НОВИНИ

Арестувани са двама души във Франция по подозрение, че са подготвяли атентат

Двама души са арестувани във френския град Марсилия по подозрение, че са подготвяли атентат по време на президентските избори, които ще се проведат в неделя. Френските медии съобщават, че задържаните са приели радикалния ислям, докато били в затвора. Полицията претърсва апартамента, в който те живеели под наем. Франция е в извънредно положение след атентатите в Париж през ноември 2015-та година.

bnt avatar logo
от БНТ
15:11, 18.04.2017
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Двамата радикализирани мъже, с френско гражданство, са планирали да извършат през следващите дни атентат на френска земя", каза на пресконференция министърът на вътрешните работи Матиас Фекъл.

Правим всичко възможно за гарантиране на сигурността по време на президентските избори, увери Фекъл, като наред с това подчерта, че терористичната опасност остава по-сериозна от всякога. Полицията извършва обиски и са засилени мерките за безопасност на кандидатите, отбеляза той.

Снимки на заподозрените били изпратени до щабовете на кандидат-президентите още в четвъртък. Крайнодясната кандидатка Марин льо Пен, както и от обкръжението на центриста Еманюел Макрон и консерватора Франсоа Фийон, потвърдиха, че са били предупредени за опасност от атентат.

Според френската полиция, която издирвала заподозрените от края на миналата седмица, двамата са се радикализирали в затвора. Силите на реда претърсват използван под наем апартамент. Близък до разследването източник каза, че при обиските след ареста са били намерени оръжия и вещество, което се използва за направата на експлозиви.

Над 50 000 полицаи и жандармеристи, подкрепени от войници от охранителната операция "Сантинел", ще се грижат за сигурността по време на изборите, включително на 67 000 избирателни секции.

На 21 март френският премиер Бернар Казньов съобщи, че от началото на годината в страната са били осуетени пет планирани атентата, а през 2016 г. - 17.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна записването на първокласници в столичните училища
Започна записването на първокласници в столичните училища
БСП ще излъчи Валери Жаблянов за заместник-председател на парламента
БСП ще излъчи Валери Жаблянов за заместник-председател на парламента