НОВИНИ

Край с внезапното уведомяване на длъжника, че срещу него тече производство

Край на изпълнителните дела без знанието на длъжниците. Приетите днес нормативни изменения предвиждат най-малко три посещения, през една седмица, да бъдат извършени на посочения в делото адрес на ответник. Ако длъжникът не бъде открит, едва тогава може да бъде залепено съобщение, че призован, на входната врата или на пощенската кутия.

Николай Минков
от Николай Минков
18:38, 17.10.2017
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Друга промяна предвижда съдът служебно да издири по месторабота ответника и да се разпорди там да му бъде връчено уведомлението, че е част от изпълнително производство.

Сроковете, течащи по изпълнителните производства срещу длъжници ще се спират по празничните дни и когато е съдебната ваканция

Ограничават се таксите събирани по изпълнителски дела, така за да се пресича порочната практика за борч от 120 лв., длъжикът да плаща над 500 под фомата на такси.

Един от инициаторит на тези промени бе омбудсманът Мая Манолова, която участва в днешните пленарни разисквания.

Мая Манолова, омбудсман: Искам да ви благодаря, за ефективната работа и че приехте изключително важни текстове за българските граждани, които ще дата малко повече самочувствие на тези, които са попаднали в изпълнителен процес, възможност те да разберат, че са съдени, възможност да платят по-адекватни такси от кожодерството, което до момента наблюдавахме в изпълнителния процес.

Правомощията остават в сила. Те дават право на банките да пристъпват към принудително събиране на просрочени дългове чрез издаване на така наречения изпълнителен лист. От левицата поискаха ограничаване на процедурата, чрез извършване преди това на счетоводна проверка, а патриотите предложиха тази специални правомощия изобщо да бъдат отнети. От ГЕРБ се обявиха против с мотив, че така ще бъдат нарушени интересите на изрядните клиенти на банките, а от групата на Марешки предложиха компромисни текстови.

Вижте прякото включване на Николай Минков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бурята Офелия премина през Шотландия и Северна Англия
Бурята "Офелия" премина през Шотландия и Северна Англия
Ясни са имената на покривалите наркогрупа полицаи в София
Ясни са имената на покривалите наркогрупа полицаи в София