НОВИНИ

Албанското обединение е в ход?

Някъде през декември предстои поредната среща между правителствата на България и на Македония, на която се очаква да бъдат подписани най-малко четири важни двустранни спогодби. С тях се цели да се ускори икономическото и търговско сътрудничество между София и Скопие в духа на подписания Договор от 1 август миналата година.

Костадин Филипов
от Костадин Филипов
18:38, 01.12.2018
11617
Чете се за: 02:46 мин.
Истории
албанското обединение ход

Според наши източници, най-вероятно е срещата да се проведе на 18 декември, малко преди по повод Коледните празници държавата ни да пусне кепенци. Е, не кепенци, ама поне празнични завеси на прозорците. Македонците пък ще продължат да се стягат за посрещането на Нова година, нали при тях Коледа е на 7 януари. Та, като гледам, посочената по-горе дата май е последната, която двете правителства могат да „хванат”, за да продължат традицията, колкото и къса да е тя, и да изпълнят договорката си да се събират заедно поне веднъж в годината. Ако се вярва на обещанието, дадено от двамата премиери Борисов и Заев при последната им среща в София неотдавна, те ще трябва да открият и новопостроената част от магистрала „Струма” от Сандански до Кресна.

Докато ние с македонците се опитваме да направим отношенията си по европейски стандарти, едни други две съседни държави – Албания и Косово, обявиха, че готвят своето обединение. Дори му дадоха срок във времето - 2025 година, същата, която преди година от Брюксел обявиха като вероятна за приема на Сърбия и на Черна гора в Европейския съюз, колкото това към днешна дата да звучи далечно. И хипотетично. Правителствата на двете страни се събраха на поредното си съвместно заседание на територията на Косово - в Печ, град, който албанците наричат Пея, както и тяхната бира, собствено производство, впрочем. Не е лоша...

Още преди срещата на министрите, беше съобщено, че ще бъде решено от Нова година да отпаднат митническите такси между Албания и Косово, както и някои други гранични облекчения, с които процесът на обединение на двете албански държави ще се ускори. И за да демонстрират единството си – етническо, политическо и национално, се снимаха със скръстени ръце отпред на гърдите, имитирайки двуглавия черен орел от герба върху албанското знаме. Същото това знаме, което албанците развяват винаги на свои тържества и празненства, независимо къде живеят - в Албания, Косово, Македония, Черна гора или някъде другаде по света. Същото това знаме, което е държавен флаг на Албания. И заради ползването на което македонците, например, много се дразнят, защото виждат в него символ на съседна държава, а не на албанската етническа общност, както албанците твърдят. Та, министрите от двата кабинета на своя среща в Печ/Пея демонстративно сплетоха ръце пред гърдите си в знак, че се кланят на едни и същи символи.

Няма какво да се прави, и друг път сме споменавали, че балканската политика е пълна със символика. Този път тя обаче подразни доста хора наоколо, и най-вече политиците в Белград. Освен посланието, което снимката изпрати към района, Европа и света, и което в Белград никак не могат да приемат, там се подразниха и от едно от решенията на съвместното албано-косовско заседание - през следващите шест месеца митническите такси на граничния пункт Морина, който свързва столиците Тирана и Прищина с прекрасна магистрала, да бъде нула процента като първа стъпка от премахването на митническия контрол въобще.

А в същото време - косовските власти преди двадесетина дни качиха вносното мито за стоките от Сърбия и от Босна и Херцеговина на 100 процента. Факт, който в Белград бе приет като провокация и против който реагираха, настоявайки международната общност да използва влиянието си в Прищина и да принуди тази такса да бъде променена. Тоест, да бъде върната на първоначалните нива от 10 на сто, макар че и този процент се вижда висок на вносителите на стоки от Сърбия в Косово.

Да кажем и какво се договориха двете правителства - двете страни ще признават взаимно шофьорските книжки, за митническия контрол вече казахме, ще действат заедно в международните финансови институции, ще премахнат роуминга на мобилните телефони помежду си, ще си сътрудничат в областта на политиката за младите и в здравеопазването. Подписани бяха също така и договори за взаимно признаване на фитосанитарните и ветеринарни свидетелства, за създаване на обща Търговска и стопанска камара от двете държави, както и за признаване на индустриалната собственост.

Нещо повече, албанският премиер Еди Рама подкрепи Прищина в нейната търговска война със Сърбия, с което, според сръбския външен министър Ивица Дачич Албания нарушила регионалните договорености, докато пък косовският премиер Рамуш Харадинай не скри надеждата си, че в най-скоро време Албания и Косово ще се обединят.

В Прищина вече се били уморили да чакат визовата либерализация за Европа, докато пък в Тирана не можели безкрайно да се надяват, че ще започнат преговори за членство в Европейския съюз, въпреки обещанието, че това би могло да стане още през юни следващата година. Затова щели да започнат съвместна работа по стратегия, която да събере Албания и Косово заедно до 2025 година. Да припомним, че и в Скопие с надежда гледат календара на следващата година и чакат обещания термин, за да започнат да отварят и затварят глави от преговорния процес за членство.

Цялата тази работа звучи много интересно, но пък даде повод на много коментатори да констатират, че първата стъпка към създаването на „Велика Албания” вече е направена. Но за това - някой следващ път...

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-малко 65 ранени и над 140 арестувани при протестите в Париж
Най-малко 65 ранени и над 140 арестувани при протестите в Париж
Нинова: Вярвам в победата на БСП при предсрочни избори
Нинова: Вярвам в победата на БСП при предсрочни избори