НОВИНИ

Близо 2000 души почетоха паметта на жертвите в "Саграда Фамилия" в Испания

Близо 2000 души се събраха в катедралата Саграда Фамилия, за да се помолят за душите на загиналите и за скорошното оздравяване на 120-е ранени при атентатите. На литургията присъстваха испанският крал Фелипе VI и кралица Летисия, министър-председателят Мариано Рахой, и каталунският премиер Карлес Пучдемон. Тази сутрин политическите опоненти загърбиха различията си, обединени от трагедията.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:04, 20.08.2017
Чете се за: 01:36 мин.
По света

Испанската полиция намери 120 газови бутилки, които мароканската терористична клетка е планирала да използва за серия нападения в Барселона. Все още се издирва 22-годишният Юнес Абуякуб, за когото се смята, че е шофирал буса, прегазил десетки хора на улица "Рамбла". Появиха се и твърдения, че имам от Мароко е радикализирал младежите в испанския град Рипол, откъдето са повечето членове на клетката.

Печален край на изирването на 7-годишня Джулиан Кадман, който беше в неизвестност. Момчето е било убито по време на атаката в Барселона, въпреки че вчера някои медии съобщиха, че е живо и се намира в болница.

В хода на разследването стана ясно, че мароканската терористична клетка се е готвела да извърши много по-смъртоносно нападение. Полицията е намерила повече от 120 газови бутилки в къща в Алканар - един от градовете, свързани с терористите. Разследващите твърдят, че това е мястото, където са подготвяни експлозиви за нападения.

Смята се, че първоначалният план на терористите бил да заложат експлозиви на три ключови точки в Барселона - "Саграда Фамилия", улица "Рамбла" и пристанището. Взривът в сряда обаче осуетява плановете им.

Продължава издирването на 22-годишния Юнес Абуякуб - смятан за шофьор и "мозък" на атентатите. Автобомилът "Рено Канго", с който се предполагаше, че е избягал във Франция, беше открит в Испания. Според полицията обаче терористът все пак се укрива в чужбина.

Жосеп Луис Траперо, началник на каталунската полиция: Засилени са проверките по всички граници. Спират се всички лица, които отговарят на профила на заподозрения. Това не изключва възможността да е успял да напусне страната. Твърдо можем да заявим, че издирваме един човек, но самоличността му засега няма да бъде съобщена. Четиримата арестувани атентатори са дали показания, които в момента полицията проверява.

Все повече следи водят към градчето Рипол, откъдето са повечето атентатори. Смята се, че Абделбаки Ес Сати - местен имам от марокански произход, е човекът, радикализирал групата, извършила атентатите. Засега той се води в неизвестност, но се появи информация, че може да е сред загиналите при експлозията в сряда терористи.

Служители на неговата джамия в Рипол твърдят, че през юни той внезапно взел решение да напусне и да се върне в Мароко. Според майката на издирвания Юнес Абуякуб, именно имамът е повлиял на сина ѝ.

Хану Ганими, майка на издирвания Юнес Абуякуб: Всичко се промени с неговото пристигане в града. Започна да се фокусира върху младите момчета тук, да прекарва много време с тях. Никой от нас не предполагаше, че е възможно да се случи подобно нещо, никога не очакваш, че твой близък ще извърши такова нещо.

Познати на 22-годишния предполагаем шофьор на микробуса убиец го описват като тих и срамежлив. Майка му пък го призовава да се предаде.

Хану Ганими, майка на издирвания Юнес Абуякуб: Трябва да отиде в полицията. По-добре да е в затвора, отколкото да е мъртъв. Не искам да умират повече хора, в името на каквато и да е кауза. Ислямът не проповядва насилиe, проповядва мир и любов.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Кметът на Каварна настоя за ново очертаване на границите на зона Натура
​Кметът на Каварна настоя за ново очертаване на границите на зона "Натура"
Деца ловят риба на престижен турнир в Пловдив
Деца ловят риба на престижен турнир в Пловдив