Виетнамската риба пангасиус ще измести традиционния пълнен шаран с орехи за Никулденската трапеза. Вносното рибно филе е хит в Бургас, най-вече заради атрактивната си цена, на фона на по-високите цени на рибата тази година.
Доскоро пангасиусът беше непозната риба за българина, особено в морски град като Бургас, където винаги има изобилие от риби. Тази година обаче, всичко е по-скъпо. Живият шаран струва 5.50-6.00 лева за килограм, а парче почистено филе от него излиза 8-9 лева.
Мъж: "Цените са много високи, все едно са ги хранили тези риби в морето."
В рибните магазини се предлага всичко – живи шарани, толстолоби и попчета, пресен сафрид, лефер, сардина и кефал, екзотични змиорки, акули, калмари и скариди. Деликатесният зарган се продава по 12 лева килограма, а калканът струва над 28 лева.
Галя Антонова – продавач: "За никулденската трапеза - шаран, а който не може да си го позволи да си купи - цаца!"
Цацата е по 2 лева и затова свършва много бързо, а хората се редят на опашка за нея. За Никулден хората имат и друга евтината алтернатива – виетнамски пангасиус, който струва 4 лева – почистена, бърза и лесна за приготвяне риба.
Жена: "Тя е вносна, но в България се наложи. Най-добре е панирана, веднъж правих печена, но не ми хареса. Обаче достатъчно добра е цената."
Жена: "Панирана е много вкусна, ама най-вече е евтина."
Виетнамската бяла риба се продава замразена в големите супермаркети. Пангасиусът е по-евтин, а това ще накара много хора да го изберат за празничната трапеза на Никулден.