С падането на температурите и появата на първите знаци на есента една от най-битовите теми - приготвянето на зимнината - става и най-дискутирана. И тъй като всички икономически прогнози предсказват една не лека есен и още по трудна зима решихме да търсим отговор на въпроса - кое ще ни е по на сметка - домашните компоти или готовите консерви.
С падането на температурите и появата на първите знаци на есента една от най-битовите теми - приготвянето на зимнината - става и най-дискутирана. И тъй като всички икономически прогнози предсказват една не лека есен и още по трудна зима решихме да търсим отговор на въпроса - кое ще ни е по на сметка - домашните компоти или готовите консерви.
Слагането на зимнина тази година ще излезе с 20 % по скъпо като се има пред вид по - слабата реколта, поскъпналите плодове и зеленчуци, а също и по - високите цени на олиото и захарта - е прогнозата на експертите.
По данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата за последните 2 години захарта е поскъпнала с над 51% и сега се продава на цена 2,12 лв. за килограм.Съвсем скоро се очаква и цените на олиото да тръгнат нагоре.
Като цяло плодовете и зеленчуците са малко по - скъпи. Надеждите на мнозина са през септември-октомври, когато на пазара се появи родното производство, цената леко да падне. Ако има понижение обаче, то няма да е чувствително, защото заради сушата реколтата ще е слаба.
Но по - високи цени на консервите ще дойдат от тока, захарта и олиото. Прогнозата на експертите от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата е, че олиото ще се върне на цените отпреди 2 години и ще надхвърли 3 лева цена на едро за литър.
Специалистите са категорични, че домашното производство излиза по-евтино само ако плодовете или зеленчуците са домашно производство. В противен случай, ако ги купуват от пазара - домакините се заблуждават, че ще пестят.
Нашата проверка показа, че в големите вериги вече има поскъпване на консервите в сравнение с миналата година. В по - малките магазинчета -цената почти не е променена.