ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Ден на чушката в Куртово Конаре

bnt avatar logo от Димитър Димитров
A+ A-
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

В пловдивското село Куртово Конаре днес магазините за хранителни стоки останаха без клиенти. Причина затова стана започналият атрактивен фестивал на чушките, доматите, традиционните храни и занаятите. Домашна лютеница и зеленчуци с впечатляващо тегло бяха център на внимание на изложението.

ден чушката куртово конаре

В пловдивското село Куртово Конаре днес магазините за хранителни стоки останаха без клиенти. Причина затова стана започналият атрактивен фестивал на чушките, доматите, традиционните храни и занаятите. Домашна лютеница и зеленчуци с впечатляващо тегло бяха център на внимание на изложението.

В Куртово Конаре лютеница прави всяко домакинство. Хората са убедени, че тя е ключ към дълголетието и съхраненото здраве. Затова имат самочувствие и на народни лечители.

Цветанка Събева:
- Иначе виж колко е болен народа вече. Всичко е химия, всички стават мутанти от изкуствените храни, които ги предлагат по магазините.

В Куртово Конаре хората казват, че най-хубавата домашна лютеница става от продуктите, които се гледат в градината. Но най-вкусната е тази, която се приготвя в момента.

В двора на Църквата „Св. Атанасий" баба Елена днес се беше посветила на 8-часовия ритуал. Тя прави лютеница по рецепта от 4 поколения.

Елена Георгиева:
- Иска много труд, много старание и много любов, затова е вкусна, защото се прави с много любов.

Фестивалът на чушките и доматите много прилича на кръг от национални дегустации на домашно произведена храна. И в същото време е натурален
пазар на екологичночисти ястия и продукти.

Мария Донева:
- Ето днес съм приготвила пълнени чушки, баница с тиква, кисело зеле и за нас това е най-добрата храна.

От най-добрата храна си купи цялото семейство на Асен. Той е редовен посетител на фестивала. Живее и работи в Лондон. След няколко дни си тръгва за Англия с домашна лютеница и сладко от Куртово Конаре.

Асен:
- Вкусовите качества на нашата храна, която ние имаме тук, ги няма никъде по света.

Фестивалът на традиционните храни се организира по проект, финансиран от оперативна програма „Регионално развитие". И целта му е същата като на
Асен - да стане известно домашно произведеното в България. Поне от Куртово Конаре до Лондон, Париж и Ню Йорк.

ТОП 24

Най-четени

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?