НОВИНИ

Край на коалиционното правителство в Австрия

Канцлерът на Австрия и лидер на Австрийската народна партия Себастиан Курц обяви края на коалиционното правителство с Австрийската партия на свободата след оставката на вицеканцлера Хайнц-Кристиан Щрахе. Днес канцлерът и президентът Александър ван дер Белен ще обсъдят следващата стъпка от политическата криза.

bnt avatar logo
от БНТ
08:30, 19.05.2019
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Само две години след като коалиционното правителство на канцлера Себастиан Курц пое управлението на старана, сега то вече е история. До тук се стигна след като вицеканцлера Хайнц-Кристиан Щрахе подаде оставка, заради скандален видеозапис. Снощи пет хиляди демонстранти се събраха в центъра на Виена, моменти преди да бъде обявено разпускането на кабинета и свикването на предсрочни избори

Себастиан Курц- канцлер на Австрия: "Предложих на президента свикване на предсрочни избори и това да стане по-възможно най-бързия начин."

Президентът на стараната одобри предложението на канцлера и предстои двамата да обсъдят следващата стъпка

Александър ван дер Белен - президент на Австрия: Сега всичко трябва да бъде направено, за да въстановим доверието на хората. Оставките бяха първата стъпка, но просперитета на нашета страна трябва да бъде единствената цел на управляващите.

Лидерът на опозиционната социалдемократическа партия обвини канцлера Курц за бавната му реакция във връзка с видеото.

Памела Ренди-Вагнер - лидер на Социалдемократическата партия: Себастиан Курц е знаел за видеото 48 часа, преди то да стане публично достояние. И какво направи той? Австрия не се нуждае от такова правителство. Австрия се нуждае от стабилност и отговорност.

Федералният президент има правото да разпусне парламента, но обикновено се насрочват избори със закон приет от депутатите. Но те могат да бъдат проведени най-рано в средата на юли или през септември. Това съобщи Австрийската агенция по печата, позовавайки се на източници в правителството.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължава издирването на Стоян Зайков
Продължава издирването на Стоян Зайков
В Тел Авив се провежда големият финал на Евровизия
В Тел Авив се провежда големият финал на "Евровизия"