Все повече български и чужди туристи предпочитат да почиват в къщи на село по празниците, защото така се докасват до българския дух и традиция, до българската селска кухня, която се приготвя от продукти, произведени в двора или на полето. Една от най-атрактивните къщи за туристи, спечелила редица отличия сред които „Зелена къща" за гостоприемство, за съхранение и популяризиране на българските традиции и еко гозби е домът на Дешка в разложкото село Горно Драглище. В него са отсядали чужденци от различни точки по света - Китай, Нова Зеландия, Израел, Австралия и от почти всички европейски страни.
Все повече български и чужди туристи предпочитат да почиват в къщи на село по празниците, защото така се докасват до българския дух и традиция, до българската селска кухня, която се приготвя от продукти, произведени в двора или на полето. Една от най-атрактивните къщи за туристи, спечелила редица отличия сред които „Зелена къща" за гостоприемство, за съхранение и популяризиране на българските традиции и еко гозби е домът на Дешка в разложкото село Горно Драглище. В него са отсядали чужденци от различни точки по света - Китай, Нова Зеландия, Израел, Австралия и от почти всички европейски страни.
При Дешка винаги е весело. Няма значение дали е празник или делник. Шоуто за гостите е поверено на двете баби - Вили и Янка. С българска носия, която всеки може да избере от шарения етнографския кът в дома обличат и чужденци и нашенци, а за добре дошли ги поздравяват със своя химн: „Ние сме славни пенсионери никой с нас не може да се мери, дойде ли числото пето хоп парите в портмонето:.
Баба Янка казва, че не може да запомни всички чужденци от коя държава идват, но най-впечатлена останала от вниманието на французите и от това, че често мъжете им целуват ръка.
Янка Циркова: - Качиха ни на ските тука ка си бехме с носиите с баба Вили, такъв купон стана.
Баба Вили: - Като дойдоха японците - един калибър, ама един калибер бе като жив плет - всичките еднакви.
Чужденците се възхищават от желанието на българина да съхрани и показва традициите и кухнята си, които са на изчезване, казва стопанката Дешка
Надка Кротева - Дешка: - Тя българската кухня е богата и вкусна, затова ние сме от тия малкото, които искаме да си я съхраним.
Домакините признават, че няма нужда да ходят по света, защото той идва тук в дома им. На гостите поднасят само селски гозби, а в приготвянето им могат да участват и те. Точат баници, бият айрян или мътеница както казват тук, готвят чекане - цвекло с боб или месо, а за Коледа от домашно гледаното прасе се прави полейник - свински мръвки със специално замесена питка. Всичко се приготвя на циганската печка.
Надка Кротева - Дешка: - Тя е уникална, на нея за един ден мога
да сготвя за 100 човека без проблем.
Баба Янка:: - Кат си сварим по една греянка ракийка, салатката, седнеме полейнико, чекането удавим се благо, Коледа щастлива, убава.
За Коледа и Нова година тук си пожелават късмет, да няма злоба и завист между хората и да има много любов, за да има и живот.
"Алианс за права и свободи": Практически е невъзможно съставянето на кабинет в този парламент
Внимание - радиоактивност: Задържан е варненец за фалшиви заплахи по радиото и ислямски призиви