За първа година Асоцияцията на сомелиерите у нас не успя да определи победител в престижния конкурс, който да представи България на Европейското и Световно състезание през 2013 година.
За първа година Асоцияцията на сомелиерите у нас не успя да определи победител в престижния конкурс, който да представи България на Европейското и Световно състезание през 2013 година.
Представители от цялата страна мериха своите умения, като до финала достигнаха само четирима. Оказа се, че професията на сомелиера не е никак лесна. Тя е позната още от древни времена.
Сомелиерът това е човекът, който дава съвет за избора на вино в ресторанта. Да умее да дегустира да разпознае древната напитка, годината или района на производството й - не е достатъчно. Усъвършенстването на занаята е последната степен на дългия път, който изисква години опит и множество дегустации.
Вихрен Велков - сомелиер: Професията на сомелиера се учи цял живот, защото всяка година излизат нови вина, нови реколти, много нови неща. Избите експериментират.
Сомелиерството е една от най-престижните и добре платени професии в сферата на ресторантьорството по света. За съжаление обаче в България то е слабо познато. Хората от бранша са категорични, че тя е нужна на страната ни.
Вихрен Велков - сомелиер: Тази професия помага специално на България с това да се популяризира българското вино, да се пие българско вино и да се предлага българско вино.
Състезанието за сомелиер на годината се състоя от три етапа, като за първа година участниците бяха разделени на региони от цялата страна.
По време на финала се инсценира ресторантска среда, в която състезаващите се сомелиери показаха своите умения. Конкурса беше най-оспорваният до сега и краен победител нямаше. След 2 седмици на извънреден кръг журито ще се събере отново, за да определи сомелиера за 2012 година.