ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Бутиково вино

bnt avatar logo от Георги Баев
A+ A-
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Ниската изкупна цена на гроздето кара все повече земеделци да търсят друга алтернатива.

бутиково вино

Ниската изкупна цена на гроздето кара все повече земеделци да търсят друга алтернатива.

Заради големите вложения и минималната възвращаемост от продукцията, в много региони в страната започват да се създават малки селски винарски изби. Така стопаните правят минимално количество вино, но за сметка на това го продават скъпо и го наричат бутиково.

Семейството на Маргарита Дамянова обработва 200 дка лозя. Масивът с насажденията е направен с европейско финансиране и по западен модел.

След реализацията на първата реколта обаче се оказва, че земеделците са работили четири години на загуба. Взели смело решение да не продават гроздето, а да го преработват сами и да произвеждат вино.

Маргарита Дамянова - винопроизводител:
„...Трябва, когато представиш едно вино, да покажеш на хората, че ти си го създал по начин, по който трябва да бъде направено и изискванията са спазени".

Въпреки че семейството не получило одобрение на втория проект по САПАРД, решили да направят изба и купили елитни френски бъчви, за да подобрят вкуса на гроздовата напитка.

Започнали годишно да произвеждат по 1300 бутилки бутиково вино, чиято цена в чужбина е 20 евро. Въпреки това, земеделските производители смятат, че държавното субсидиране на сектора е много ниско.

Маргарита Дамянова - винопроизводител:
„Ако един зърнопроизводител или един животновъд получава за ливади 22 лв.- за лозето е също 22 лв., докато лозето е страшно трудоемко. Наистина с това не мога да се примиря и не мога да разбера защо е така".

Според дребните лозари и винари от Горско ново село, сега е моментът, правителството да поиска повече пари за земеделие от Европейския съюз.

ТОП 24

Най-четени

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?