НОВИНИ

Американският министър на отбраната Джеймс Матис е на посещение в Катар

Американският министър на отбраната Джеймс Матис се срещна с катарския емир по време на посещение в най-богатия на петрол регион на Персийския залив, дом на най-голямата американска въздушна база в Близкия изток. Визитата в Доха е част от регионалното турне, което включва спирки като Саудитска Арабия, Египет и Израел. Матис трябва да посети Джибути в неделя.

bnt avatar logo
от Източник: БГНЕС
17:26, 22.04.2017
Чете се за: 00:34 мин.
По света
американският министър отбраната джеймс матис посещение катар

Разговорите между шефа на Пентагона и шейх Тамим бин Хамад ал Тани бе видяно от анализаторите като „значимо укрепване на отношенията“ между двете страни.

Срещите на Матис са съсредоточени върху борбата срещу „Ислямска държава“, конфликта в Сирия и регионалната роля на Иран, която министърът наскоро определи като "дестабилизираща".

Взаимоотношенията на Вашингтон с арабските държави от Персийския залив станаха се обтегнаха по време на президентството на Барак Обама.

Джеймс Матис, който командваше войските по време на нахлуването в Ирак през 2003 г., каза в петък в Израел, че "няма съмнение", че Сирия е запазила някои химически оръжия и предупреди президента Башар Асад да не ги използва.

Асад многократно заяви, че силите му са прехвърлили всички запаси от химическо оръжие през 2013 г., съгласно споразумение, договорено от Русия, за да избегне застрашителните американски военни действия.

Малката, но стратегическа държава Катар играе ключова роля в регионалната политика. Там се помещава въздушната база Ал-Удеид, в която са разположени около 10 000 американски войници.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж, въоръжен с нож, е задържан на Северната гара в Париж
Мъж, въоръжен с нож, е задържан на Северната гара в Париж
Обявиха страните с най-много бойци от „Ислямска държава“
Обявиха страните с най-много бойци от „Ислямска държава“