НОВИНИ

Яне Янев: Не ДАНС ни дава информация, а ние сигнализираме агенцията

"Ред, законност и справедливост" сигнализира институциите, а те информират ръководството на партията какви проверки предстоят. Това заяви в студиото на сутрешния блок на БНТ "Денят започва" председателят на РЗС Яне Янев. Той уточни, че не ДАНС им дава информация, а те сигнализират агенцията.

яне янев данс дава информация сигнализираме агенцията
bnt avatar logo
от БНТ
09:23, 17.04.2009
Чете се за: 07:12 мин.
У нас

"Ред, законност и справедливост" сигнализира институциите, а те информират ръководството на партията какви проверки предстоят. Това заяви в студиото на сутрешния блок на БНТ "Денят започва" председателят на РЗС Яне Янев. Той уточни, че не ДАНС им дава информация, а те сигнализират агенцията. След Великденските празници от формацията ще подадат нови сигнали за крупни далавери в няколко министерства с участието на чужди фирми.

В студиото на "Денят започва" лидерът на политическа партия „Ред, законност, справедливост" Яне Янев заяви, че идеята за 8-процентна бариера за влизане на коалиции в парламента е замислена като Закон за изменение и допълнение на Закона за политическите партии още преди две години и за втори път законът е внесен през месец септември 2008 година.

Относно информираността си за действията на ДАНС и други институции Янев поясни, че подава сигнали и съответно институциите, към които ги подава, са длъжни да го държат в течение на действията си по конкретните сигнали. Според писмата, които той получава, в 6-7 министерства се извършват измами, които са прекрачили всякакви граници и скоро ще бъде подаден сигнал и за това.

Партията „Ред, законност и справедливост" е част от европейското семейство на Съюза на европейските консерватори и реформисти, чиято най-важна цел е борбата с корупцията, каза още той.

Целия разговор можете да видите във видеофайла.

ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ИНТЕРВЮТО

Водещ Виктор Николаев: Добро утро на Яне Янев. Добре дошли.

Яне Янев: Добро утро.

Водещ: Има хубаво изследване днес, за което сигурно се радвате. МБМД. Четвърти по доверие лидер с голям ръст, и то съвсем сега, края на март. Нареждате се след Бойко Борисов, Георги Първанов, Сергей Станишев - 20, 7% подкрепа имате. Това засилва вашето политическо влияние и може тежестта на въпросите, които ще ви задаваме тепърва. Да започнем с тези 8 %, за които сте публично обвиняван, че съставляват една сделка. Примерно коментарът на в. „Труд" - „Лидерът на РЗС Яне Янев би трябвало да се срамува, че правейки се на опозиция, свърши мръсната работа за саморазправа с другата опозиция и си заслужи приказките, че така се заплащат сензационните разкрития, с които си вдигаш популярността", Валерия Велева. Елементът на сделка как бихте коментирали, за който ви обвиняват?

Яне Янев: Първо, бих искал да уточня, че нямам намерение в този тежък ден - днеска е Разпети петък, това е ден, в който хората си правят равносметка, ден, в който Христос е разпънат, без да има никаква вина. Единствено дойдох, защото във вашето студио преди време един бивш преподавател по научен комунизъм дойде да злослови по мой адрес за неща, които са абсолютно неверни. Така, както между впрочем преди малко четете и тези клишета, които се споменават. Бих искал да започна с това, това мое предложение за 8 % за сведение на въпросната авторка Велева съм го внесъл като закон за изменение и допълнение на Закона за политическите партии отпреди две години. За втори път съм го внесъл през месец септември 2008 г.

Водещ: Т.е. не ви е споходила извънредно тази мисия да играете срещу другата опозиция?

Яне Янев: И забележете, ще ви го оставя да го имате. В чл. 14, на параграф 12: Само партиите, получили не по-малко от 4 % и коалициите, получили не по-малко от 8 % от действителните гласове, подадени в многомандатните избирателни райони на национално ниво в страната и чужбина, имат право да участват в разпределението на мандатите.

Водещ: Казвате, че отпреди две години е това ваше предложение. Т.е. отхвърляте, че това е сделка.

Яне Янев: Освен това ето още един текст, който може ли ще изненада такива, които, не искам просто да ги характеризирам, но ще им дойде времето.

