Зеленчуците на пазара не показват никакви отклонения в допустимото съдържание на нитрати - показват проверките на агенцията за безопасност на храните. Въпреки това хората продължават да се притесняват и да се въздържат от консумирането на зелени салати. Затова потърсихме съвети от специалисти - как да намалим съдържанието на нитрати в зеленчуците.
Зеленчуците на пазара не показват никакви отклонения в допустимото съдържание на нитрати - показват проверките на агенцията за безопасност на храните. Въпреки това хората продължават да се притесняват и да се въздържат от консумирането на зелени салати. Затова потърсихме съвети от специалисти - как да намалим съдържанието на нитрати в зеленчуците.
Лабораториите изчезнаха от пазарите, Европа въведе по-високи норми, нитратната истерия позатихна, но не и притеснението на хората.
Разбира се, че се притеснявам.
М. Ч. - Ама въпреки всичко взимате да ядете зелено.
Ами то какво друго да изберем.
Но дори и световната здравна организация, която се притеснява най-много, е определила безопасни дневни дози нитрати, които трудно може да се надминат.
Антон Величков - "Оценка на риска", АБХ: „Безопасните норми са около 2 марули, големи марули на един възрастен човек."
Но и ако не стига за преодоляване на остатъчния страх от нитратите, следват няколко съвета. Марули, салати, спанак, лук и чесън се мият обилно с вода.
Антон Величков: „И освен това да бъдат и накисвани отново в студена вода 15-20 минути преди да бъдат консумирани."
Нитратите лесно се разтварят във вода и при киснене количеството им намалява поне с 15 процента. Вече на салата, добре е вместо оцет да се използва лимон.
Антон Величков: „Витамин С в лимона предпазва превръщането на нитратите в нитрити и нитрозамини, т.е. това са опасните съединения."
За краставиците е достатъчно да се обелят и да се отрежат краищата, които са най-нитратни. Репичките и морковите също. И ако спанака, лапада, целината и копривата ще стават на каша, след като се сварят, водата ведната се изхвърля.
Антон Величков: „Защото в процеса на верене една огромна част близо 80 процента от нитратите влизат във водата."
М. Ч. - Ама два лева ...Да не би да е без нитрати.
Продавачка: Да, поливана е с минерална вода.
Нитратите са естествени съставки на растенията. Но не на колбасите. При тях нитратите масово се използват като консерванти. И кисненето във вода не помага. Но поне не бива да се готвят.
Антон Величков: „Всички местни и други консервирани меса е задължително да бъде избягвано пърженето и други топлинни обработки, но най-вече пърженето."
При пърженето нитратите директно се преобразуват в канцерогенни нитрозамини. Те, за щастие не са проблем за пържените тиквички. Просто тиквичките не натрупват нитрати.
Във всеки областен град се предвижда да бъдат формирани нов тип лечебни заведения като стратегически
Общественият съвет за Националната детска болница хвърли оставка - Здравното министерство я прие (ОБЗОР)
Силви Кирилов прие оставката на Обществения съвет за Националната детска болница
Прокуратурата образува досъдебно производство по случая с убитото куче Мая
Акция "Зима" 2: Превишиш ограничението с над 50 км/ч извън населено място - глоба от 600 лева и без книжка