НОВИНИ

Нападателят от Брюксел не е бил замесен в терористична дейност досега

Белгийските власти идентифицираха мъжа, който снощи се опита да извърши атентат на гарата в Брюксел. Той е 37-годишен марокански гражданин, живял в брюкселския квартал Моленбек. Според прокуратурата атентаторът не е бил замесен в терористична дейност досега. Жилището му в предградията на столицата е претърсено. Не се съобщава дали е имал съучастници.

Александър Марков
от Александър Марков
20:05, 21.06.2017
Чете се за: 02:03 мин.
По света

По-рано днес движението на Централната гара беше възстановено. Не са отменени и обществените прояви, сред които концерт на британската група "Колдплей". На мястото на инцидента бяха репортерът Александър Марков и операторът Илия Иванов. Екипът ни проследи ситуацията през нощта и засне ексклузивни кадри и интервюта с очевидци от мястото на предотвратения атентат.


ХРОНОЛОГИЯ НА СЪБИТИЯТА

Малко след 20:30 ч. вечерта площад "Гран Плас" се изпразни за секунди. Изведнъж трима войници и полицаи се затичаха към Централната гара по тревога.

Без да знаят накъде, бягат, хората търсеха безопасно място, за да се скрият. Полицията и военните блокираха улиците.

Мъж: Видях мъж с къса коса и бяла тениска, буташе количка за багаж. В началото не му обърнах особено внимание, но той започна да крещи нещо, след това каза и "Аллах акбар". Взриви багажа си и тръгна към края на перона. Носеше колан с експлозиви. Беше на по-малко от два метра от мен, още съм много уплашен. Всички хора се разбягаха панически, а с колегите ми започнахме да евакуираме гарата.

Район от един километър около Централната гара беше затворен за движение. Започна щателна проверка на багажите на преминаващите.

Целият район около площад "Гран Плас" е отцепен. Буквално преди няколко минути хората започнаха да бягат, полицията отцепи района. В момента пристигнаха и военни, които претърсват багажа на хората.

След 20:30 полицията и прокуратурата съобщиха, че са ликвидирали атентатор-самоубиец, който е взривил куфар, пълен с експлозиви. Така той привлича вниманието на военните и те откриват огън по него. Мъжът е носил и колан с експлозиви.

Ерик Ван Дер Сипт, генерален прокурор: Около 20:30 имаше експлозия на Централната гара в Брюксел. Има заподозрян, който е застрелян от военните. Няма жертви. Разглеждаме случилото се като терористична атака.

След като е ликвидиран атентаторът, полицията унищожава с контролиран взрив колана с експлозиви. Диана Андреева и Иван Попйорданов са в района на Централната гара, когато прогърмяват експлозиите.

Диана Андреева: Информацията достигна до нас обратно от спирка Шуман, когато трябваше да стигнем до Централната гара и вероятно сме се разминали на минути от този инцидент, който се случи днес. Така че това разбрахме, когато съобщиха, че метрото е спряно изобщо и, разбира се, хората след това казаха, че е имало експлозия на гарата и тръгнахме пеша.
Иван Попйорданов: Някъде към 6 и нещо тръгнахме от Централна гара с метрото до станцията Шуман и понеже беше вече по-хладничко, решихме да се връщаме, но още с влизането долу в метрото дълго чакахме във вагона и след това се появи надпис, че полицията изобщо е спряла движението по метрото.
Без да има друга информация. Когато вече излязохме навънка, казаха хората, че има експлозия на гарата в нашата посока и тръгнахме пеша. Това са 4 спирки с метрото, но целият кръг е отцепен, най-големият площад на Брюксел, а всъщност централната гара е на 300 метра отгоре. Не знам какво се е случило с хората, дали са ги евакуирали, но сега е отцепен огромен периметър, ние не можем да се доберем до хотела. Какво да ви кажа - има една френска дума - ета дю сиеж, обсадно положение. До малките часове на деня районът около гарата остана блокиран

В радиус от около 1 км около Централната гара в Брюксел движението остава блокирано. Тежко въоръжени военни и полицаи охраняват периметъра. Нивото на антитерористична готовност на службите и трето, или предпоследно.

Жером: Драматична ситуация, но животът продължава. Сега ще чакаме през нощта да ни пуснат да се приберем у дома.

Хората, настанени в близките хотели, и живеещите в района бяха допускани да се приберат по домовете си след поименна проверка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Радев се срещна с патриарх Неофит
Президентът Радев се срещна с патриарх Неофит
Агресивен шофьор нарушител заплашва с бой на пътя
Агресивен шофьор нарушител заплашва с бой на пътя