Водещ: Обещахте да сте смирен днес.

Яне Янев: Централната избирателна комисия предостави официални данни за партиите, които са получили под 1 % и за коалициите, които са под 2 %, с цел заличаването им на два поредни избора. Защото целта е следната и аз съм я мотивирал, че в България понастоящем са регистрирани 300 политически партии и броят им продължава да нараства. На всички избори се правят едни и същи политически номера, които обслужват статуквото, а именно чрез малките партии да се получи дисперсия на гласовете. Ясно е, че те печелят между нула и 1 процент.

Водещ: И кой печели от това?

Яне Янев: И накрая печелят големите партии.

Водещ: Искате да кажете, че вдигането на бариерата е в ущърб на големите партии - БСП и ДПС?

Яне Янев: Да, разбира се, защото така както са регламентирани финансовите параметри и една партия, за да участва, внася доста голяма вноска в БНБ и ако не прескочи процента, я губи, по същия начин, по същата логика би било редно да се ограничи и прагът. Така както е в много европейски държави. Сделки аз и "Ред, законност и справедливост" не правим и това ще стане ясно. Между впрочем е ясно на всички честни и почтени хора. Не е ясно само на едни и същи политолози, анализатори, които също като старите политици 20 години се занимават с едно статукво, което крепят, за да могат те да се чувстват достатъчно комфортно.

Водещ: Между другото забелязва се следната тенденция, която започва да се превръща в правило при вас. Винаги вашите изявления, че нещо срещу някой предстои, се сбъдва не само като акции на ДАНС, но много често се превръщат и в занимания за прокуратурата. Така беше с Мургина и с ДДС-то, с кмета на Хасково, казахте почваме кметовете и стана така, с Иван Драшков, с митниците. Т.е. вие винаги имате някаква предварителна информация. Това само по себе си не говори ли за обвързаност? Не е ли вече обвързаност и не засилва ли тези съмнения, които ви дразнят и които опровергавате, че нещо друго зад фасадата.

Яне Янев: БНТ е обществена телевизия и би било редно да има сериозни разследващи журналисти, трябва да има добри анализатори, които внимателно да анализират процесите...

Водещ: Аз ви изброих случаи като...

Яне Янев: ...а не да четат вестникарски клишета, които са вече омръзнали на хората.

Водещ: Не, не, аз ви следя, вашите изявления и последствията.

Яне Янев: Аз искам да ви поканя, но наистина направете си труда, елате или пък направете тук, аз ще дойда с част от моите сътрудници с едни големи кашони, за да ви покажа колко сигнали, жалби, оплаквания на граждани...

Водещ: На база на сигнали ли са? Не се сърдете, питам ви, защото всеки се пита това.

Яне Янев: Ама не, понеже това съм го обяснявал милиони пъти.

Водещ: И не става ясно откъде е вашата информация.

Яне Янев: И никой от държавните медии не идва, за да му покажем за какво става въпрос. Наистина ще бъде много любопитно. Да, ще бъда благодарен част от тези сигнали, които хората са разписали, дали са си имената, ЕГН-ата дори, вие да им се обадите и да ги поканите. Това вече наистина дава възможност да се получи обществен дебат.

Водещ: Вие предварително знаете, че ще има акция на ДАНС, че ще има повдигнато обвинение, което едва ли го пише в кашоните от хората и от почитателите, които ви пишат.

Яне Янев: Ами ще ви кажа. Ако и вие започнете да подавате сигнали в ДАНС, прокуратурата, следствието, е съвсем нормално да се интересувате от хода на разследването. Институциите, които осъществяват това разследване, са длъжни...

Водещ: ...отговарят на вашия интерес.

Яне Янев: ...да ви предоставят информация. Те са длъжни. Няма как вие да подавате документи, да искате конкретни факти и обстоятелства, свързани с разследването, и те да...

Водещ: Т.е. те ви информират за стъпките, това ли е...

Яне Янев: Точно така.

Водещ: ...механизмът на вашата осведоменост.

Яне Янев: Аз съм ходил два пъти в ДАНС на среща с Петко Сертов. Два пъти. И не ДАНС нас информира, не ДАНС на нас дава информация, а точно обратното. Ние даваме сигнали в ДАНС и ще продължим. За разлика от някои, които искат да съборят, да ерозират институциите, ние знаем, че ще работим с тези институции след по-малко от три-четири месеца и искаме те да бъдат истински стабилни, искаме да ги реформираме тези институции.

