ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Сезонът на киселото зеле

bnt avatar logo от Цветан Симеонов - РТВЦ -Пловдив
A+ A-
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

Изтичат последните мигове до крайния срок, когато българинът трябва да си сложи киселото зеле. Който не го направи до полунощ на 20 ноември, по Коледа трябва да си проси от съседите. В страната има различни версии за това как най-добре втасва. В Пловдивско се признава само вариантът с продухване на саламурата.

сезонът киселото зеле
Изтичат последните мигове до крайния срок, когато българинът трябва да си сложи киселото зеле. Който не го направи до полунощ на 20 ноември, по Коледа трябва да си проси от съседите. В страната има различни версии за това как най-добре втасва. В Пловдивско се признава само вариантът с продухване на саламурата.

По това време на годината зелевите поля се превръщат в сечища и опустяват. Пазарите се заливат с камари продукция. Продавачите поемат функцията на консултанти и започват да раздават безвъзмездно ноу-хауто за втасването на зелето.

В някои части на родината са възприели тезата, че зелките могат кротко да си втасат до Коледа и без някой да им мъти водата. По време на постите обаче селата около Пловдив системно се озвучават с бълбукане.

Анкета:

„Както правиш виното - въртиш. Същото и със саламурата. Ако нямаш
канелка, пъхаш един маркуч и така."
„С маркуча го духаме. Слагам маркуча вътре и почвам. Става саламурата
и хубаво зеле излиза."

След като си наложи зелето, българинът някак се успокоява. Вероятно, защото е наясно какво ще го прави след няколко седмица.

Милиони български зелки чакат мига в който ще се превърнат в кисело зеле. Някъде по Коледа традиционалистите ще ги съчетаят с мазна осмянка. Поклонниците на американското ноу-хау ще ги добавят към пуйка, охранена с ГМО-царевица.

Анкета:

„Със свинско, агнешко и телешко."
„Можеш да му сложиш праз. Колкото повече компоненти, толкова по-хубаво става."
„С пуйка става много добре...Малеййй, злато става с парчета сланинка
около него."

Това е част от коледната идилия. Страшното идва напролет. Винаги се намира някой, на когото зелето му е омекнало и вече е ненужно. Тогава от канализацията и контейнерите за смет тръгва една ароматерапия, която се помни дълго.

„Миризмата - какво? Изхвърля се в обратната вода. Не е кой знае какво.
Просто, малко неприятна... Хвърляш я и... - Комшиите да му мислят? - Да."

ТОП 24

Най-четени

Водещи новини

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?