НОВИНИ

Изказване на Оланд провокира безредици в Париж

Участници в продължаващите вече две седмици протести в Париж предизвикаха улични безредици във френската столица късно снощи. Сблъсъците започнаха веднага след излъчването на телевизионно интервю с президента Франсоа Оланд.

bnt avatar logo
от Георги Петров
08:01, 15.04.2016
Чете се за: 00:38 мин.
По света

Място на протестите беше Площада на Република в североизточната част на Париж, където от повече от 15 дни се провеждат демонстративните акции на студенти и гимназисти, които се противопоставят на реформата в трудовото законодателство. Вчера отново се събраха множество протестиращи.

ЕЛСА ИЖЬОТАЛ: "Промените, които бяха нанесени в закона, са само козметични и целят да развалят инерцията и да разделят младите хора и работниците. Днес сме щастливи, че всички са още тук и са на улицата с нас за този протест."

След обширно телевизионно интервю на президента Франсоа Оланд, който повече от час отговаряше на въпроси на водещи и граждани и разясняваше политиката на правителството в условията на икономическа и социална криза, от протестиращите се отдели група от най-решително настроените младежи. Първоначално те изразиха намерението си да поведат шествие към Елисейския дворец, но силите на реда в района на Площада на Републиката не им позволиха да се преместят от района.

Така протестът се ограничи в северните квартали на Париж. Демонстрантите разбиха няколко витрини и автобусни спирки. Те се движеха из града с лозунги като "Всички мразят полицията" и "Улицата е наша" и се опитваха да хвърлят по пазителите на реда тежки предмети. Задържани бяха повече от десет души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Йорданов: Накъде вървят политическите процеси в Македония?
Александър Йорданов: Накъде вървят политическите процеси в Македония?
Соларен импулс 2 продължава околосветското си пътешествие
"Соларен импулс 2" продължава околосветското си пътешествие