Ден преди Никулден по рибарските щандове в столицата разнообразието от видове риби от целия свят вече е огромно, както в малките квартални магазини, така и на щандовете на големите търговски вериги.
Ден преди Никулден по рибарските щандове в столицата разнообразието от видове риби от целия свят вече е огромно, както в малките квартални магазини, така и на щандовете на големите търговски вериги. На Женския пазар вече кипи трескава подготовка за празника. Цената на традиционния шаран там не е по-различна от тази през годината, твърдят търговци.
Шаранът и скумрията са най-търсената риба за Никулден. Около това мнение се обединиха търговците на женския пазар в столицата. Водещо обаче при избора на риба остава цената. Тази година за килограм шаран тя варира от 5,50 лева до 6 лева. Изгодна цена или качество търси българинът, предстои да разберем.
БНТ: "С какво Ви хареса повече тази риба?"
Мъж: "Какво да ми харесва повече, какво имате на предвид?"
БНТ: "Ами преди малко се отказахте от една, взехте оттук. Защо?"
Мъж: "Разликата е в цената. Един лев!"
БНТ: "А не в качеството?"
Мъж: "Качеството е съвсем общо, то е същото и тук."
Малко са хората, които си позволяват да купуват рибни деликатеси. Българският потребител има ограничени финансови възможности и не е рядкост хората да изневеряват на традицията. Ако шаранът се замени с друга жива риба, като толстолоб, цената пада почти наполовина - 3 лева на килограм.
БНТ: "Скъп ли Ви е шаранът?"
Мъж: "Доста."
БНТ: "С какво ще го замените?"
Мъж: "Ами с по-малко шаранче, разбира се."
БНТ: "Откъде ще го вземете?"
Мъж: "Ще отида на риба и ще си хвана. Даже за 10 лева ще си хвана два шарана."
Българска агенция по безопасност на храните съветват потребителите да не залагат само на изгодните оферти на пазара, а да гледат произхода, сроковете и условията на съхранение на рибата, която ще сложат на трапезата си в навечерието на празника.