НОВИНИ

На форума в Мюнхен: Премиерът Борисов се срещна с главния преговарящ за Брекзит

Премиерът Бойко Борисов и вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов са в Мюнхен за 55-тото издание на Международната конференция по сигурността. На форума световните лидери обсъждат ролята на Евросъюза и европейската политика за сигурност, трансатлантическото сътрудничеството и възможните последици от връщане на ерата на оръжейната надпревара между великите сили.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:25, 15.02.2019
Чете се за: 01:52 мин.
По света

На конференцията по сигурността присъства рекорден брой участници - 600, както и рекорден брой правителствени ръководители - 35, а външните и военните министри са 80.

Откриването на конференцията е поверено на министирите на отбраната на Германия - Урсула фон дер Лайен, и на Великобритания - Гавин Уилямсън.

Парите за отбрана и Русия бяха темите, които те засегнаха - двамата се обединиха около идеята, че пари за модернизирането на армиите ще се харчат, но не по настояване на САЩ, а в името на общата защита и европейска сигурност.

Според Урсула фон дер Лайен трябва да се търси комплексен подход към Русия, а според Уилямсън Русия остава заплаха за сигурността на Стария континент.

По-рано генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че диалогът с Москва, независимо колко са трудни темите, е много важен.

;

Премиерът Борисов заяви, че светът става все по-несигурен.

Бойко Борисов, министър-председател: Виждате - надпревара в ядреното въоръжаване, ракетни системи, надпревара във въоръжението, счупени дипломатически отношения - дори в сърцето на Европа. Това между Франция и Италия кога сме го мислили, че ще стане? Така че - страх. Това, което слушам днес, че Черно море става много важно геостратегическо място - много съм тревожен.
;

По една от важните теми - Брекзит - Бойко Борисов разговаря днес с главния преговарящ Мишел Барние. Премиерът посочи, че страната ни е в напреднала подготовка за всички сценарии за Брекзит. Той каза, че най-важното за страната ни е защитата на работните места и социалните права на българските граждани във Великобритания. Пред медиите каза, че очаква да научи още новини след срещата си утре с британския премиер Тереза Мей.

Бойко Борисов, министър-председател: Какво да ви кажа - много сме близо до ръба вече. Не мога да давам повече подробности, но от това, което се върви като преговори, но откъдето и да го погледнеш Брекзит, не виждам каква е ползата за Великобритания. Няма ползи и за ЕС, но така или иначе до този момент не виждам оптимизъм.

Най-важното по тази тема е единството на всички държави-членки на ЕС, каза още Бойко Борисов.

;

Премиерът на Либия прие поканата на българския премиер да посети страната ни и тази размяна на визити на най-високо ниво според двамата премиери ще помогне за възстановяването на отличните в миналото отношения между двете страни.

Бойко Борисов, министър-председател: Те имат нужда от хора и от строителни фирми, които да помагат за възстановяването, както и за сферите, в които и преди сме им помагали.
;

Бойко Борисов се срещна и с председателя на германския християн-демократически съюз Анегрет Крамп-Каренбауер, с директорката на „Европол“ и президента на американския еврейски комитет.

Близо 2000 журналисти от цял свят отразяват форума, а за сигурността се грижат 4400 полицаи.

;

Борисов и либийският премиер обсъдиха и задържането на моторния танкер „Бадр“, като българският премиер посочи, че въпросът е с частно-правен характер, но въпреки това българското правителство се ангажира с него, за да не се отрази това неблагоприятно на двустранните отношения.

Бойко Борисов, министър-председател: В момента и те поеха ангажимент колкото се може по-бързо да изпратят комплект документи и в момента, в който всичко това бъде предоставено на нашите съдебни власти, съдът ще се произнесе.

Бойко Борисов добави още, че корабът се намира в пристанище Бургас и ще остане там до окончателното изясняване на ситуацията. Либийският премиер обяви, че приема действията на българските власти като „добри новини“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Официален старт на преговорите за доставка на F-16
Официален старт на преговорите за доставка на F-16
Димитър Желязков - Митьо Очите беше върнат в България с полет от Истанбул
Димитър Желязков - Митьо Очите беше върнат в България с полет от Истанбул