ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Кулинарно изкуство

bnt avatar logo от Анелия Стойкова
A+ A-
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Традиционни за региона ястия демонстрираха учениците от Професионалната гимназия по туризъм в Поморие. Инициативата е част от Националната младежка програма "Жива кулинарна традиция" на Европейската комисия и "Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите - 7".

кулинарно изкуство
Традиционни за региона ястия демонстрираха учениците от Професионалната гимназия по туризъм в Поморие. Инициативата е част от Националната младежка програма "Жива кулинарна традиция" на Европейската комисия и "Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите - 7".

Менюто, което подбраха бъдещите шеф готвачи от морското градче, включваше 10 автентични ястия, сред които гергьовденска салата, лютика от сушени пиперки, пълнена пуйка и салата от чироз.

- Аз участвам със супа от нахут. Тя е лесна и вкусна. Трябва ви нахут от консерва, тя е сварена, слагет в тенджерата малко топла вода, сварявате подправките и готово.

Младеж: - Днес приготвих тутманик и дроб сърма с лапад и булгур. Сърмата е доста сложна, защото има и булгур и стафиди, преплетен вкус между солено и сладко.

Целта на проекта е да насърчи младите хора да изследват и опознават българското кулинарно наследство.

Пеньо Иванов - заместник-председател на „Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите - 7": - Аз смятам, че българинът отдавна е забравил какво богатство има в термина българска кулинария. По този начин показваме отдавна забравени неща и богати ястия като вкус.

Общо 6 са градовете, избрани да представят разнообразието от автентични български рецепти. След Поморие е ред на Сопот, Видин, Враца, Сливен и Гоце Делчев.

ТОП 24

Най-четени

Водещи новини

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?