НОВИНИ

От нашите пратеници в Каталуния: Няма яснота как ще се управлява областта

Крехко мнозинство за сепаратистите е резултатът от вчерашните парламентарни избори в Каталуния. От Брюксел сепаратисткият лидер Карлес Пучдемон поиска разговори с испанския премиер Мариано Рахой, но не в Испания. На какво основание, каква е реакцията на Мадрид и как приемат в Каталуния резултата от вота - на пряката ни линия от Барселона е специалният ни пратеник Тоня Димитрова.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова Владимир Богдански
18:17, 22.12.2017
Чете се за: 02:27 мин.
По света

Испанската криза се завърна в изходна позиция, предаде пратеникът на БНТ в Каталуния Тоня Димитрова. Не за пръв път чуваме Карлес Пучдемон да призовава Рахой към диалог и среща, но този път предложението е тя да се осъществи на неутрална земя. Пучдемон говори от позицията да победител и от позицията на лидер, който очаква да се завърне в Каталуния и да управлява областта като примиер.

Днес Рахой заседава с ръководството на управляващата Народна партия.

;
Карлес Пучдемон бивш премиер на Каталуния: Готов съм да се срещна с премиера Рахой в Брюксел или друга страна в Европейския съюз без Испания. Готов съм, защото трябва да обсъдим новата политическа ера, която започва в Каталуния, в испанската държава и в Европа, ера, която трябва да бъде предшествана от политически решения, а не съдебни репресии, каквито те предприеха.
Мариано Рахой премиер на Испания: Ще положа усилия да поддържам диалог с правителството, което бъде излъчено от тези избори в Каталуния, но, както съм казвал , ще се постарая да се спазва законът и е хубаво, че ви припомням това. Надявам се да има правителство. което се отказва от едностранните решения и не се поставя над закона.
Инес Аримадас партия „Граждани“: Това, което се случва в Каталуния днес, е дали ще победим национализма, дали ще затворим страницата на национализма, застрашаваща европейския проект. Ние сме първата политическа сила, и ще продължим да бъдем гласа на тези, които искат и занапред да са каталунци, испанци и европейци и мечтаят за Каталуния със здрав разум, помирение, и възстановена икономическа мощ.
;

Карлес Пучдемон отправи този призив, тъй като неговата партия Заедно за Каталуния е тази, която спечели най-много гласове от просепаратистките политически формации.

Изборните резултати показват доста смесен вот в Каталуния. Народния вот не печели просепаратистка формация, а точно обратното. Просепаратистките партии обаче си запазиха мнозинство. Предстоят неизвестни на кого ще бъде връчен мандат за съставяне на правителство. Проблемът е, че някои от сепаратистките лидери са или в чужбина, или в затвора.

Вотът е объркан и това се отразява в неяснотата, която изпитват местните.

;

Разочарование и умора от политическата криза - това се четеше по лицата на хората в Барселона в деня след предсрочния вот.

Маркос Расаня: Ще видим какво ще стане, малко съм разтревожен, защото изглежда все едно няма решение.

Хуан Ривадуя е част от могъщата каталунска бизнес асоциация - движещата сила зад просперитета на най-богата испанска провинция. Като бизнесмен с международна компания той казва, че въпросите стават повече от отговорите след вчерашния вот - ще се сфоримар ли правителство, кой ще преговаря за коалиция, кой ще е следващият премиер.

Хуан Ривадуя - собственик на компания и член на Каталунската бизнес асоциация: Това е най-голямата въпросителна. Досега подобно нещо не се е случвало. Двама от сепаратистките лидери не могат да контролират бъдещето си. Несигурността в Каталуния ще продължи, докато тази бъркотия не се оправи.

Победата на партия Граждани и изключително слабия резултат на каталунското крило на управляващата Народна партия изпраща ясен сигнал към премиера Рахой.

Хуан Ривадуя, собственик на компания и член на Каталунската бизнес асоциация: Гражданите привлякоха много гласоподаватели на Народната партия, защото за привържениците на единството партията на Инес Аримадас е най-полезният избор. Затова партията на Мариано Рахой трябва да преоцени какви са действията им в Каталуния.

За преоценка призовават и хората на улицата.

Ана: Не съм привърженик на отцепването, но вчера гласувах за сепаратистите, защото трябва да покажем на Рахой, че нещо се случи тук и има нужда от промяна, не може просто да обърнем страницата.

Единствено твърдите привърженици на независима Каталуния продължават да вярват, че техните партии ще сфоримарт правителство, макар да не е ясно, кой точно ще го оглави.

Джорди: Републиканската левица и Заедно за Каталуния ще сформират правителство със сигурност. Не знаем кой ще бъде премиер, защото Пучдемон е в Белгия, а останалите са в затвора. Не знаем какво следва.

Едва ли ще има дом в Каталуния, който на коледната трапеза тази година да не заговори поне за малко и за политика.

;

Надеждите на всички тук са Мадрид и Барселона да седнат на масата за преговори, но от Мадрид беше изпратен друг сигнал. Испанският съдия, който разследва каталунските сепаратисти за незаконната им кампания за независимост разширява следствието и включва още политици, сред които бившия президент и лидера на Републиканската левица. Това още повече усложнява и без това неясното политическо бъдеще на Каталуния.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Борисов изрази съгласие с част от изказването на Ахмед Доган
Премиерът Борисов изрази съгласие с част от изказването на Ахмед Доган
Съдът пусна шофьора, който уби дете в Първенец
Съдът пусна шофьора, който уби дете в Първенец