Производството, консумацията и износа на българско вино са се увеличили през изминалата година. Това стана ясно на празника на лозарите и винарите от пазарджишкия регион. Край септемврийското село Карабунар в ритуала по зарязването участва и земеделският министър Мирослав Найденов.
Производството, консумацията и износа на българско вино са се увеличили през изминалата година. Това стана ясно на празника на лозарите и винарите от пазарджишкия регион. Край септемврийското село Карабунар в ритуала по зарязването участва и земеделският министър Мирослав Найденов.
Според Найденов, традицията да се произвеждат качествени вина вече връща надеждата, че червеният еликсир ще стане национална ембелема - като розовото масло и киселото мляко.
До две седмици предстои да бъде приет законът за виното, който ще даде повече правомощия на ресорната изпълнителна агенция.Тя ще трябва да се справи с търговията на напитки предлагани за вино, но със сериозни отклонения в стандартите.
Мирослав Найденов - министър на земеделието и храните: „Хубаво вино по 2-3 лева няма, както няма кренвирши хубави по 2-3 лева. Ние трябва да се разделим с продажбата на вино по ъглите в пластмасови бутилки, с неустановен произход, с неустановено съдържание. Става въпрос за това, което се бърка в разни гражи и се предлага. На българската отколешна традиция да се прави вино никой няма да посегне."