НОВИНИ

Небостъргачите в София – предимство или пречка?

Не трябва да се спира строителството на небостъргачи, защото са мултифункционални и привличат инвеститори. Около това мнение се обединяват архитекти и проектанти от Съвета за високи сгради и градска среда. За да обсъдят с жителите на София предимствата и недостатъците на небостъргачите, архитекти организираха разходка в три от най-високите сгради в столицата. Такава обиколка се провежда днес в още 16 града в Европа.

БНТ2-София
от БНТ2-София Паулина Найденова
19:40, 21.06.2017
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

В бързо разрастващите се градове, небостъргачите заемат по-малко площ и предлагат привлекателна гледка от високите етажи. Често те стават символи на градовете, в които са построени. Именно това според архитектите кара все повече инвеститори да влагат средства в такива проекти.

Мануела Белова – архитект
"Една фирма, която иска да събере всичките си служители на едно място, е много по-лесно да го направи в една по-голяма сграда, която е по-висока съответно."

Гледката отдолу обаче не се харесва толкова на минаващите по тесните улички. Така възниква въпросът трябва ли да се строят високи сгради в центъра на градовете?

"Аз живея наблизо и на мен няма да ми пречи, но не мисля, че е естетично."

"Нямам никакво мнение. Безумията започнаха преди 30 години, така че сега може да очакваме всичко вече."

В момента в София се строят още две сгради на ключови места в града с височина над 100 метра. Едната е на булевард "Цариградско шосе", а другата - до бившия Японски хотел.

Сградата срещу бившия японски хотел ще е висока 34 етажа и трябва да е готова до три години.

Николай Лазаров
"Аз предпочитам да няма, защото живея там и ще ми скрие всичко нататък. Истинският проблем не е този, а как тези улици ще понесат всички, които ще искат да отидат или да излязат от него."

Решението на проблема според главния архитект на София е да се направят промени в нормативната уредба и строителство на небостъргачи да се разрешава само в района на Централната жп гара, булевардите "Цариградско шосе" и "Тодор Александров". Предложението на Здравко Здравков е подкрепено и от други архитекти. Кога обаче ще бъде внесено за обсъждане не се знае.

Мануела Белова – архитект
"Мястото на високите сгради не е в историческия център на София. Още повече че там имаме една архитектура, която е от друго поколение. В случая за София ние говорим за едни по-ниски небостъргачи, защото в момента най-високата сграда е 126 метра. Това не са кули от по 500 - 600 и нагоре метра. Така че тук проблемите са по-лесно решими."

И докато строителството в "Лозенец" и на "Цариградско шосе" тече, в квартал "Хладилника" тепърва предстои. До три години там трябва да бъде издигната 200-метрова сграда. Живеещите на метри от терена могат да обжалват решението на Столичния общински съвет до 16 юли.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕП призова лидерите да подкрепят реформата на системата за убежище
ЕП призова лидерите да подкрепят реформата на системата за убежище
България ще получи ​670 милиона евро за изграждането на АМ Струма
България ще получи ​670 милиона евро за изграждането на АМ "Струма"