НОВИНИ

Премиерът Борисов ще участва в международна конференция по сигурността в Мюнхен

Премиерът Бойко Борисов заминава днес за Мюнхен, където ще участва в международна конференция по сигурността. Вижте повече от специалния ни пратеник Ирина Цонева

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
12:54, 15.02.2019
Чете се за: 00:40 мин.
По света

В конференцията ще се включат 500 участници, 80 министри на външните работи и военни министри и 35 държавни и правителствени ръководители, сред които и българският премиер Бойко Борисов.

Най-голямата американска делегация до момента - водена от вицепрезидента Майк Пенс. Там е и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини. На конференцията присъства и германският канцлер Ангела Меркел.

Във фокуса на този важен световен форум ще бъдат темите за самоутвърждаването на ЕС, трансатлантическото сътрудничество и възможните последици от настъпилата нова ера на конкуренция и съревнование между големите политически сили.

Премиерът Бойко Борисов и лидери, и експерти от целия свят ще обсъждат контрола върху въоръженията и сътрудничеството в областта на отбранителната политика. Ще се дискутира и пресечната точка между търговията и международната сигурност, както и последиците от измененията на климата.

Българският министър-председател ще проведе и поредица от важни двустранни срещи. Първо, с главния преговарящ на ЕС за Брекзит- Мишел Барние и с еврокомисаря по бюджет и човешки ресурси -Гюнтер Йотингер. Предстоят двустранни срещи с премиерите на Либия и Бавария, още разговори с председателя на парламентарната група на "Християн-социалния съюз" в Германия и с изпълнителния директор на Американския еврейски комитет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Международното летище в Дубай спря полетите си заради съмнителен дрон
Международното летище в Дубай спря полетите си заради съмнителен дрон
Карпалак - 18 години по-късно
Карпалак - 18 години по-късно