Традиционната за Франция "Седмица на вкуса" вече се провежда и в България. Със състезание между ученици от 6 варненски училища Алианс Франсез - Варна и Френският културен институт отбелязват за първи път кулинарното събитие. Те приготвиха салати, характерни за кухнята на различни райони на Франция.
Приготвянето на салати по време на състезанието не е случайно. Идеята е да
се популяризира природосъобразното хранене и да се покаже на младите хора, че здравословните ястия могат да бъдат и вкусни. Отборите бяха оценявани от професионално жури, в което участва и известният френски топ-кулинар Кристоф Доверн.
Красиво украсените блюда затрудниха оценяващите, но в крайна сметка първо място спечели отборът на Френската езикова гимназия. А наградата на публика - отборът на математиците.
Кристоф Доверн:
- Въпреки че участниците не са професионалисти, ние бяхме приятно изненадани от високото ниво на представяне. В приготвянето на салатите те вложиха цялото си сърце и душа, а това е най-важното за крайния резултат.
Кулинарната фиеста завърши с дегустация. А бързо изядените салати бяха
най-добрата оценка за състезателите.