Около 70% от лозовите насаждения в Пловдивско са измръзнали тази зима. В района на село Брестовица, където са най-големите масиви от грозде, пораженията достигат до 90%. Най-засегнати са десертните сортове, които са най-малко устойчиви на студ.
Около 70% от лозовите насаждения в Пловдивско са измръзнали тази зима. В района на село Брестовица, където са най-големите масиви от грозде, пораженията достигат до 90%. Най-засегнати са десертните сортове, които са най-малко устойчиви на студ.
След дълги години работа в Америка, Красимир Патишанов се прибира в родното си село Брестовица и влага парите си в лозарство. Обработва 90 декара предимно десертни сортове лозя, за които зимата се оказва пагубна.
Красимир Патишанов, лозар:
- 90-95% от тези площи са измръзнали на
100% или ако миналата година съм имал добиви от 70-80 тона, тази година няма да са повече от 4-5 тона, това е максималното количество и качеството е много лошо.
Оцелелите насаждения са разположени главно по склонове, хълмове и високи места, защото там студът не се задържа задълго. И при тях обаче
реколтата е изключително слаба.
Росица Колева:
- На пръв поглед тези лози изглеждат свежи и зелени, когато се вгледаш обаче виждаш, че грозде няма.
Най-големи са пораженията при по-старите лозя и при десертните сортове. Според местните лозари обаче студоустойчивите винени сортове не
са достатъчно рентабилни.
Стоян Попов, лозар:
- Нашите специално са измръзнали на 100%,
което означава, че или трябва да се подновят, т.е. самата лоза да се поднови за година-две или трябва да се изкоренят целите лозя. Ние вече сме
решили, че винените лозя ще ги махаме тотално, ще ги изкореняваме.
Слабата реколта неминуемо ще доведе до скок в цените на гроздето, категорични са лозарите.
Асен Шопов, лозар:
- Аз мисля, че ако килограм грозде се е
търгувал около 1-1.10, тази година ще бъде не повече от лев и 40, лев и 50.
В лозарството са необходими минимум три години, за да се получи възвращаемост на доходите, пресмятат производителите.