Национално проучване сред учениците в България през 2011г. показва, че около 40-50% от децата имат нездравословен модел на хранене.
Тревожните данни се задълбочават през годините и се превръщат в риск.
Сладкарски изделия, безалкохолни напитки, шоколад и чипсове са основните храни за повечето деца в училище. В последните години, оказва се, дори деца вече пият и енергийни напитки.
Проф. Стефка Петрова, специалист по хранене и диететика: Рязката промяна в храненето, намаляването на физическата им активност поради целодневната заетост в училище води до едно сериозно увеличаване на наднорменото тегло и повече от 20% от децата ни са с наднормено тегло, 1/4 със затлъстяване.
Разбира се, има и положителни промени в храненето - много риба, млечни продукти, плодове и зеленчуци и пълнозърнест хляб.
Мария Григорова, координатор в хлебна къща - София: Ако родителите са успели да научат децата си да правят правилни избори и съответно ги подпомагат в това да се хранят здравословно, се хранят здравословно. Обаче в училище за съжаление и средата около училищата не предполага такъв здравословен избор.
Мария Григорова, координатор в хлебна къща - София: Всичко, което влиза в хлебчетата, които правим ние, са само естествени неща - брашно, вода, сол, квас и това е. И много любов разбира се.
Кремена, родител: Опитваме се да се храним здравословно. Голямата ми дъщеря определено не се храни добре, най-малкото защото в училище не мога да контролирам това, което хапват, а там хапват големи боклуци.
Експертите съветват да се обърне внимание на храненето още от ранна детска възраст. Само така тенденцията може да се обърне и повече деца да се хранят здравословно.