ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Проверка за качеството на млякото

bnt avatar logo от Цветелина Атанасова
A+ A-
Чете се за: 01:00 мин.
Икономика

Можем ли да бъдем сигурни какво прясно мляко купуваме? Оказва се - не. Миналата седмица наша зрителка ни сигнализира, че си е взела оцветена вода, вместо мляко.

проверка качеството млякото
Можем ли да бъдем сигурни какво прясно мляко купуваме? Оказва се - не. Миналата седмица наша зрителка ни сигнализира, че си е взела оцветена вода, вместо мляко.

Таня Атанасова предпочита млеката с по-ниска масленост, затова си купува от 2% . Ето какво сподели тя: "Ей това е млякото, което го купих и където има отгоре бистра вода и надоле някаква утайка, все едно вода пия, абсолютно никакъв вкус.

Нашата зрителка е запазила касовия бон, опаковката и съдържанието й.

Млякото, което по-скоро прилича на оцветена вода, сега носим за изследване в агенцията по храните. Цяла седмица е необходима, за да се направят пълни изследвания по веригата от производителя до магазина.

Д-р Любомир Кулински, директор на Дирекция „Контрол на храните” в Агенцията по безопасност на храните /БАБХ/: "Първото ми съмнение беше за растителни мазнини, пуснахме проби, официален контрол на същото мляко, от което се жалва потребителката, резултатът е отрицателен."

Според специалистите разделение на фракции се получава, когато млякото е било замразявано.
При производителя не е открито мляко от същата партида, но следващата се оказва с по-ниска масленост. Вместо 2% - 1.61. Предписанието на агенцията е два пъти седмично в дългосрочен период да се измерва маслеността на прясното мляко, при това в референтна лаборатория. Какви продукти ще консумираме зависи и от всички нас, напомниха от Агенцията по храните. От началото на годината сигналите на горещия телефон са се увеличили. За да получите резултати от проби, които сте занесли за изследване обаче трябва да ги платите.

Може и директно да носите продукти за изследване, но, ако искате да получите резултатите, пробата се заплаща.

Примерно едно изследване за растителни мазнини е около 200 лв., да кажем, едно изследване за микробиология, или физикохимия на един млечен ппродукт - по-малко - 20,30 лв. И все пак ако се натъкнете на некачестевни пордукти, сигнализирайте стекавично преди да е изчерпана партидата, за да има полза от сигнала ви.

ТОП 24

Най-четени

Водещи новини

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?