Ниската изкупна цена на гроздето кара все повече земеделци да търсят друга алтернатива.
Ниската изкупна цена на гроздето кара все повече земеделци да търсят друга алтернатива.
Заради големите вложения и минималната възвращаемост от продукцията, в много региони в страната започват да се създават малки селски винарски изби. Така стопаните правят минимално количество вино, но за сметка на това го продават скъпо и го наричат бутиково.
Семейството на Маргарита Дамянова обработва 200 дка лозя. Масивът с насажденията е направен с европейско финансиране и по западен модел.
След реализацията на първата реколта обаче се оказва, че земеделците са работили четири години на загуба. Взели смело решение да не продават гроздето, а да го преработват сами и да произвеждат вино.
Маргарита Дамянова - винопроизводител:
„...Трябва, когато представиш едно вино, да покажеш на хората, че ти си го създал по начин, по който трябва да бъде направено и изискванията са спазени".
Въпреки че семейството не получило одобрение на втория проект по САПАРД, решили да направят изба и купили елитни френски бъчви, за да подобрят вкуса на гроздовата напитка.
Започнали годишно да произвеждат по 1300 бутилки бутиково вино, чиято цена в чужбина е 20 евро. Въпреки това, земеделските производители смятат, че държавното субсидиране на сектора е много ниско.
Маргарита Дамянова - винопроизводител:
„Ако един зърнопроизводител или един животновъд получава за ливади 22 лв.- за лозето е също 22 лв., докато лозето е страшно трудоемко. Наистина с това не мога да се примиря и не мога да разбера защо е така".
Според дребните лозари и винари от Горско ново село, сега е моментът, правителството да поиска повече пари за земеделие от Европейския съюз.
Ситен снеговалеж и гъста мъгла затрудняват движението през прохода "Шипка"