НОВИНИ

Протест на американските ученици срещу оръжията

В Съединените щати десетки хиляди ученици и учители излязоха от класните стаи, за да кажат не на стрелбата в училищата. Те настояха за конкретни мерки, за да спрат масовите убийства на американски деца. Демонстрацията беше наречена "Национално излизане от училищата" и се проведе точно месец след стрелбата в училището във Флорида, при която загинаха 17 души.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
18:14, 15.03.2018
Чете се за: 00:37 мин.
По света

В Санта Клара, Калифорния стотици ученици излязоха на футболното игрище и заедно нарисуваха сърце, за да изразят протеста си срещу стрелбата в училищата. В протеста участваха 2800 американски училища. Учениците трябваше да напуснат часовете за 17 минути - по една минута за всяка от жертвите в училището в Паркланд, Флорида - трагедията точно преди месец, вдъхновила националния протест.

-Надявам се президентът да действа, да спрат да вземат пари от Националната оръжейна асоциация и ако всички убити досега не са достатъчни да ги убедят, то дано този протест сега успее.

Пред сградата на Конгреса във Вашингтон бяха поставени 7000 чифта обувки - по един за всеки убит ученик от масовата стрелба в началното училище Санди Хук в Кънектикът през декември 2014 г. досега.

Демонстрантите обвиняват президента и Конгреса, че са се провалили в действията си срещу масовите стрелби. Молитвите не са достатъчни - настояха учениците. Тази седмица Белият дом предложи план с мерки, които не включват увеличаване възрастта за притежаване на оръжие на 21 години. Вместо това се предлага обучаване на училищния персонал за боравене с оръжие - спорна идея, която силно раздели американците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Търг с картини на Пабло Пикасо
Търг с картини на Пабло Пикасо
В Пловдив няма да превръщат в ресторанти постоянните експозиции на 3 художници
В Пловдив няма да превръщат в ресторанти постоянните експозиции на 3 художници