент, нямам болен, персоналът ми е консумирал тия продукти от тая транжорна. Просто не съм на себе си от нерви, защото три години го разработвам този обект".Въпреки проблемите, сред клиентите няма паника. Собствениците на засегнатите заведения се питат защо, след като ги обеззаразиха миналата седмица, се наложи повторна процедура.
Цветомир Петров, зам.-областен управител на Варна: "Една и съща фирма - при едното обеззаразяване има ефект- при другото - не. Сега не мога да ви кажа на какво се дължи това. Идеята е, че при две трети е сработило, при една трета - не".Взетите днес проби ще бъдат изследвани в София, в централната лаборатория по ветеринарно-санитарна експертиза. Резултатите от тях ще са готови в събота.