НОВИНИ

Откритият американски крайцер е доставял части от бомбата, хвърлена над Хирошима

Американски боен кораб от Втората световна война беше открит на дъното на Тихия океан. Останките на крайцера "Индианаполис" бяха намерени 72 години след потапянето на кораба от японските сили. "Индианаполис" е пренасял части от атомната бомба, с която е бомбардирана Хирошима на 6 август 1945 година.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова Снимки: БТА
19:01, 20.08.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Изследователи откриха останки от изгубения американски крайцер "Индианаполис" на дъното на Филипинско море, което е част от Тихия океан.

Корабът е потопен от японска подводница, след като се връща от секретна мисия. Експедицията го откри на 5 500 метра дълбочина.

Пол Алън, съосновател на "Майкрософт": Опитваме се да правим проучвания, съчетавайки вълнуващ пример за подводна археология и почит към смелите мъже, потънали с тези кораби.

"Индианаполис" доставя ключови елементи за атомната бомба, хвърлена над Хирошима през 45-а. Компоненните стават известни по-късно с кодовото име "малкото момче". Доставени са на остров Тиниан, откъдето излита "Енола Гей", бомбардировачът, атакувал Хирошима.

Дни преди атомният ад да се изсипе над японския град, на 30 юли ,"Индианаполис" е потопен от торпедо на японска подводница между Гуам и Лейте. На борда е имало 1 196 моряци. Не са имали време да подадат сигнал за бедствие. Корабът потъва за 12 минути, 300 души загиват на място. Останалите са във водата, повечето само със спасителни жилетки. Четири дни ги атакуват акули, жега и обезводняване. Откриват живи една четвърт от тях.

Сам Кокс, дир. на "Отдел за морска история и наследство" към флота на САЩ: Героизмът на екипажа е започнал много преди корабът да бъде потопен от торпеди. "Индианаполис" е имал 10 бойни звезди в някои от най-тежките битки в Пасифика.

"Индианаполис" дава най-много жертви в историята на американския флот. От някогашния му екипаж днес са живи 22 души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радев ще гарантира сигурността на Цветан Василев, ако той се върне в България
Радев ще гарантира сигурността на Цветан Василев, ако той се върне в България
Започна операцията по освобождаване на Тал Афар в Ирак
Започна операцията по освобождаване на Тал Афар в Ирак