Нов плод - кръстоска между слива и кайсия създадоха специалисти от Овощарския институт в Пловдив. Хибридът представлява изцяло нов ботанически вид и се приема като сензационен успех за аграрната ни наука.
Нов плод - кръстоска между слива и кайсия създадоха специалисти от Овощарския институт в Пловдив. Хибридът представлява изцяло нов ботанически вид и се приема като сензационен успех за аграрната ни наука.
От новият хибриден сорт сливокайсии в овощарския институт има
няколко осем годишни дръвчета, които дават богат плод. Специалистите не
отричат, че това е трудно постижение, отнело четвърт век научна и
практическа работа.
Д-р Аргир Живондов - директор на Овощарски институт - Пловдив:
- Резултатът е получен против всички теоретични правила на генетиката.
Сливата има 48 хромозоми, кайсията има едва 16.
Сортът вече е селектиран. Името му е "Стендесто", а плодът се нарича плъмкот. Узрява в края на месец юли и е устойчив на болести.
Новият хибриден плод плъмкот съчетава характерни белези и на сливата и на кайсията. Той е виолетов на цвят, но е покрит с мъх. Вкусът му също е
много интересен.
Д-р Аргир Живондов - директор на Овощарски институт - Пловдив:
- Този смесен вкус убеден съм, че ще привлече консуматори. И не по максимата, че за всеки влак си има пътници просто този влак ще бъде
претоварен.
Овощарите са категорични, че плъмкотът не е генна модификация. За
създаването му е използван еволюционен природен механизъм. Към
необичайният сорт вече проявяват интерес селекционери от много европейски страни. Новият посадъчен материал за плъмкоти обаче може да се появи на пазара най-рано догодина.