НОВИНИ

Над 230 са жертвите от земетресението в Еквадор

Унищожително земетресение в Еквадор. Повече от 230 души загинаха, а поне 600 са ранени. Трусът със сила 7,8 е нанесъл тежки поражения, в 6 района на страната е въведено извънредно положение. Мексико и Венецуела съобщиха, че ще изпратят свои екипи, които да се включат в спасителните операции.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:45, 17.04.2016
Чете се за: 00:51 мин.
По света

19 часа местно време. Земетресение със сила 7,8 по Рихтер удря Еквадор. Трусът е усетен и в съседна Колумбия. Последиците са катастрофални - срутени сгради и мостове, десетки загинали и стотици ранени. Разрушени са няколко болници, а също и едно летище.

Ванеса Сантос, оцеляла при земетресението:
"Трябва да намеря бебето си, търся я от 5 часа. Никой не ни казва и не прави нищо - единственото, което знам е, че сестра ми, зет ми и братовчед ми са загинали."

Хорхе Глас, вицепрезидент на Еквадор:
"Пътищата и сградите могат да бъдат посторени отново, но изгубените животи - тях няма как да върнем. Ето това боли най-много."



;

Епицентърът на земетресението е в района на северния град Педерналес, на около 20 километра дълбочина. В първия час в страната беше обявено предупреждение за риск от цунами, но по-късно беше отменено. Следват няколко мощни вторични труса, най-силният със сила близо 6 по Рихтер. От съображения за сигурност, жителите на крайбрежните райони са евакуирани. В ход са спасителни операции, които обаче са затруднени от падането на нощта. Според вицепрезидента Глас, броят на жертвите най-вероятно ще се увеличи.

Хорхе Глас, вицепрезидент на Еквадор:
"Впрегнали сме целия човешки ресурс, в близките часове очакваме да пристигне помощ и от чужбина. Правим всичко по силите си, за да извадим на време хората, останали затрупани под срутените сгради. Остава само да се молим."

Еквадор се намира в силно сеизмичен район и земните трусове не са рядкост. Земетресение с подобна сила и толкова големи поражения обаче не е имало от повече от 40 години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ново нерегламентирано сметище в Аспарухово
Ново нерегламентирано сметище в "Аспарухово"
НДК е осветен в лилаво в подкрепа на болните от муковисцидоза
НДК е осветен в лилаво в подкрепа на болните от муковисцидоза