Водещ: Нека да се опитам да обобщя. Т.е. фактът, че вие сезирате за едно или друго нарушение от кашоните, с които ви пълнят почитателите по места и ви изпращат, фактът, че вие сезирате за тази информация, води до това, че ви информират стъпка по стъпка самите институции какво предстои. Това ли е вашият отговор?

Яне Янев: Да, разбира се. И искам сега да ви кажа, че при нас има информация за повече от 6-7 министерства за крупни далавери, които...

Водещ: Какво предстои?

Яне Янев: ...са преминали всякакви граници.

Водещ: Например?

Яне Янев: И аз вече загатнах, но тези неща не се следят. Още когато бях последния път в Лондон по отношение на системата на здравеопазване там има толкова пробойни, толкова хора са ощетени, че е нещо страшно.

Водещ: За какво става дума?

Яне Янев: Като се започне обаче от системата на здравеопазване, не само в министерството, но и НЗОК и се стигне до другата крайност, до Министерството на отбраната, също има поредица от скандални факти и обстоятелства, които ако сме правова държава, тези чиновници и тези министри няма да бъдат на свобода и един ден.

Водещ: Обвинявате ги, че са извършили, кои министри и какво, което не е за свободата, а за затвор?

Яне Янев: Това ще стане ясно след великденските празници.

Водещ: Кой ви каза?

Яне Янев: А тройната коалиция ...

Водещ: В Лондон?

Яне Янев: Не. Аз ви казвам. Защото информацията, която имаме за тези министерства, ние не можем да смогнем да я подадем на медиите. А наш обществен, граждански дълг е цялата тази информация да излиза на показ...

Водещ: А защо от Лондон идва тази информация?

Яне Янев: Не, аз казах последния път, когато бях в Лондон, защото разбрах, че са замесени и чужди фирми и цели кръгове, които са ситуирани в Лондон и се занимават с финансови трансакции, които ощетяват в особено големи размери българските данъкоплатци.

Водещ:Волен Сидеров каза вчера в едно интервю Яне Янев прескача определени олигарси. Защо е толкова добре лансиран в големи медии, всичко това става с определена помощ, политическа и олигархична. Питам Янев защо прескача в нападките си например Красимир Гергов, Васил Божков, Валентин Златев.

Яне Янев: Никой не съм прескачал и това, което се говори е пълна измишльотина. За тези хора аз съм правил питания и съм давал сигнали в прокуратурата и вие можете да видите стенографските протоколи на Народно събрание. Но най-вероятно съм прескачал, не умишлено разбира се, хора, които са спонсорирали „Атака" и Волен Сидеров, а също така съм прескачал и хора, които са спонсорирали т.нар. стара десница. От колегиалност и коректност, защото все пак играя в един опозиционен отбор. Но изглежда всичко това трябва да излезе наяве и аз ще помоля моите сътрудници, нашия правен отдел, нашите финансисти наистина това, което е дошло като сигнали от нашите приемни в страната, да бъде обобщено и да бъде дадено, за да няма прескачане. Приемам забележките.

Водещ: Тези сътрудници ваши сътрудници ли са или и на службите?

Яне Янев: Ама това що за глупост е това?

Водещ: Питам.

Яне Янев: Наистина ми е много смешно. В "Ред, законност и справедливост" в национален мащаб членуват повече от 300 юристи, водещи адвокати, изключително сериозни хора. И голяма част от тях вие ще ги видите в нашите листи като кандидати за народни представители. Членуват изключително кадърни и можещи финансисти и икономисти, част от тях завършили западни университети...

Водещ: Ще ги хвалите по време на кампанията, да не нарушим закона.
Яне Янев: Вие ме питате, аз ви отговарям.

Водещ: Добре. И да завършим, през цялото време този червей на съмнението прояжда за вашата информираност, която, разбира се, е апетитна за медиите. В едно откровение през февруари около аферата НАП твърдите, че разполагате с данни как материали от ФБР, разследващи родни олигарси, са били донесени в прокуратурата за източването на ДДС. Какво общо има ФБР, нали идва от кашони от страна информацията за източванията?

