НОВИНИ

Арестуваха близо 200 души от калабрийската мафия в Италия и Германия

Полицията в Италия и Германия арестува близо 200 души в мащабна операция срещу калабрийската мафия. Конфискувано е имущество за 50 милиона евро. В операцията участва и ЕвроЮст - орган на ЕС за съдебно сътрудничество.

bnt avatar logo
от БНТ
19:41, 09.01.2018
Чете се за: 00:45 мин.
По света

169 души бяха арестувани при полицейска операция срещу клон на калабрийската мафия Ндрагета, сред тях кметове на два града. Престъпното разклонение е имало монопол върху хлебопроизводството, преработка на отпадъци, пране в хотели и ресторанти и погребални услуги.

След разследваните има управители на фирми, длъжности лица и мафиоти, които вече са в затвора. По-голямата част от арестите са в Италия, само 11 са в Германия, където собственици на ресторанти са били принуждавани да купуват тесто за пици и вино,произведени в южна Италия.

Сабине Вохт, федерална криминална полиция: Четирима души бяха арестувани в провинция Баден Вюртемберг, петима в Хессен и по един в Северн Рейн-Вестфалия и Бавария. Смятаме, че в Германия живеят близо 350 членове на Ндрагета без да привличат внимание.

Следователите са били координирани от дирекция антимафия в калабрийския град Катандзаро, Южна Италия. Според тях престъпната организация реинвестирала приходите в Неапол, Тоскана, Северна Италия и Германия. Групата била ръководена от 70-годишния бос Джузепе Фарао, който давал нареждания от затвора, където излежава доживотна присъда.

Никола Гратери, прокурор в Катандзаро, Италия: "Днешният резултат е по-скоро началото по-голям план, замислен от прокуратурата и полицията".

Според италианския прокурор по случая, това е най-съществената операция срещу Ндрагета за последните 20 години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сграда паметник на културата в София се превръща в бутиков хотел
Сграда паметник на културата в София се превръща в бутиков хотел
Опасно мръсен въздух в големите градове в страната
Опасно мръсен въздух в големите градове в страната