ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Как да намалим съдържанието на нитратите

Чете се за: 01:13 мин.
У нас

Зеленчуците на пазара не показват никакви отклонения в допустимото съдържание на нитрати - показват проверките на агенцията за безопасност на храните. Въпреки това хората продължават да се притесняват и да се въздържат от консумирането на зелени салати. Затова потърсихме съвети от специалисти - как да намалим съдържанието на нитрати в зеленчуците.

намалим съдържанието нитратите

Зеленчуците на пазара не показват никакви отклонения в допустимото съдържание на нитрати - показват проверките на агенцията за безопасност на храните. Въпреки това хората продължават да се притесняват и да се въздържат от консумирането на зелени салати. Затова потърсихме съвети от специалисти - как да намалим съдържанието на нитрати в зеленчуците.

Лабораториите изчезнаха от пазарите, Европа въведе по-високи норми, нитратната истерия позатихна, но не и притеснението на хората.

Разбира се, че се притеснявам.
М. Ч. - Ама въпреки всичко взимате да ядете зелено.
Ами то какво друго да изберем.

Но дори и световната здравна организация, която се притеснява най-много, е определила безопасни дневни дози нитрати, които трудно може да се надминат.

Антон Величков - "Оценка на риска", АБХ: „Безопасните норми са около 2 марули, големи марули на един възрастен човек."

Но и ако не стига за преодоляване на остатъчния страх от нитратите, следват няколко съвета. Марули, салати, спанак, лук и чесън се мият обилно с вода.

Антон Величков: „И освен това да бъдат и накисвани отново в студена вода 15-20 минути преди да бъдат консумирани."

Нитратите лесно се разтварят във вода и при киснене количеството им намалява поне с 15 процента. Вече на салата, добре е вместо оцет да се използва лимон.

Антон Величков: „Витамин С в лимона предпазва превръщането на нитратите в нитрити и нитрозамини, т.е. това са опасните съединения."

За краставиците е достатъчно да се обелят и да се отрежат краищата, които са най-нитратни. Репичките и морковите също. И ако спанака, лапада, целината и копривата ще стават на каша, след като се сварят, водата ведната се изхвърля.

Антон Величков: „Защото в процеса на верене една огромна част близо 80 процента от нитратите влизат във водата."

М. Ч. - Ама два лева ...Да не би да е без нитрати.
Продавачка: Да, поливана е с минерална вода.

Нитратите са естествени съставки на растенията. Но не на колбасите. При тях нитратите масово се използват като консерванти. И кисненето във вода не помага. Но поне не бива да се готвят.

Антон Величков: „Всички местни и други консервирани меса е задължително да бъде избягвано пърженето и други топлинни обработки, но най-вече пърженето."

При пърженето нитратите директно се преобразуват в канцерогенни нитрозамини. Те, за щастие не са проблем за пържените тиквички. Просто тиквичките не натрупват нитрати.

ТОП 24

Най-четени

Водещи новини

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?