Яне Янев: Тука става въпрос за паневропейски митнически измами. Вие знаете, че огромните далавери по САПАРД пак ние ги оповестихме в самото начало, защото не крия нашите добри позиции в ЕС. Все пак не забравяйте и аз искам дебело да подчертая, че "Ред, законност и справедливост" не е някакъв самостоятелен политически бегач, а част от едно политическо семейство...

Водещ: ...консерваторите.

Яне Янев: ...и е равноправен член на Съюза на европейските консерватори и реформисти, чиято най-важна цел, една от най-важните цели е борба срещу корупцията.

Водещ: Ще гледаме в развитие какво ще се случи. Благодаря ви за участието. Яне Янев, който за пореден път опровергава да е проект на ДАНС или нещо от този род.

Яне Янев: Тези, които твърдят, че ние сме проект на ДАНС, скоро след изборите, ако ние получим доверието на гражданите, ще бъдат обект на ДАНС, защото...

Водещ: Ще им отмъстите?

Яне Янев: Не, не, гузната им съвест просто проличава отвсякъде и няма как да има за едни правосъдие, а за други да няма.

Водещ: Много ви благодаря. Яне Янев, гост в предаването.

http://infocenter.bnt.bg/

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Автобус с работници се запали в движение край Поморие
Автобус с работници се запали в движение край Поморие
10:09, 24.07.2024
Чете се за: 00:52 мин.
Борисов за третия мандат: Станахме като прогноза за времето
Борисов за третия мандат: Станахме като прогноза за времето
09:25, 24.07.2024 (обновена)
Чете се за: 01:40 мин.
Емилия Ангелова, СОС: ГЕРБ и БСП искат да спрат прогреса на София и не допускат нещо да се промени
Емилия Ангелова, СОС: ГЕРБ и БСП искат да спрат прогреса на София и не допускат нещо да се промени
09:16, 24.07.2024
Чете се за: 01:30 мин.
Достатъчна ли е помощта за жителите от опожареното село Воден?
Достатъчна ли е помощта за жителите от опожареното село Воден?
09:04, 24.07.2024
Чете се за: 03:50 мин.
Проф. Александър Маринов: Няма шанс за реализиране на третия мандат
Проф. Александър Маринов: Няма шанс за реализиране на третия мандат
08:46, 24.07.2024 (обновена)
Чете се за: 02:00 мин.
Безводие в софийското село Пролеша - какви са решенията на проблема?
Безводие в софийското село Пролеша - какви са решенията на проблема?
08:32, 24.07.2024
Чете се за: 02:15 мин.
Ремонт блокира достъпа до гаражи в столичния квартал "Люлин"
Ремонт блокира достъпа до гаражи в столичния квартал "Люлин"
08:23, 24.07.2024
Чете се за: 00:45 мин.
Продължава да гори огънят в Гърция, който шести ден застрашава да навлезе на наша територия
Продължава да гори огънят в Гърция, който шести ден застрашава да навлезе на наша територия
07:45, 24.07.2024
Чете се за: 01:35 мин.
В президентството не е внасяно решение за назначението на посланик в Украйна
В президентството не е внасяно решение за назначението на посланик в Украйна
07:37, 24.07.2024
Чете се за: 01:37 мин.
Делян Пеевски изпрати в МВР, прокуратурата и ДАНС доклада за корупцията в Агенция “Митници”
Делян Пеевски изпрати в МВР, прокуратурата и ДАНС доклада за корупцията в Агенция “Митници”
07:34, 24.07.2024
Чете се за: 01:57 мин.
Бързият влак София - Варна дерайлира в района на гара Своге (СНИМКИ)
Бързият влак София - Варна дерайлира в района на гара Своге (СНИМКИ)
07:33, 24.07.2024 (обновена)
Чете се за: 01:30 мин.
Описват щетите след пожара в калояновското село Отец Паисиево
Описват щетите след пожара в калояновското село Отец Паисиево
07:16, 24.07.2024
Чете се за: 01:22 мин.
Топ 24
Най-четени
Обама защити агенти на ЦРУ
Обама защити агенти на ЦРУ
Приключи първият етап от изграждането на спешен номер 112
Приключи първият етап от изграждането на спешен номер 112