ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

В навечерието на Никулден

bnt avatar logo от Веселин Григоров - Бургас
A+ A-
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

Ден преди празника на Свети Никола Централният пазар в Бургас е залят с всякаква риба. Продавачите казват, че бургазлии винаги пазарят в последния момент, та дори и на самия празник, но камерата на "По света и у нас" в морския град видя, че приготовленията вече са започнали.

навечерието никулден

Ден преди празника на Свети Никола Централният пазар в Бургас е залят с всякаква риба. Продавачите казват, че бургазлии винаги пазарят в последния момент, та дори и на самия празник, но камерата на "По света и у нас" в морския град видя, че приготовленията вече са започнали.

5 лв. за традиционния шаран е най- срещаната цена. Бургазлиите предпочитат морската риба, сафридът е по 4 лв. и се купува много, казват продавачите. Царят на рибите - калканът е с цена 28 лв. за килограм и е представен с по една-две бройки, и то не във всички рибарски магазини.

Сотир:
„Вземат го за кръчмите. И по-богатите хора. Иначе обикновеният гражданин как ще си позволи да даде 70-80 лв. за една риба... Това са много пари."

Далеч от суетенето по магазините Пенчо и придружителят му очакват въдиците им да мръднат в езерото Вая край Бургас.

Пенчо:
„Таранка. И някой шаран, ако удари. Няма риболов, хич няма. На царевица едната въдица, другата на червей, на каквото удари. Ако иска да дръпне, ако иска да не дърпа. Да мине денят. Аз нямам друго какво да правя, аз съм инвалид, идвам за риба."

Не се оплаква, даже каза, че си има приготвена риба за празника. Как каква - таранка. В Царево пък, въпреки добрия улов, рибарите не отминават дори и дракона, за който се знае, че има четири отровни шипа.

Коста - рибар:
„Ядат се навсякъде в света, бе! Но това е малко. Те са такива - по-големи, реже му се главата, дере се, отгоре му се режат перките и оттука отдолу и се дере. И се яде. И е хубав."

Иначе и тази година най-много се купува шаранът, казва Мара от рибен магазин на Централния пазар в Бургас. А дъщеря й Пролетина даде рецептата си.

Пролетина:
„Пълнен шаран с оризче с гъбки, гьозумче вътре и отдолу е постелен със зеле. Да, с кисело зеле и отстрани е със зеле и от плънката, което е останало, също се разпръсква."

Мара:
„Ако има и хайверче, зелен лук... това нещо се пълни в коремчето."

Пролетина:
„Аз, мъжът ми и свекър ми изядохме целия шаран. Няма да сгрешите, ако я направите тази рецепта!"

ТОП 24

Най-четени

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?