НОВИНИ

Започва 55-ата конеференция по сигурността в Мюнхен

В Мюнхен започва Международната конференция по сигурността. Ролята на Евросъюза и европейската политика за сигурност, трансатлантическото сътрудничество, както и възможните последици от връщане на ерата на оръжейната надпревара между великите сили са част от теми, които ще бъдат обсъдени на световния форум. В него участва и българска делегация, водена от премиера Бойко Борисов, придружават го министърът на външните работи Екатерина Захариева и на министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
17:43, 15.02.2019
Чете се за: 00:39 мин.
По света

В следващите два дни 600 делегати от цял свят - политически лидери, представители на научните среди, бизнеса и правозащитни организации, ще обсъждат международната политика по сигурността. Това е 55тото издание на Конференцията и, според организаторите, е най-мащабното в историята на формата. Откриването на конференцията е поверено на министирите на отбраната на Германия - Урсула фон дер Лайен, и на Великобритания - Гавин Уилямсън.

Освен политиките в областта на отбраната, делегатите ще коментират отношенията между Запада и Русия, кризата в Украйна, конфликтите в Близкия изток, ситуацията във Венецуела, ролята на Китай. За първи път в официалната програма е включена и темата "Климат и сигурност".

;

До сега тя беше част от съпътстващите инициативи.

За едно от ключвите събития на Конференцията се смяташе съвместното участие на канцлера на Германия - Ангела Меркел и президнетът на Франция - Еманюел Макрон. Той обаче отмени изявата си с обяснение, че иска да се фокусира върху вътрешната политика. Коментарите са, че Макрон се е отказал да говори в Мюнхен заради разногласията на Париж и Берлин за "Северен поток" - 2. Конференцията се провежда при засилени мерки за сигурност. 4 400 полицаи, с 400 повече от миналата година, се грижат за безопасността на делегатите.

Планирани са множество протести на пацифистки и антиглобалистки организации.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Здравни медиатори със спешна мисия за ползата от ваксините срещу морбили
Здравни медиатори със спешна мисия за ползата от ваксините срещу морбили
Въоръжен обир на банков клон в София, полицията все още издирва извършителя
Въоръжен обир на банков клон в София, полицията все още издирва извършителя