Новата година донесе нов късмет за българските потребители - след 8-годишно протакане и у нас е въведен европейският регламент млечните продукти да се произвеждат само от натурално мляко. Мандрите вече не могат да смесват двете технологии и трябва да избират дали ще правят сирене и кашкавал от мляко или деликатесни продукти от растителни мазнини.
Новата година донесе нов късмет за българските потребители - след 8-годишно протакане и у нас е въведен европейският регламент млечните продукти да се произвеждат само от натурално мляко. Мандрите вече не могат да смесват двете технологии и трябва да избират дали ще правят сирене и кашкавал от мляко или деликатесни продукти от растителни мазнини.
В това млекопреработвателно предприятие във Врачанския балкан не са имали колебания коя технология да изберат, защото смятат, че българската традиция изключва употребата на палмово масло и растителни мазнини в сиренето и кашкавала. Специалистите гарантират, че продуктите от натурално мляко са не само вкусни, но и полезни.
Милена Нинова, главен технолог: - Основният потребител на млечни продукти са малките деца и възрастните хора и ние им даваме здраве с качествените млечни продукти. Използването в българските предприятия на 100 процента натурално мляко ще стимулира за производство животновъдството, а не да се стимулира вносът на растителни мазнини и сухо мляко.
На пазара купувачите все още не могат да преодолеят горчивия опит, че етикетите в магазина заблуждават, а истинско е само домашното производство.
Все пак и купувачи, и производители са категорични - че хората ще купуват онова, което могат да си позволят. Очакванията са истинските млечни продукти да поскъпнат, защото в тях вече няма да се влагат 10 или 20 процента растителни масла, каквато беше досегашната практика.