НОВИНИ

Американският университет в Благоевград с научна лаборатория за 25 хиляди долара

Нова научна лаборатория откриха в Американския университет в Благоевград. Там студентите ще провеждат упражнения по физика, а в бъдеще и по природни науки и биология. Общата стойност на оборудването за научни е 25 хиляди щатски долара.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Антония Сукалинска
15:30, 20.02.2018
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Апарати на Миликан, USB цифрови осцилоскопи и захранващи блокове за различни експерименти са само част от новите придобивки в лабораторията на Американския университет. С тях студентите ще могат да правят различни опити, да измерват електронния заряд, да наблюдават и анализират сигнали.

Орлин Стойчев, преподавател в Американския университет: „Имаме ниско волтови захранващи блокове. Имаме определени механични стойки, на които могат да се окачат различни неща за експерименти по период на Махало, експерименти по свободно падане на телата и т.н.”
Доц. Емилия Занкина, зам.-ректор на Американския университет: „Нашите студенти ще имат едни приятни лабораторни занимания, което ще повиши интереса към науката, към конкретните курсове.”

През следващата седмица тук студенти ще правят експеримент за потвърждаване на закона на Галилео за свободното падане и ще могат да измерят много точно и прецизно земното ускорение. В бъдеще лабораторията ще бъде надградена.

Орлин Стойчев, преподавател в Американския университет: „С потенциал и в едно по-далечно бъдеще да могат да се правят някои експерименти по квантова механика, квантова физика, които ще бъдат донякъде уникални и в страната в научно отношение, ако успеем това да направим.”

От ръководството на университета се надяват, че с откриването на модерната лаборатория се приближават по-близо до момента, в който висшето училище ще има и специалности по науките.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП иска актуализация на здравния и на държавния бюджет
БСП иска актуализация на здравния и на държавния бюджет
Министерството на туризма заличава 24 туроператора от Националния регистър
Министерството на туризма заличава 24 туроператора от Националния регистър